JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Illés2024. július 20.
NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Harcsa Veronika - Debussy Now!

Harcsa Veronika: Debussy Now! 2020. november 19., Bereczki Bálint

harcsa-veronika-razvaljajeva-anasztazia-fenyvesi-marton-debussy-now-.jpg

Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia, Fenyvesi Márton – Debussy Now! (BMC Records, 2020)


A francia impresszionista mester Claude Debussy dalainak zsenialitása abban rejlik, hogy ugyanolyan modernnek hatnak ma is, mint száz éve. Ami eleve modern, azt vagy nem könnyű modern köntösbe helyezni, vagy értelmetlen. Egy fiatal magyar kísérletező trió mégis megpróbálkozott vele, és mondhatni, sikerrel járt.

Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton közös produkciójáról van szó, melynek címe „Debussy Now!”.

Veronika és Márton neve ismerős a jazzma.hu olvasóinak, Anasztázia egy ifjú hárfaművész. Ezekből már kirajzolódik a minimalista hangszerelés: a hárfa mellett csak Vera hangja van, mivel Márton a produkciót nagyrészt csak élő effektezi. Nem baj, a klasszikus dal is csak ének és zongora.

Az eredmény pedig egy nagyon érdekes elegy lett. Debussy dalait kevésbé ismerve nehéz megmondani, mennyire túrtak bele a textúrákba, de érezhetően sokszor inspirációs forrásnak tekintették.

Veronika nagyon szépen mozog a recitáló énekben, megjelenik csipogó kismadár és mennybéli angyal képében is. Az instrumentális szövetek transzformációja, az élő elektronika a szférikus szépséget kiemeli, néhol hirtelen kiránt a lebegésből egy rapid Radiohead-es megoldással, néhol viszont egy trollkodó óvodásra emlékeztet, akinek tetszik a lézerhang a gyerekszintetizátoron. Clean hárfahangból nem sokat hallani, viszont a záró „La fille aux cheveaux de lin”-ben élvezhetjük Anasztázia csodás, tiszta jutalomjátékát.

A „Debussy Now!”-nak nincs sok köze a jazzhez, de mindenképpen érdemes meghallgatni. Főleg ebben a mai, zaklatott világban, ahol tökéletes búvóhely lehet egy ilyen furán megnyugtató zenei világ.


Vissza a lemezhez