JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.

Lemezpolc kritika:
Allee, John - Past Imperfect

Allee, John: Past Imperfect 2023. május 13., Hegedüs Zsuzsanna

john-allee-past-imperfect.jpg

John Allee - Past Imperfect (Portuguese Knees Music)


Megjelent: 2023. május 5.

 Ahogy hallgatom John Allee lemezét, olyan érzésem van, mintha John egy kedves fiú lenne a szomszédunkból. Mintha John, vagyis inkább János este átjönne hozzánk. Kinyitunk egy üveg jóféle vörösbort, sajtot kockázunk hozzá és beszélgetni kezdünk - MINDENRŐL.

John Allee sokkal több, mint egy kedves hangú énekes.

Az 1963-ben született Allee színpadi és filmszínész, énekes, zeneszerző és szövegíró is egyben. Talán a legismertebb szerepe a Pasa a Golden Globe-ra jelölt Starz limitált sorozatában, a „Flesh and Bone” -ban.

Allee eddigi pályájafutása során számos díjat és jelölést kapott színészi és zenei művészeti teljesítménye elismeréséül. 1996-ban ASCAP/Sammy Cahn Díjat kapott a dalszövegírásban nyújtott kiválóságért. Elnyerte a Los Angeles Drama Critics Circle Award-ot a legjobb együttesnek járó 2016-os színpadi előadásért, a „Cloud 9” -ért! Az Ovation Award-on jelölést kapott a legjobb színészi együttes kategóriában a „33 Variations” -ért, valamint a Robby-díjra jelölték a legjobb színész kategóriában a „Dandelion Wine” című musicalben történt alakításáért.

És sajnos nem lehet a szomszédom, mert Los Angeles-ben él!

Negyedik stúdióalbuma végtelenül kedvesen ismerős mindannyiunk számára. A lemezen saját életünk dallhatóak. Igen! Szándékos az elírás: dalban hallhatók!

John leül nálunk és mesélni kezd hihetetlenül kedves, barátságos énekhangján. Mintha csak elutazott volna és visszajőve közénk, elmondja mi minden történt vele ebben a néhány évben, amióta nem találkoztunk.

Mindezt végtelenül profin, jazzalapokon teszi: zongora-nagybőgő-dob.

John Allee pedig jazz, blues, pop, folk és színpadias stílusban énekel, ahogy a zenei hangulat és a szöveg megkívánja.

Számomra különösen kedves, hogy a zongora mindig a középpontban van, gazdag harmonikus textúrákban és éles vonalakban alapozza meg a dalokat.

A lemezen közreműködők végtelenül intelligensen játszanak: fantasztikus nagybőgő elemekkel, groove-os dob témákkal, trombitaszólókkal - néhol az oly nagyon szeretett szordínós hangzással, lágy szárnykürt fuvallattal; valamint szaxofon arrange-okkal és szólókkal emelik ki a dalok hangulatát.

És John mesélve énekel! Dalszövegei hol viccesek, hol melankolikusak, hol színházian pörgősek, hol tárgyilagosan elbeszélőek, hol pajkosak. Ezen az albumon is hallhatjuk: mennyire sokoldalú emberrel találkoztunk!

Nekem nagyon tetszett az első szám zenei szakszóval "beszámolós" része, és az utolsó ballada lassan kihalkuló zenei világából megérkezni az élet zajaiba! Gyönyörű keretet adott ez a lemez teljességének.

Mert a lemez a teljesség igényével készült! Például, hogy John Allee honlapján megtalálhatóak a dalszövegek! Ez a lehetőség nekem rettenetesen bejött! Általa tökéletesen átélhettem a dalok egyediségét.

Tolmácsolásában történeteket hallunk a melóról, a rohadékokról (sic!), akik megkeserítik az életünket, kapcsolataink bonyolultságáról, apáinkról, családunkról, a mennyországról, szerelmekről, csalódásokról, andalgásról Párizsban; sőt egy kedves kalap!-ról, aki, mint egy élő személy végigkísért bennünket életünk fontos eseményein (nekem a saját autóm volt ez!)

Lehetetlen leírni azt a sokféle impressziót, amit John elbeszélő zenei regénye jelent! Az album 17 nótája, mintha életünk filmje lenne.

Elgondolásra, átgondolásra, meggondolásra késztet bennünket. Lényegünkre tapint. Emberséget mutat.

Kedves John! Köszönöm Neked ezt a mindenre kiterjedő filmnézős beszélgetést! Nagyon jókor jött!

Közreműködők:

JOHN ALLEE - ének, zongora, vokál

ADAM BRAVO - zongora

MIKE SCHNOEBELEN - bőgő

JOHN HARVEY - dob

JAVIER VERGARA - tenorszaxofon

JEFF KAYE - trombita, szárnykürt

JANE LUI - vokál

CORTES ALEXANDER - vokál

Minden dalt és dalszöveget JOHN ALLEE írt.

Hangmérnök: JEFF PETERS.

Számlista:

1. Let's Hear It 3:07

2. Like 3:42

3. Until the Money's Gone 5:11

4. Hard Sell 2:23

5. Constant Storm of Jupiter 3:45

6. Some Other Way 4:21

7. A Typical Paris Affair 3:29

8. Truth Be Told 3:28

9. Get a Real Job 3:54

10. The Outsider 3:51

11. This Old Hat 5:39

12. Let's All Up and Go There 4:47

13. Past Imperfect 5:13

14. Creatures of the Tried 3:15

15. Feather in Your Panama 3:40

16. Those Letters 3:44

17. Where's the Door? 5:33


Vissza a lemezhez