JazzMa

Friss Hírek

Sheppard, Andy: Romaria2018. március 17.
JazzUp – Richter Ambrus2018. március 15.
Porter, Ryan: The Optimist2018. március 13.
Cintia varázsa2018. március 12.
CRIMSON KIRÁLY UDVARÁBAN2018. március 10.
JazzUp – Orbay Lilla2018. március 10.

Lemezpolc kritika:
Corea, Chick - Chinese Butterfly

Corea, Chick: Chinese Butterfly 2018. február 13., Gáspár Károly

chick-corea-steve-gadd-band-chinese-butterfly.jpg

Chick Corea-Steve Gadd Band - Chinese Butterfly (Stretch Records - Concord Jazz/Universal Hungary)


„Tigrisek és pillangók!”

Chick Corea és Steve Gadd. Olyan nevek, akik már évtizedekkel ezelőtt bekerültek a „Jazz Nagykönyve” elnevezésű, nem létező, de annál fontosabb kiadványba. Corea, a zseniális zongorista, és a dobok nagymestere, Gadd, együtt, és külön-külön is olyan produktumokkal álltak elő, melyek nyugodtan nevezhetőek stílusteremtőnek és legendásnak!

Na kérem, a két régi cimbora úgy gondolta, hogy jó volna összehozni újra egy ütős csapatot, így aztán maguk mellé szólították Steve Wilson szaxofonos-fuvolistát, Lionel Loueke gitárost, Carlitos del Puerto bőgős-basszusgitárost, és Luisito Quintero ütőhangszerest. Sőt, egy dalban („Return to Forever”) az Earth, Wind & Fire alapító tagját, Philip Bailey-t is hallhatjuk énekelni!

Így vonultak stúdióba, és rögzítették a „Chinese Butterfly” című dupla lemezt!   Malin Gelfan azonos című verse inspirálta Corea-t komponálásra, és -ahogy a mellékelt ábra mutatja- címadóvá avanzsálódott a melódia. „Ráguglizva” a poétára, azt találtam, hogy köze van a szcientológiához; ha jól tudom- „Csik” is ezen egyház tagja, és lelkes híve, szóval innen az inspiráció.

A kezdő darab az egyetlen nem Corea nevéhez fűződő munka, ugyanis a „Chick’s Chums”-t John McLaughlin „követte el”. Egy jazz-rock-os, „groove”-os, rendkívül „dögös” darabról beszélünk, melyben azonnal -na persze, szépen sorban- az összes muzsikus megmutatja, hogy mit tud. És hát mindannyian nagyon, de nagyon tudnak! Persze ez nem volt kérdés, vagy  meglepetés. Csak szólok: egyből katarzis!

Ezután már Corea veszi át a főszerepet szerzőként (is); indítja ezt a „Serenity”-vel, mely latinos lüktetésű, gyönyörű kompozíció. A téma megszólalásának szépségét nagyban segíti Lionel Loueke -szöveg nélküli- éneklése, ami olyan kellemes, mint egy kasmír pulóver viselete így télen. („Sorry”, de jobb hasonlat most nem jutott eszembe; lényeg, hogy embertelenül király a hangja, és ugye a gitározás meg aztán...!)

„Like I Was Sayin’”; ez a „next song”. Ez is egy jazz-rock „feeling”-ű szám, de kissé komolyabb, vagy borúsabb, mint az első „track”. Az viszont szívmelengető, hogy Gadd mekkorát szólózik benne!

Negyedikként az „A Spanish Song” csendül fel, ami egyfajta rendhagyó tangó, vagy valami olyasmi. Úgy igazából, Révész Richárd -kiváló zongorista kollégám, barátom- tudná megmondani, aki a latin-jazz hazai professzora. No, majd összejövünk, oszt jó’ megkérdezem Tőle! Amit viszont bizton állíthatok: életigenlő, temperamentumos téma, felemelő improvizációkkal megspékelve!

Az első CD lezárásaként jöjjön maga a „Chinese Butterfly”! Páratlan ritmusú, a kínai zene nyomait csak enyhén, de azé’ -szerintem- magán viselő szerzemény. Lehet, hogy nagyon „mellé lövök”, de Steve Reich minimalista darabjaira emlékeztetett. (Ah, tuti nem tévedek, én olyat nem szoktam...)

Csere; itt a Disc 2! Corea egyik legsikeresebb formációjának nevét viseli, a „Return to Forever”. Azt hiszem, életemben először írom le, hogy pszichedelikus! De hát, mit csináljak, ha 17 perc, 30 másodperc erejéig ez járt a fejemben?! Woodstock, „Peace!”, trapéznadrágok, szabad szerelem. Nem, kérem ne higgyék, hogy gúnyolódom! Egy géniusz mindenből aranyat csinál! Corea egész életműve, stílusa benne van ebben az egy műben! A mainstream, a latin, a jazz-rock, a kortárs zene, Bartók. Minden! Csodálatos!

Nem hiszem, hogy bárki elszenderedett volna a „Chinese Butterfly” hallgatása közben, de ha mégis, most itt van a „Wake-Up Call”! Persze, nem valami harsány, zabkása reklámzenéről van szó! A „Return to Forever”-höz hasonlóan, most is gyakorlatilag egy több tételes kompozícióról, mondhatnám szvitről beszélünk, Loueke újabb fantasztikus, hihetetlenül ritmusos, lüktető éneklésével. Vagy inkább „zenebeszéd” ez, maga az ÉLET és a MUZSIKA!

A „Gadd-Zooks”-szal ér véget fantasztikus utazásunk. Úgy tűnik a kettes számú lemez a több részből álló, modern effektekkel teli darabokat rejti magában, hiszen ez a dal szintén ilyen. Nagyívű, változatos, és monumentális! Méltó lezárása egy kivételes albumnak!

Corea és Gadd vérbeli „nagymacskák”! A „Jazz Tigrisei” Ők, akiket őszülő halántékuk nemhogy visszaveti, még inkább arra sarkallja, hogy utat mutassanak nekünk, jazzrajongóknak és jazzistáknak egyaránt! Ennek ékes példája a „Chinese Butterfly”!


Chick Corea-Steve Gadd Band: Chinese Butterfly (Stretch Records - Concord Jazz 2018)

CD 1

1. Chicks’ Chums

2. Serenity

3. Like I Was Sayin’

4. A Spanish Song

5. Chinese Butterfly

CD2

1. Return to Forever

2. Wake-Up Call

3. Gadd-Zooks


Chick Corea - zongora, keyboards

Steve Gadd - dob

Steve Wilson - szaxofon, fuvola

Lionel Loueke - gitár, ének

Carlitos del Puerto - bőgő, basszusgitár

Luisito Quintero - ütőhangszerek

Philip Baley - ének (CD2 - 1)Vissza a lemezhez