JazzMa

Friss Hírek

Csordás Gábor: Swansong2019. július 16.
Masecki, Marcin: Ragtime2019. július 15.
Dés László: Capricci2019. július 10.
Játék – 2019 július2019. július 07.

Lemezpolc kritika:
Glaser Péter - Bring Down the Angels

Glaser Péter: Bring Down the Angels 2019. június 22., Gáspár Károly

glaser-peter-bring-down-the-angels.jpg

Glaser Péter - Bring Down the Angels (Fonó Records)


„Hol jársz?”

Néhány évvel ezelőtt veszítettük el Farkas Mihály zongoristát és Mohai Győző dobost. Sajnos, mindkét nagyszerű művész idejekorán hagyott itt bennünket.

Glaser Péter bőgős-basszusgitáros vezetésével egy kiváló csapat verbuválódott össze, hogy Mihály és Győző emléke előtt tisztelegve elkészítsenek egy felvételt.

A Fonó gondozásában „Bring Down the Angels” címmel jelent meg a két CD-t tartalmazó album.

Az egyes számú lemezen a „Hol jársz?” és a „Christmas Song” kapcsán Farkas Mihály játékát, a „Cold Nights”-ban pedig Mohai Győző dobolását hallhatjuk, élvezhetjük.

A CD 1-en Czerovszky Henrietta, Kozma Orsi, Harcsa Veronika és Szűcs Gabi énekelnek, Czvikovszky Gábor szopránszaxofonozik és szárnykürtözik, Cselik Gábor zongorázik, valamint keyboard-ozik, György Mihály, Mohai Tamás, Tátrai Tibor és Pintér Tibor gitározik, Glaser Péter bőgőzik, basszusgitározik és keyboard-ozik, Mezőfi István „Fifi”, Czibere József, Berdisz Tamás, Gyenge Lajos, és Dés András dobol és/vagy ütőhangszerezik.

Consuelo Velazquez klasszikusában, a „Besame Mucho”-ban a Bujtor Balázs által irányított RTQ vonósnégyes is közreműködik.

A CD 2-n egy 2014-ben rögzített anyagot hallhatunk a Duo Pathetique-től, melynek Farkas Mihály (zongora, keyboards) és Glaser Péter (bőgő, basszusgitár) voltak tagjai, de Czibere József (ütőhangszerek) is feltűnik a lemezen.

Az egyes számmal ellátott korongon a vokális, „groove”-os dalok viszik a prímet, melyek jól ötvözik a „dögös” lüktetést és a líraiságot, mély mondanivalót. A jobbnál-jobb művészek ezúttal is bizonyítják, hogy világszínvonalú produkciót tesznek le az asztalra minden alkalommal, amikor stúdióba vonulnak, vagy színpadra lépnek.

A Duo Pathetique-től a CD 2-n 8 gyönyörű Farkas Mihály kompozíció csendül fel. Elsősorban Bill Evans játékát, stílusát, szellemiségét jutatták eszembe a dalok, de megjelenik Keith Jarrett és Lyle Mays muzsikája is a szerzeményekben és az improvizációkban. Hangsúlyozom, Farkas nem utánozta, másolta a fent említett előadókat! Inspirálódott, töltekezett általuk, azonban saját, felismerhető, csodálatos világa volt!

Köszönet Glaser Péternek és barátainak ezért a felemelő, szívszorító, az elveszített művészekhez méltó megemlékezésért!

Farkas Mihályt és Mohai Győzőt nem feledjük; nyugodjanak békében!


Glaser Péter: Bring Down the Angels (Fonó 2019)

CD 1 – Bring Donw the Angels

1. Hol jársz?

2. Cold Nights

3. Waltz for TT

4. Holnap

5. No Words

6. Besame Mucho

7. First Song

8. Christmas Song

9. Caling You

CD 2 – Duo Pathetique

1. Sunset

2. Years of Silence

3. Waltz for Bill

4. My Head on Your Shoulder

5. Pathetique

6. Very EarlyVissza a lemezhez