JazzMa

Friss Hírek

Mr. MR Budapesten2019. május 18.
HBD2U, BILLY COBHAM2019. május 17.
HÁLÓ JUBILEUM2019. május 16.
BILLY COBHAM 75!2019. május 16.
Billy Cobham 75 éves2019. május 16.
ÜDVÖZÜLÉS ÉLŐBEN2019. május 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.
Modern május2019. május 09.
Nagy Emma: Set to Face2019. május 07.
Játék – 2019 május2019. május 05.
Elhozta New York-ot2019. május 05.
Ross, Joel: KingMaker2019. május 05.

Lemezpolc kritika:
Szőke Szandra - Freud’s Forest

Szőke Szandra: Freud’s Forest 2018. október 12., Gáspár Károly

szokesz-freud.jpg

Szőke Szandra: Freud’s Forest (Szerzői kiadás, 2018)


„Simogat”

Úgy tűnik a hazai jazz világában a „Szőke” vezetéknév garancia a magas színvonalra. Gondoljunk csak Szőke Nikolettára vagy Szőke Szabolcsra, aki - többek között - a gadulka mestere, és a nagyszerű basszusgitárosról, Szőke Péterről se feledkezzünk el.

A fent említett csodás művészekkel egyetemben erősíti a „csapatot” Szőke Szandra énekesnő is, aki a vokális jazz egyik legmeghatározóbb alakja.

2014-ben jelent meg quintetjének első albuma, a „Memory Palace”, most pedig itt az új korong, mely a „Freud’s Forest” címet kapta.

Szandra zenekarának tagjait fantasztikus muzsikusok alkotják, hosszú évek rutinjával,   tapasztalatával a hátuk mögött. Fekete István trombitál, Cseke Gábor zongorázik, Oláh Péter bőgőzik és Pusztai Csaba dobol, ütőhangszerezik.

Tipikusan olyan együttes ez, amelyről a lemez meghallgatása nélkül is csak superlativusokban tudnék nyilatkozni, de nem volna illő, sem erkölcsös, ha „hallatlanul” írnék kritikát egy anyagról (sosem tennék ilyet!), no és –természetesen - nagyon kíváncsi vagyok, milyen ajándékkal leptek meg bennünket ezúttal Szandráék!

Kereken 10 dal hangzik el a CD-n; kilencet Szőke Szandra és Cseke Gábor jegyeznek, az utolsó „track”-ként felcsendülő „Svéd” pedig Cseke János munkája. A magyar és angol szövegek egytől-egyig Szandra nevéhez fűződnek.

A „Freud’s Forest” jó értelemben véve eklektikus. A modern mainstream jazz, az ECM kiadóhoz kapcsolható merengő, filozofikus vonal, és a kissé pop-os, „groove”-os irányzat egyaránt megjelenik a korongon.

Az viszont minden számra egységesen vonatkozik, hogy simogatja szívünket-lelkünket a bennük rejlő szépség, őszinteség! Lábujjhegyen közelítenek felénk a szavak, mondatok, melódiák, hogy aztán finoman bőrünk alá bújva beépüljenek ereinkbe, és soha ne feledjük az üzeneteket, melyeket magukban hordoznak.

Miközben hallgattam a „Freud’s Forest”-et, úgy éreztem, hogy csak nekem énekel Szandra és csak nekem játszanak Fekete Pistiék! Annyira személyes aurája van a lemeznek, hogy kár lenne kihagynia bárkinek is, aki szereti a jó jazz zenét!

Szőke Szandra Quintet: Freud’s Forest (Szerzői kiadás, 2018)

1. Torch Song
2. Chant the Spell
3. Lelép a járdáról
4. Freud’s Forest
5. Könyv Noir
6. Get Out
7. Álom
8. Elon, repíts fel a Marsra
9. Lidérc
10. Svéd


Szőke Szandra – ének
Fekete István – trombita
Cseke Gábor – zongora
Oláh Péter – bőgő
Pusztai Csaba – dob, ütőhangszerek


Vissza a lemezhez