JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2020. február 16.
JazzUp – Gerendás Ruben2020. február 13.
Lyle Mays halálára2020. február 11.
GOLDMUND ÚJ ÚTJAI2020. február 10.
SCOTT, A HÍDEMBER2020. február 07.
Tolstoy, Viktoria: Stations2020. február 04.
Oscar Pettiford (1922-1960)2020. február 03.
Landgren, Nils: Kristallen2020. február 03.
Jazz Grammy-díjak 20202020. január 27.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.

Lemezpolc kritika:
Szőke Szandra - Freud’s Forest

Szőke Szandra: Freud’s Forest 2018. október 12., Gáspár Károly

szokesz-freud.jpg

Szőke Szandra: Freud’s Forest (Szerzői kiadás, 2018)


„Simogat”

Úgy tűnik a hazai jazz világában a „Szőke” vezetéknév garancia a magas színvonalra. Gondoljunk csak Szőke Nikolettára vagy Szőke Szabolcsra, aki - többek között - a gadulka mestere, és a nagyszerű basszusgitárosról, Szőke Péterről se feledkezzünk el.

A fent említett csodás művészekkel egyetemben erősíti a „csapatot” Szőke Szandra énekesnő is, aki a vokális jazz egyik legmeghatározóbb alakja.

2014-ben jelent meg quintetjének első albuma, a „Memory Palace”, most pedig itt az új korong, mely a „Freud’s Forest” címet kapta.

Szandra zenekarának tagjait fantasztikus muzsikusok alkotják, hosszú évek rutinjával,   tapasztalatával a hátuk mögött. Fekete István trombitál, Cseke Gábor zongorázik, Oláh Péter bőgőzik és Pusztai Csaba dobol, ütőhangszerezik.

Tipikusan olyan együttes ez, amelyről a lemez meghallgatása nélkül is csak superlativusokban tudnék nyilatkozni, de nem volna illő, sem erkölcsös, ha „hallatlanul” írnék kritikát egy anyagról (sosem tennék ilyet!), no és –természetesen - nagyon kíváncsi vagyok, milyen ajándékkal leptek meg bennünket ezúttal Szandráék!

Kereken 10 dal hangzik el a CD-n; kilencet Szőke Szandra és Cseke Gábor jegyeznek, az utolsó „track”-ként felcsendülő „Svéd” pedig Cseke János munkája. A magyar és angol szövegek egytől-egyig Szandra nevéhez fűződnek.

A „Freud’s Forest” jó értelemben véve eklektikus. A modern mainstream jazz, az ECM kiadóhoz kapcsolható merengő, filozofikus vonal, és a kissé pop-os, „groove”-os irányzat egyaránt megjelenik a korongon.

Az viszont minden számra egységesen vonatkozik, hogy simogatja szívünket-lelkünket a bennük rejlő szépség, őszinteség! Lábujjhegyen közelítenek felénk a szavak, mondatok, melódiák, hogy aztán finoman bőrünk alá bújva beépüljenek ereinkbe, és soha ne feledjük az üzeneteket, melyeket magukban hordoznak.

Miközben hallgattam a „Freud’s Forest”-et, úgy éreztem, hogy csak nekem énekel Szandra és csak nekem játszanak Fekete Pistiék! Annyira személyes aurája van a lemeznek, hogy kár lenne kihagynia bárkinek is, aki szereti a jó jazz zenét!

Szőke Szandra Quintet: Freud’s Forest (Szerzői kiadás, 2018)

1. Torch Song
2. Chant the Spell
3. Lelép a járdáról
4. Freud’s Forest
5. Könyv Noir
6. Get Out
7. Álom
8. Elon, repíts fel a Marsra
9. Lidérc
10. Svéd


Szőke Szandra – ének
Fekete István – trombita
Cseke Gábor – zongora
Oláh Péter – bőgő
Pusztai Csaba – dob, ütőhangszerek


Vissza a lemezhez