JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.

Lemezpolc kritika:
New Fossils - New Fossils

New Fossils: New Fossils 2023. május 15., Dr. Peller György

new-fossils-new-fossils.jpg

New Fossils - New Fossils (Morotva Records - 2023. április 14.)


A New Fossils Szabó Dániel Ferenc dobos és Gyányi Marcell nagybőgős vezetésével létrejött (korábban Szabó-Gyányi Quintet néven működő) instrumentális, improvizatív jazzt játszó zenekar a jazz szcénában már jól ismert, kísérletező kedvű zenészekből alakult. Varga Dániellel szaxofonos és Tóth István gitáros mellett a billentyűs hangszereken játszó Ocsovay Damjánt hívták meg a zenekarba.

A kortárs jazz kvintett 2022-ben készült, most megjelent új lemeze elsősorban az ECM kiadói vonalat kedvelő zenehallgatóknak ajánlott. A kissé „hideg” dallamok mellett felemelő szépségű, meseszerű, virtuóz, intellektuális, időnként elgondolkodtató-melankolikus, ír/kelta népzenei hatásokat is magában foglaló szerzemények sorakoznak a lemezen.

Ha nem tudnám, hogy egy magyar együttes lemezét hallgatom, az első szám bevezetője akár egy Jan Garbarek lemez kezdete is lehetne, és a folytatás minősége sem marad el a színvonaltól. A hangszerek mellett szerepet kap az elektronika, valamint szöveges részek, illetve progresszív rockos hatások is érezhetők a szerzeményekben. Kiváló dob riffek, egymásra épülő poliritmikus, dallamos témák, de a zene nem válik elvonttá, szépsége mellett a jazz értők, de akár „normál” zenehallgatók számára is mindvégig közérthető marad.

Tracklist:

1, The River Can Not Go Back

2, Idris

3, After

4, Reflections

5, Northface

6, Outland

7, Majdan

A lemezen hallható kompozíciók Szabó Dániel Ferenc (1,4,6), Gyányi Marcell (2), és ifj. Tóth István (3,5,6,7) szerzeményei.

A New Fossils tagjai:

Szabó Dániel Ferenc – dob

Gyányi Marcell – bőgő

ifj. Tóth István – gitár

Ocsovay Damján - billentyűs hangszerek

Varga Dániel – szaxofonok


A lemezbemutató koncert 2023. május 18-án, csütörtökön 19.00 órai kezdettel lesz a Turbina Kulturális Központban. (1082 Budapest, Vajdahunyad utca 4.)


Vissza a lemezhez