JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2021. szeptember 19.
Ronee (Hervoly Renáta): Wake2021. szeptember 19.
Chameleon Jazz Band Acoustic2021. szeptember 18.
Bágyi Balázs: Satie in Jazz2021. szeptember 17.
A Jazzrael Spanyolországban2021. szeptember 12.
Cyrille, Andrew: The News2021. szeptember 10.
Varga Dániel: Solar Crisis2021. szeptember 09.
Victor Wooten (1964)2021. szeptember 06.

Lemezpolc kritika:
Blazin’ Quartet - Sleeping Beauty

Blazin’ Quartet: Sleeping Beauty 2021. szeptember 05., Tettamanti Tamás

blazin-quartet-sleeping-beauty.jpg

Blazin’ Quartet – Sleeping Beauty (MoonJune Records)


A Srdjan Ivanovic által vezett Blazin' Quartet új lemeze a „Sleeping Beauty” (alvó szépség) címet viseli. Az album címe nyilván szójáték, hiszen angolul a Csipkerózsika c. mese címe is ez.

Srdjan Ivanovic nem ad lehetőséget találgatásra a lemez mondanivalójára vonatkozóan: szokatlan módon nagyon konkrét leírást ad a zenéje céljáról. A leírás szó szerint fordítva:

„Ha erről a lemezről beszélnem kellene, az első gondolatom az volna, hogy a szépség mindenben ott lakozik. De ha jobban belegondolok, inkább azt mondanám, hogy minden szép, csak mi vagyunk ”álomba” merülve, és így ezt nem tudjuk megtapasztalni. Mégis néha valaki olyat alkot, ami megérint és felébreszt bennünket. Így egy pillanatra mindent saját tiszta fényében láthatunk tündökölni. Remélem ez a lemez is pont ezt teszi veled!”

A lemez felvételeit meghallgatva valóban egy elmerengő, filozofikus hangulatba kerül az ember. Minden száma amolyan levegős, „áttetsző” zene. A saját, első benyomásom is a lemezről egy olyan hangulat, mint amikor az asztronauta az űrből nézi a Földet.

A lemez zenészei nagyon egymásra vannak hangolva mindehhez: a különböző hangszeres szólok egymás folytatásai, láncszerűen kötik össze az adott számot.

A trombitajáték különösen könnyed és mesélős, ami részben a nagyon puhán megszólaltatott trombitahangoknak köszönhető. Hasonlóképpen a lemez másik két szóló-hangszere a fuvola és a gitár is kiemelendő meleg felhangdús hangjukkal.

A lemez anyagát nem szeretném műfaji korlátok közé szorítani, mert nem szükséges. Egyszerűen csak egy nagyon hallgatható, dallamos album, amely nem a virtuóz szólókat, hanem az együtthangzást és a dallamosságot helyezi előtérbe.

A lemez címadó dala ingyenesen meghallgató itt:

https://srdjanovic.bandcamp.com/album/sleeping-beauty

A lemezen hallható zenészek:

Srdjan Ivanovic – dob és billentyű

Andreas Polyzogopoulos – trombita

Federico Casagrande – gitár

Mihail Ivanov - nagybőgő

Vendégként szerepel a lemezen: Magic Malik - fuvola


Vissza a lemezhez