JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Illés2024. július 20.
NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Karosi Júlia - Love Is Here to Stay

Karosi Júlia: Love Is Here to Stay 2018. október 08., Gáspár Károly

karosijulia-gershwin.jpg

Karosi Júlia: Love Is Here to Stay (Magánkiadás)


„A Karosi-faktor”


Ha hiszik, ha nem, egy héten belül másodszor írok kritikát „Love Is Here to Stay” című lemezről! Kezdtem Tony Bennett és Diana Krall közös korongjával, most pedig a hazai vokális kiválóságának, Karosi Júliának új albuma pörög lejátszómban.

Persze érthető, hogy mindkét „csapat” egy - és ugyanaz - George Gershwin darabot választotta produktuma fémjelzéséül, hiszen szeptember 26-án ünnepeltük a zseniális amerikai zeneszerző születésének 120. évfordulóját, így aztán világszerte jónéhányan gondolták úgy, hogy egy friss felvétellel tisztelegnek a nagy komponista emléke előtt.

2016-2017-es Zeneakadémián adott koncertekből lett összeállítva a CD anyaga, melyen a Karosi Júlia Quartet (Karosi Júlia – ének, Tálas Áron – zongora, Bögöthy Ádám – bőgő, Varga Bendegúz – dob), és a Bujtor Balázs által vezetett RTQ vonósnégyes közös játékát élvezhetjük. A hangszereléseket Fenyvesi Márton készítette, aki a karmesteri feladatokat is ellátta.

13 Gerswhin melódia csendül fel a lemezen. Az ismertebbek közül például a címadó „Love Is Here to Stay, a „’S Wonderful”, vagy a „Summertime”, a tán ritkábban „elővettek” sorát a „Do It Again”, a „He Loves and She Loves” és a „Slap That Bass” gazdagítja.

Júlia hangja számomra tökéletesen kifejezi azt, amikor egy művész klasszikus zenei képzettségét tökéletesen tudja és meri használni a jazz világában. Kristálytiszta, ugyanakkor - ha kell - „dögösen” hamiskás, érzelmekkel teli, sőt időnként drámai, de mindig élettel teli és pozitív.

Fenyvesi „arrange”-zsai megtartva a melódiák eredeti hangulatát, új oldaláról mutatják be azokat. Bátor, ugyanakkor rendkívül ízléses feldolgozások készültek, melyek jól mutatják, hogy Gershwin örök és mindig aktuális!

Nem vagyok híve a zenében a versenyzésnek vagy összehasonlítgatásnak, de ha már így alakult ez a „közös cím dolog”, akkor élek a lehetőséggel, és eredményt hirdetetek a Bennett – Krall és a „Karosi-team” meccs kapcsán.

Nos, az „amcsi” világsztárok „biztonsági játékra” mentek, semmi kockázatot nem vállaltak, Karosiék viszont éltek a kivételes kompozíciók adta végtelen lehetőségekkel, és szívükből-lelkükből jövő muzsikával álltak elő. Így aztán nem lehet kétséges, a Karosi-csapat a nyerő! Egyébként is „Gersh-Win”!

George Gershwin volt az első, aki „hídemberként” összekötötte a klasszikus zene és a jazz muzsika partjait. Illik Róla méltóképpen megemlékeznünk; ehhez nagyszerű lehetőséget nyújt Karosi Júlia „Love Is Here to Stay” című albuma, hiszen benne van az utánozhatatlan „Karosi-faktor”!

Karosi Júlia: Love Is Here to Stay (Magánkiadás 2018)

1. Rhapsody in Blue (partial)
2. Love Is Here to Stay
3. ’S Wonderful
4. Who Cares (Nem bánt semmi vész)
5. Prelude (Nr. 2)
6. Do It Again
7. He Loves and She Loves
8. Slap That Bass
9. But Not For Me
10. Summertime
11. I Got Rhythm
12. Fascinating Rhythm
13. Bidin’n My Time (Várhatok még)


Karosi Júlia – ének
Tálas Áron – zongora
Bögöthy Ádám – bőgő
Varga Bendegúz – dob
Bujtor Balázs – hegedű
Kovács Erika – hegedű
Bolyki András – brácsa (5, 6, 10, 11, 13)
Hundt Boglárka – brácsa – (1, 2, 3, 4, 7, 8, 9, 12)
Gál Béla – cselló (1, 2, 3, 4, 7, 8, 9, 12)
Simkó-Várnagy Mihály – cselló (5,6, 10, 11, 13)
Fenyvesi Márton – hangszerelés, vezénylés


Vissza a lemezhez