JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.

Lemezpolc kritika:
Modern Art Orchestra - Beat in Space

Modern Art Orchestra: Beat in Space 2019. május 17., Gáspár Károly

cseke-gabor-mao-cover-final-hr3.png

Modern Art Orchestra Plays the Music of Cseke Gábor - Beat in Space (TOM-TOM Records)


„Új időszámítás!”

Cseke Gábor a Modern Art Orchestra (MAO) alapító tagja; nélküle elképzelhetetlen a nagyszerű bigband. A hatalmas tudással rendelkező zongorista az intelligens, szerény művész megtestesítője. Nem kérkedik, nem „villog”. Cseke sallangmentesen zenél, muzsikál világszínvonalon!

A MAO vezetője, Fekete-Kovács Kornél felkérésére Gábor elkészített egy saját kompozícióiból álló anyagot, melyet rögzítettek, és most meg is jelent „Beat in Space” címmel a TOM-TOM Records gondozásában.

A korongon nyolc darab hallható, ezek mindegyike tehát Cseke Gábor munkája a szerzést és hangszerelést illetően egyaránt.

A „Hidden Thought”-tal startol a CD, mely által egyből elmerülhetünk a Cseke-féle csodás univerzumban. Gyönyörű dallam indul útjára és szélesedik pompás felvonulási térré. Bizony, szívemet-lelkemet az a jóféle melegség járta át, amit a legnagyobb klasszikus zeneszerzők szimfóniáinak fülembe juttatásakor szoktam érezni!

A „Mr. Self-Confidence”-szel folytatódik az album. Egy kemény, „dögös”, önbizalommal teli (ugye „self-confidence”) jazz-rock-os „groove” vezeti be az először a modern mainstream, majd a swing korszakra hajazó részt. Egyfajta jazz enciklopédiát alkotott Cseke, melyben 05:28 alatt majd minden vonulata feltűnik szeretett műfajunknak. Bravúros!

Harmadik a sorban a „Cloudchaser”. Leginkább a Pat Metheny Group muzsikájára emlékeztet a mű, mely mégsem „copy”, hiszen szellemiségében veszi alapul a nagy Pat világát. Felemelő, simogató melódia és lüktetés!

A „J.S.B. Dedicated to My Brother”-rel megyünk tovább. A J.S.B. monogram -nem fogják kitalálni- Johann Sebastian Bach-ot takarja. Gábor a testvérének ajánlott darabot a géniusz komponista stílusában írta meg, na de olyan fenségesen, hogy többszöri hangos „yeah” felkiáltás hangzott el számból szobám magányában. Egyébként arra a következtetésre jutottam, hogy valószínűleg Cseke kedvenc lemezei közé tartozhat a „Bill Evans with Strings”, Claus Ogerman arranzsaival, aminek -ha így van- nagyon örülök, mert számomra etalon az a felvétel. Megint csak megjegyzem; nem utánzás, másolás, mondjuk úgy, „metodika átvétel”, vagy inspiráció.

A címadó dal, a „Beat in Space” csendül fel ötödikként. A kompozíció vérbeli modern mainstream „feeling”-gel bontakozik ki, aztán jön a meglepetés, hiszen amikor csúcspontjára jut a téma, egyszer csak szólóban marad a zongora, és Gábor egy fantasztikus fúgát rögtönöz, majd a bőgő és dob kíséretével újra a fősodrás modern területére érkezünk vissza. Lehengerlő!

„Blurred Happiness”. Ezzel a munkával robogunk előre. Szépség és energia. Így jellemezném a szerzeményt. Cseke ismét megmutatja, hogy a szépség igenis bele kell férjen a jazz zenébe!

Azt gondolom, a legfilozofikusabb, meditatívabb dal a korongon a „High Flying”. Sokféle érzés kavargott bennem hallgatása közben. Pozitív és negatív dolgok ötlöttek eszembe életről, sorsról, pályáról, mindenről, ami az Életet jelenti. És ha ezt ki tudja váltani az emberből egy kompozíció, az csak kiváló lehet!

Zárásként a „Postscript” csendül fel. Egészen lassú bossa nova, lágy és finom. De nem „geil”! Igazi és őszinte érzelmek törnek elő a szerző által egy egész bigbandből, hogy aztán mi, hallgatók is átvegyük ezt a hangulatot. Méltó lezárása egy „supreme” albumnak!

Cseke Gábor új időszámítást indított el, hiszen kompozíciói tiszteletben tartják a hagyományokat, ugyanakkor novumokban bővelkedők. No és megmutatja a világnak, hogy a jazz zene szép is kell legyen -nem „csak” modern, kortárs, „dögös”-, mert ez a világ rendje, így van meg az egyensúly!


Modern Art Orchestra Plays the Music of Cseke Gábor: Beat in Space (TOM-TOM Records 2019)

1. Hidden Thought (szóló: Ávéd János)

2. Mr. Self-Confidence (szólók: Subicz Gábor, Ülkei Dávid)

3. Cloudchaser (szóló: Komjáti Áron)

4. J.S.B. Dedicated to my Brother (szólók: Ávéd János, Cseke Gábor)

5. Beat in Space (szóló: Cseke Gábor)

6. Blurred Happiness (szóló: Bacsó Kristóf)

7. High Flying (szólók: Fekete-Kovács Kornél, Cseke Gábor)

8. Postscript (szóló: Fekete-Kovács Kornél)


Cseke Gábor – zongora, zeneszerzés, hangszerelés

Fekete-Kovács Kornél – trombita, szárnykürt, vezénylés

Modern Art Orchestra


Vissza a lemezhez