JazzMa

Friss Hírek

NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Borbély Mihály - Grenadilla

Borbély Mihály: Grenadilla 2019. augusztus 15., Gáspár Károly

borbely-mihaly-quartet-grenadilla.jpg

Borbély Mihály - Grenadilla (BMC Records)


„Keskeny ösvény”

Nagy megtiszteltetés és öröm, hogy -Maloschik Róbert főszerkesztő úr jóvoltából- immáron sokadik alkalommal van lehetőségem Borbély Mihály által fémjelzett korongról értekezni.

A zseniális szaxofonos, és egyéb fúvós hangszerek mestere a hazai jazz szcéna egyik meghatározó alakja, de a népzene területén szintén vezető szerepet tölt be. Jól mutatja ezt az is, hogy a Vujicsics együttes tagjaként Kossuth-díjjal jutalmazták 2014-ben.

A Borbély Mihály Quartet (ez a formáció azonos a Borbély Műhellyel, azonban lemezeiket a könnyebb nemzetközi kommunikáció érdekében quartet néven publikálják) első alkalommal vonult úgy stúdióba, hogy a doboknál a Baló Istvánt váltó G. Szabó Hunor foglalt helyet.

A zenekar további tagjai már jónéhány éve a csapat tagjai: Tálas Áron zongorázik és Horváth Balázs bőgőzik.

Mihályék 2019 januárjában rögzítették a BMC stúdiójában a „Grenadilla” címet viselő anyagot, mely a BMC Records gondozásában jelent meg 2 hete.

Az albumon az együttes előző zongoristája, Szabó Dániel is feltűnik két dal erejéig. Dani évek óta Los Angeles-ben él, és rendkívül szép karriert futott be a tengeren túlon.

A CD-n 13 szám hangzik el: nyolc Borbély és egy Tálas Áron kompozíció („Caravan”/„Tevemenet”), két szabad improvizáció Borbély és Szabó Dániel előadásában („Again”/„Újra”, „Coda”), no és két olyan mű, melyből a négyes minden tagja kivette a részét szerzőként is („Narrow Path”/„Keskeny ösvény”, „Giddy Fairies”/„Kerge villők”).

A grenadilla egy Dél-Afrikában honos fafajta, amiből -többek között- klarinétok és tárogatók készülnek. Innen a cím, illetve a tizenkettedikként felcsendülő „Grenadilla 15” elnevezésű téma, mely egy blues jellegű, 15/8-os és 4/4-es lüktetéseket váltó fantasztikus darab.

A hangsúly azért esett erre a különleges fára, mert Mihály a lemezen főként efféle anyagból készült hangszereket szólaltat meg. Hallhatjuk Őt fújni tárogatón, klarinéton, basszusklarinéton, dvojnice-n (szerb kettősfurulya), kavalon és tilinkón. Persze azért három alkalommal nagyszerű szopránszaxofon játékát is élvezhetjük.

A Borbélyra jellemző jazz és népzene fúzió ezúttal sem marad el, sőt, nagyon hangsúlyosan jelenik meg. Azonban az előzőekhez képest a jazz vonal -ha lehet- még erőteljesebben ölt alakot a kompozíciókban és az improvizációkban egyaránt.

John Coltrane szellemiségét fel/megidéző számomra gyakorlatilag az egész anyag, amit a kiváló muzsikusok megfűszereztek a magyar és a környező népek zenéjével, Bartók örökségével, és persze egyéniségükkel, hatalmas tudásukkal.

Például a kezdő darab („Our Favorite Things”/„Kedvenc dolgaink”) Richard Rodgers „My Favorite Things”-ére reflektál, azaz annak Coltrane-féle változatára.

Borbély Mihály zenéje az egyik legjobb példa arra, a népzenét hogyan lehet/kell ízlésesen beépíteni a jazz muzsika világába. Keskeny ösvényen jár, nem a kényelmes, „jól fizető” utat választja. A zene igazságát keresi-kutatja, őszinte szívvel-lélekkel!

Közhely, de muszáj leírnom, a „Grenadilla” kötelező darab, minden jazz rajongó számára!


Borbély Mihály Quartet: Grenadilla (BMC Records 2019)

1. Our Favorite Things/Kedvenc dolgaink

2. If Possible/Ha lehet

3. Fly, Bird, Fly/Repülj madár

4. Narrow Path/Keskeny ösvény

5. Caravan/Tevemenet

6. Dream of a Land/Álom egy földről

7. Cart of Life/Élet-szekéren

8. Giddy Fairies/Kerge villők

9. Stony Broke/Huncut vas

10. Dense Starry Sky/Sűrű csillagos ég

11. Again/Újra

12. Grenadilla 15

13. Coda


Borbély Mihály – tárogató, klarinét, basszusklarinét, szopránszaxofon, dvojnice, kaval, tilinkó

Tálas Áron – zongora

Horváth Balázs – bőgő

G. Szabó Hunor – dob

Szabó Dániel – zongora (11, 13)Vissza a lemezhez