JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2019. szeptember 17.
Jazz-burger a Meseházban2019. szeptember 17.
BEG SZEZONNYITÓ2019. szeptember 15.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.
Vörös Niki: Left Alone2019. szeptember 14.
A MEGBÉKÉLÉS JEGYÉBEN2019. szeptember 10.
Klemm, Adam: Instant Pleasure2019. szeptember 09.
A VILÁG ZENÉJE2019. szeptember 08.
Davis, Miles: Rubberband2019. szeptember 05.
METHENY A KÖBÖN2019. szeptember 02.

Lemezpolc kritika:
David, Noam - Alef Melody

David, Noam: Alef Melody 2017. október 27., Simády Béla

noam-david-alef-melody.jpg

Noam David - Alef Melody (Magánkiadás)


Az 1971-ben Jeruzsálem földjén született Noam David dobost nemrégen az Avishai Cohen Trio koncertjén láthattuk Budapesten, Itamar Doari-t helyettesítette Cohen zenekarában. És milyen jól tette a dolgát…

Első szólólemeze, az „Alef Melody” 2017. március 29-én jelent meg saját kiadásban és leginkább David honlapjáról rendelhető. A várhatóan megfelelő mértékű terjesztés okán nem kellett „on demand” módon kiadni, azaz a tokból előkerült lemez „igazi” CD, nem pedig a sajnos egyre gyakoribb, a gyűjtőket rendkívül irritáló, zöld színéről könnyen felismerhető igény szerint sokszorosítható, írott CD. Már ez rendkívül pozitív volt, és meghallgatva a lemezt ez az érzés csak fokozódott. Nagyjából számonként váltva két trió szerepel a lemezen. A közös pont az 1983-as születésű Omri Mor zongorista, akit a fentebb említett Avishai Cohen Trio-ból már ismerhetünk. Mor klasszikus és jazz tanulmányai után elsajátította az algériai stílusú andalúziai zenét, de jártas a latin és afro-cuban zenékben is. A lemezen zongorán játszik – játéka kísértetiesen hasonlít Shai Maestro világára –, de használ egy Oriental keyboard nevű billentyűs hangszert, amiből keleties dallamokat csalogat elő szinte minden számban, utánozva az oud, az akusztikus gitár és néhány egzotikus fúvós hangszer megszólalását.

A bőgősök osztják két különböző összeállítású hármasra a produkciót. Két felvételen Avri Borochov basszusozik, a többin pedig maga a Mester, Avishai Cohen.

A triója jelenleg ugyanebben az összeállításban turnézik, így egy összeszokott társaság zenél nekünk, és Cohen jelenléte a számokban erősen ki is jelöli az irányt, bár nem ő a zenekarvezető, de a hangsúlyos bőgőfutamai időnként háttérbe szorítják David kreatív, komplex poliritmikáját. Mindez azonban nem megy a zene rovására. Mindhárman tudják a mértéket, mikor mennyit engedhetnek meg maguknak.

A Kicha stúdióban, Tel Aviv-ban készült felvételek nagyon szépen szólnak, bátran ajánlhatom mindenkinek a lemezpolcára.


1. Free Fall

2. Alef Melody

3. Cosmic Smile

4. A Child Is Born

5. Four Brothers

6. Happiness

7. Ya’ala


Noam David – dob, ének, oud

Omri Mor – zongora, Oriental keyboard

Avishai Cohen – bőgő

Avri Borochov - bőgőVissza a lemezhez