JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2019. szeptember 17.
Jazz-burger a Meseházban2019. szeptember 17.
BEG SZEZONNYITÓ2019. szeptember 15.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.
Vörös Niki: Left Alone2019. szeptember 14.
A MEGBÉKÉLÉS JEGYÉBEN2019. szeptember 10.
Klemm, Adam: Instant Pleasure2019. szeptember 09.
A VILÁG ZENÉJE2019. szeptember 08.
Davis, Miles: Rubberband2019. szeptember 05.
METHENY A KÖBÖN2019. szeptember 02.

Lemezpolc kritika:
Gányi Miklós - The Angle of Reflection

Gányi Miklós: The Angle of Reflection 2019. június 08., Dr. Nagy Sándor

ganyi-miklos-trio-the-angle-of-reflection.JPG

Gányi Miklós Trió - The Angle of Reflection (Atelier Sawano, 2019 május) 

A harminc esztendős muzsikus két évvel ezelőtti, "Beyond the Moment" című albuma után itt a második, ugyanannál a japán kiadónál megjelent új lemeze!

Már nem "csak" standard-ek, hanem három saját szerzemény mellett pop slágerek feldolgozásai, Paul Simon és Stevie Wonder dalainak zongora-bőgő-dob trióra történő "átültetése" (is) hallható az új kiadványon. Még egy különbség: a bőgőt Oláh Péter kezeli Pecek Lakatos Krisztián helyett.
Modern mainstream - fiatalos lendülettel, feszes középtempóval és megkapó lírával. Tisztelet a nagy elődöknek: Thelonious Monk-nak (a nyitó darab), Paul Bley-nek ("Rhythm -Luap Yelb-" - fordítva olvasva: Paul Bley). Érezhető a hatás másoktól is (Keih Jarrett, az Esbjörn Svensson Trio), de ez teljesen természetes - viszont a megszólaló muzsika "eredeti Gányi"!

"A csend hangjai"-ból (Paul Simon) "zajos", ritmikus középrészt varázsol; Stevie Wonder "Ribbon in the Sky" című számát mély érzelmekkel tölti meg. Végül két "agyonjátszott" standard nagyszerű feldolgozása hallható: a csodás és megunhatatlan "I Fall in Love Too Easily", valamint az első lemezének másfél évvel ezelőtti kritikájában (jazzma.hu) "megjósolt" "Stella by Starlight". Gáspár Karcsi egy "látnok": "...nem ciki, ha valaki veszi a bátorságot, és mondjuk a "Stella by Starlight"-ot kezdi el játszani. Csak csinálja jól..." (Karcsi, ezt honnan tudtad?) Mert Miklós (zárásként) szólóban adja elő Victor Young alkotását. 
Szép felvétel, remekül szól. Kiváló zenésztársak: Oláh Péter és Pecek Lakatos András - a trió "főnökével" - összehozza az egységes hármast. 
Használati utasítás: többször elindítani a CD-t - halkan és hangosan, háttérnek és odafigyelve is meghallgatni. Érdemes. 

1. Blues for Monk
2. Don't You Worry Child
3. Sound of Silence
4. Tango
5. Rhythm -Luap Yelb-
6. Ribbon in the Sky
7. I Can't Help It
8. I Fall in Love Too Easily
9. Stella by Starlight

Gányi Miklós - zongora
Oláh Péter - bőgő 
Pecek Lakatos András - dob


Vissza a lemezhez