JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.

Lemezpolc kritika:
Modern Art Orchestra - The Mind's Ear (MAO plays the music of Gábor Subicz)

Modern Art Orchestra: The Mind's Ear (MAO plays the music of Gábor Subicz) 2017. május 18., Naszály György

modern-art-orchestra-the-minds-ear-mao-plays-the-music-of-gabor-subicz.jpg

Modern Art Orchestra - The Mind's Ear (MAO plays the music of Gábor Subicz)


Május 19-én digitális formában megjelenik a Modern Art Orchestra legújabb lemeze!

A lemez kikacsintás a kortárs zene keretei közül a 60-as évek ritmikus zenéi felé - funk, r'n'b, funk, bossa nova is felcsendül a közel egyórányi anyagban. Mindez Európa egyik legjobb, hazai jazz big bandjének előadásában páratlan élmény és valóságos kalandozás korok és zenei stílusok dimenziói között.

Subicz Gábor szerzeményei a jazz big band előadásában letölthetőek lesznek minden nagyobb online zeneáruház virtuális polcáról.

"A zeneszerzés vagy hangszerelés folyamata nálam nagyon hasonlít egyfajta rajzoláshoz, festéshez; formák, színek, textúrák világa mindkettő. Azt hiszem, leginkább az közös ebben a két művészi kifejezésmódban, hogy előre el kell képzelni az egészet, mielőtt az ember nekilát meghúzni az első vonalakat. Ez néha nem több mint firkálás, de ha becsukom a szemem, látnom vagy hallanom kell előre, hogy mit akarok. Kell, hogy legyen egy előkép. Ez a kép persze néha homályos, de pont ez benne a kihívás: ahogy mondják, zenét szerezni nem más, mint rosszul emlékezni valamire, amit már hallottunk. Gyakran képek, furcsa terek vagy felületek jelennek meg a fejemben, mielőtt a zene nyelvére lefordítom a látottakat. És bár az érzékelés módja nagyon sokban különbözik, az érzés, ami egy vizuális élmény vagy egy építészeti tér nyomán keletkezik az emberben, gyakran nagyon hasonló, mint amit zenehallgatás közben élünk át. Pontosan ezért írtam ezt a lemezt, ez érdekelt, hogy hogyan lehet emberként megélni ezt a kapcsolódási pontot aközött, amit látunk, és amit hallunk. "


A lemezen hallható dalok:

1. The Call

2. Early Music

3. Fountain

4. One Bigband Piece

5. Shelter

6. The Mind's Eye

7. Dudi

8. "bonus track" - Cavatina


A dalokat Subicz Gábor szerezte, ez alól kivétel az utolsó, Cavatina c. szerzemény, mely Rossini: A sevilla-i borbély c. operájának egy részletének átirata. A One Bigband Piece című dal Carl Nielsen: Three Piano Pieces c. szerzeményét vette alapul.


Vissza a lemezhez