JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 22.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Lemezpolc kritika:
Mozes & Kaltenecker - Futurized

Mozes & Kaltenecker: Futurized 2022. november 02., Gáspár Károly

mozes-kaltenecker-futurized.jpg

Mózes Tamara–Kaltenecker Zsolt - Futurized (BMC Records)


„A zene Twin Peaks-e”

Úgy tűnik, az utóbbi időben a duók bűvkörébe kerültem, hiszen nemrégiben értekeztem Pozsár Eszter és Nagy János YANCHA „Lélekzet” című fantasztikus albumáról, most pedig a Mózes Tamara (ének) és Kaltenecker Zsolt (billentyűs hangszerek, fx) kettős által fémjelzett „Futurized” kapcsán készülök leírni gondolataimat.

A két nagyszerű művészt saját projektjeik, formációik révén is jól ismeri a jazzkedvelő Közönség, és tudni lehet Róluk, hogy mindig progresszív, novumokkal teli anyagokkal jelentkeznek.

Most duót alkotva vonultak stúdióba, hogy rögzítsék a „Futurized”-ot, mely a BMC Records gondozásában látott napvilágot a digitális platformokon.

A lemezen hét Mózes-Kaltenecker közös kompozíció mellett felcsendül a tradicionális „Misirlou”, Dario Moreno és Jean-Chrétien Delforge szövegével, de hallhatjuk Elton John (zene) és Bernie Taupin (szöveg) slágerét, az „I’m Still Standing”-et is.

Az album hangulata számomra jó értelemben véve rejtélyes, misztikus, némelykor pszichedelikus. Mózes Tamara gyönyörű, kristálytiszta, mégis izgalmasan fátyolos hangja, és Kaltenecker Zsolt virtuóz, ugyanakkor szenzitív, szívvel-lélekkel teli játéka lebilincselő élményt nyújt a hallgatónak.

Azt gondolom, érzem, zenéjükben megjelenik a Kraftwerk és a Depeche Mode elektronikus hangzása, a címből adódóan (is) a futurisztikus érzet, mindez klasszikus rock elemekkel és az improvizáció szabadságával vegyítve.

Nagy örömömre Tamara és Zsolt rögtönzéseiben azért feltűnnek a jazz fősodrásának vonulatára jellemző motívumok, hiszen ne feledkezzünk meg arról, hogy ezen alapnyelvezet tudásának is birtokában vannak.

A „Futurized” egyfajta zenei „Twin Peaks” számomra, mely kapcsán számtalan kérdés felmerül bennem, teóriák születnek a fejemben, aztán rájövök, hogy egyszerűen élveznem kell a két nagyszerű művész különleges produktumát.


Mozes & Kaltenecker: Futurized (BMC Recods 2022)

1. Waterbird Waves

2. Blade

3. Choose a Colour

4. Deux entrées

5. It Is Open

6. Futurized

7. One More Sense

8. Misirlou

9. I’m Still Standing


Mózes Tamara – ének

Kaltenecker Zsolt – billentyűs hangszerek, fx


Vissza a lemezhez