JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek - friss hírek2023. szeptember 26.
Mi újság? – Szakcsi Jr.2023. szeptember 24.
London Brew: London Brew2023. szeptember 22.
Palágyi Ildikó: Körbeér2023. szeptember 21.
Születésnapi lemezbemutató2023. szeptember 17.
Bágyi Balázs: Decade2023. szeptember 16.

Lemezpolc kritika:
Adler, Wawau - I Play with You

Adler, Wawau: I Play with You 2022. május 23., Illés Ferenc

wawau-adler-i-play-with-you.jpg

Wawau Adler – I Play with You (GLM Music GmbH)


Wawau Adler (1967) nemzetközileg is elismert gyspy jazz gitáros Németországból, akit a legjobbak között tartanak számon. Elkötelezett híve a Django Reinhardt-féle Jazz Manouche stílusnak, vagy más néven gypsy swingnek, ezért is követem évek óta a munkásságát.
A műfaj, amely játékának alapjait adja, az 1930-as években született Párizsban. Stéphane Grappelli hegedűs és Django Reinhardt gitáros alapította „Quintette du Hot Club de France” zenekar volt az úttőrője ennek a világszerte népszerű, szerethető, európai húros jazznek.
Wawau egészen mesterien játsza a tradícionális gypsy jazzt és képes a Django-féle spirituszt megidézni játékával. Legutóbbi albuma 2 évvel ezelőtt jelent meg „Happy Birthday Django 110” címmel, amelyet teljes mértékben Django örökségének szentelt.

Wawau-ról viszont tudni lehet, hogy a modern jazz gitározás is nagyon közel áll hozzá. A mostani lemez, az „I Play with You” több okból is különlegesnek számít.
Az egyik ok, hogy manouche gitár mellett, jazz gitáron is játszik néhány dalt, jellegzetes, beazonosítható hangszínen, ezzel is végig fenntartva a hallgatóság figyelmét. Úgy gondolom, hogy az album címe is a hangszereire utal: „I Play with You”. A borítón a híres Selmer No. 828-as gypsy jazz gitárja látható.
A másik oka pedig, hogy ezúttal a Django szerzemények és jazz standard-ek mellett néhány saját dal is szerepel a lemezen.

Wawau saját bevallása szerint is másik kulcsfontosságú inspirációja Django mellett nem más, mint a világhírű francia gitáros, Biréli Lagrène. Akiről tudjuk, hogy manouche gyökereit sohasem tagadva, fantasztikusan transzformálta a saját, modernebb hangzású elképzeléseit játékában, ezzel megteremtve a gypsy jazz 21. századi változatát.
Pontosan ez az, amit Wawau is mesterien csinál, mindezt teszi ezen a lemezen olyan fantasztikus zenészekkel, mint Hono Winterstein (ritmusgitár), aki a pontos és erőteljes ritmustartásáról híres, és nem mellesleg Biréli Lagrène ritmusgitárosa 2001 óta.

A másik ritmusgitárost, a kanadai származású Denis Chang-et, személyesen is ismerem. Franciországban (Samois sur Seine-ban, ahol Django Reinhardt töltötte utolsó éveit) minden évben megrendezendő nemzetközi Gypsy Jazz Fesztiválon találkoztunk, és több éve tartjuk a kapcsolatot, hiszen Django örökségét mindketten nagyon fontosnak tartjuk. Gyorsan írtam is neki, hogy van-e valamilyen személyes sztorija/emléke az albumról? Ő csak annyit válaszolt viccesen, hogy „I dont have any stories except that we learned the songs right before recording, haha.” -  ami szabad fordításban annyit tesz, hogy „Nincs semmilyen sztorim, kivéve talán annyi, hogy a számokat a felvétel előtt tanultuk meg, haha”.
Azért azt hozzá kell tennem, hogy ez úgy lehetséges, hogy Denis-nek elképesztően jó hallása van, és rendkívül jól képzett muzsikosról van szó, aki közel 20 éve játssza és oktatja is a Django-féle gypsy swinget magas színvonalon.

Joel Locher a német-svájci nagybőgős a klasszikus jazz irányából jött, de ma már gypsy jazz „specialistának” számít, és az egyik leghűségesebb társa lett a zenében Wawau-nak. 
Hegedűn, Alexandre Cavaliere-t hallhatjuk, akit Wawau csak „belga csoda hegedűsként” emleget.
Már az első dalban kiderül (For Leo – Wawau Adler saját szerzeménye), hogy valóban csodásan szólaltatja meg hangszerét, ami jól harmonizál Wawau dallamos játékával. Persze, mint mindenkinek ebben a zenekarban, Alexandre-nak sem akármilyen múltja van. Olyan nagy sztárokkal játszott, mint Richard Bona, vagy éppen Richard Galliano, és persze a gypsy jazz szcéna jónéhány képviselőjével.

Wawau azt nyilatkozta az album kapcsán, hogy számára ez egy igazi „dream team”, azaz álom csapat lett.

A jazz standard-ek közül helyet kapott a lemezen a „Cherokee” és a „What Is This Thing Called Love” is. Django szerzeményi közül pedig ezúttal a „Manoir De Mes Réves” című csodálatos ballada szerepel.

A teljes album mentes mindenféle stúdió trükköktől, az egyes dalokat egyben játszották fel.

Ezt a lemezt nem csak a gypsy jazz és a swing műfaj kedvelőinek ajánlom szeretettel. Igazi zenei csemege!


Vissza a lemezhez