JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2020. február 17.
JazzUp – Gerendás Ruben2020. február 13.
Lyle Mays halálára2020. február 11.
GOLDMUND ÚJ ÚTJAI2020. február 10.
SCOTT, A HÍDEMBER2020. február 07.
Tolstoy, Viktoria: Stations2020. február 04.
Oscar Pettiford (1922-1960)2020. február 03.
Jazz Grammy-díjak 20202020. január 27.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.

Lemezpolc kritika:
Németh János - Exodus

Németh János: Exodus 2017. január 27., Somogyvári Péter

nemeth-janos-quintet-exodus.jpg

Németh János Quintet – Exodus (Hunnia Records)


„Egy saját CD mindig kihívás a művésznek és egy igazi performansz a jazzkedvelő közönségnek. A Pege Aladárral való hosszas turnézás után ez a CD sokat jelent számomra.” – olvasható Németh János első saját néven jegyzett lemeze, a Hunnia Records gondozásában kiadott „Exodus” belső borítóján. A Németországban élő szaxofonos tavaly áprilisban ünnepelte 70. születésnapját, így igazán járt már neki egy „saját” lemez. Manapság szerencsére a már komoly diszkográfiával rendelkező fiatal nemzedéknek nehezen érthető, hogy egy ilyen formátumú muzsikusnak miért kellett várnia 70 éves koráig erre az alkalomra. A választ az idősebbek tudják, akik megélték a „legvidámabb barakk” titulust elnyerő ország hétköznapjait. A sok tekintetben szigorúbb diktatúrákban élő cseh(szlovák) szomszédunknál a jazz szabadabban szárnyalhatott, lengyel testvéreinkről nem is beszélve. Nálunk ennek a korszaknak elsősorban Pege Aladár volt a fennálló rendszer által is kissé támogatottja, a többi éppen hogy megtűrt (értsd: nem tiltott) zenész között.

Az 1939-ben született Pege 1970-ben megjelent első lemeze, a „Montreux Inventions”, jazztörténeti különlegesség, itt Németh és Ráduly Mihály együtt szaxofonozott kvintettjében, Szakcsi Lakatos Béla zongorázott és Lakatos Pecek Géza dobolt. Sikerei ellenére sem inspirálta a hatóságokat újabb jazzlemezek megjelentetésére, a második Pege lemezre tíz évet kellett várni... Ebben a sajátos logikai menetben ugyan valahogy felfogható, de nehezen érthető, hogy Németh János gazdag pályafutásának állomásai, a Dália klub fémjelezte időktől, nem lettek megörökítve, sőt a hetvenes évekbeli szárnyalását sem tartották érdemesnek lemezre rögzíteni, pedig számos legendává vált formációban játszott, többek között a Rákfogóban és a Kőszegi Rhythm & Brass-ban is. Az exodus egyik jelentése eltávozás. Nem csoda, hogy az „eltávozást” választotta, előbb Svédországba vándorolt, majd Németországban telepedett le.

Németh János lemezén saját exodusát, eltávozásának fájó és örömteli élményeit eleveníti fel hat szerzeményében, a zene nyelvén. Hat történetet hallhatunk életútjának egy-egy pillanatáról. Először a Dáliás korszakot idézi fel, melyről én is csak könyvekből és zenészbarátaim múltat idéző beszélgetéseiből hallottam („In the Beginning), aztán elmeséli, hogyan tanította meg Svédországban élő unokáját biciklizni („Walking in the Park with Annu”), majd a kivonulás, új otthonkeresés („Exodus”) és az új környezetben tapasztalt benyomások feldolgozása („Contrast”) következik. Az országok közötti ingázásról szól a „Travellers”, és remélem, csak a lemez lezárását jelenti a vérpezsdítő „Last Blues”.

Nem nosztalgia lemezt hallhatunk. A fiatalság lendületét jól megőrző szaxofonos legenda naprakészen, mai szóhasználattal, de a szavak eredeti tartalmának ízeivel meséli történeteit. Közben, ahogy a mai mesék legtöbbjében is észrevehetjük, az egyik legnagyobb mesemondó, John Coltrane szófordulataira emlékeztető mondatok is feltűnnek, de ez a történetek nyelvezetét színesíti és nem copyright. A zenekar összetétele sem a múltidézésre vall. Az Offenbach am Main városka zeneiskolájában tanító legendás szaxofonosunknak gyakorlott a szeme a fiatal tehetségek észrevételében. Hazalátogatásai során hamar megtalálta mostani új zenekarának tagjait, azokat a fiatalokat, akik rövid idő alatt magas színvonalon játszó társaivá váltak. A korongon a tenor-, és szopránszaxofonon játszó Németh János mellett "Soso" Lakatos Sándor altszaxofonozik, Gáspár Károly zongorázik, Horváth Balázs bőgőzik és Csízi László dobol. A végeredmény egy igazi, hard bop tradíciókon alapuló modern „straight-ahead" anyag lett.

Kétség kívül ez az a lemez, amelyet a jazz eredeti értékeiért zászlót bontó ultrakonzervatív „forradalmárok” is manifesztumként hallgathatnak, és az új utakra fogékonyak is örömöt találnak benne. A múlt év végén elkészült CD végre már megvásárolható és interneten is megrendelhető!


Németh János Quintet: Exodus (Hunnia Records 2016)

1. In the Beginning

2. Walking in the Park with Annu

3. Exodus

4. Contrast

5. Travellers

6. Last Blues


Németh János – tenor- és szopránszaxofon

„Soso” Lakatos Sándor – altszaxofon

Gáspár Károly – zongora

Horváth Balázs – bőgő

Csízi László - dob


Vissza a lemezhez