JazzMa

Friss Hírek

Mr. MR Budapesten2019. május 18.
HBD2U, BILLY COBHAM2019. május 17.
HÁLÓ JUBILEUM2019. május 16.
BILLY COBHAM 75!2019. május 16.
Billy Cobham 75 éves2019. május 16.
ÜDVÖZÜLÉS ÉLŐBEN2019. május 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.
Modern május2019. május 09.
Nagy Emma: Set to Face2019. május 07.
Játék – 2019 május2019. május 05.
Elhozta New York-ot2019. május 05.
Ross, Joel: KingMaker2019. május 05.

Lemezpolc kritika:
Dharmawan, Dwiki - Rumah Batu

Dharmawan, Dwiki: Rumah Batu 2019. február 06., Gyöngyösi Gergő

dwiki.jpg

Dwiki Dharmawan – Rumah Batu (MOONJUNE RECORDS, 2018)


Dwiki Dharmawan zenéje teljesen más világba varázsol minket, kizökkent a hétköznapokból. Zenei világa a tradicionális Indonéz és a nyugati zene fúziójából jön létre. A zenei stílusokat, hatásokat teljesen szabadon kezeli, elvonatkoztat a kategóriáktól, és átlépi a határokat. A CD borítóján a pezsdítő élénk színek és a természeti képek inkább a tradicionális Indonézia felé húznak, de a zene ezen túlmutat.

A hangszerek sokszínűsége ámulatba ejtő, rengeteg hangzás, karakter jelenik meg. Egyszerűen felfoghatatlanul gazdag zenei világba csöppenünk. A zene minden egyes eleme tele van energiával, és ez fokozódik a szólók és az unisono témák alatt. A számok hangszerelése nagyon izgalmas, a jól kidolgozott bevezetőktől egészen a témákban megjelenő unisono részekig, kiállásokig minden megtalálható. A zene tele van ötletekkel, dinamikailag is jól felépített, a legmélyebb, szép, bensőséges dallamok és az egészen a harsány csúcspontok skáláján mozog. Néhány helyen énekkel is találkozunk, de vannak teljesen instrumentális számok is. Sok érdekes hangszert hallunk a lemezen. A szokásos dob, basszusgitár, bőgő, zongora, gitár felállás mellett sok vendégművész is részt vett a lemez elkészítésében. Hallhatunk balinéz, gamelán és egyéb ütőhangszereket, valamint különböző fúvós hangszereket is. Mellettük a különböző gitár, basszusgitár, valamint a billentyűs hangszerek, zongora, szintetizátor hangszínek szintén színesebbé teszik az összképet. A számok minden esetben nagyon hosszúak, a legrövidebb 6 perc, de annyira változatos a zene, hogy ez fel sem tűnik, egyáltalán nem válik monotonná vagy unalmassá. Zeneileg nem annyira összetett a hangzás. A harmóniák néha jazzesebbek, de sokszor leegyszerűsödnek, a témák inkább csak két-három akkorddal vannak megharmonizálva, és ezekre a harmóniákra játszanak a szólisták.

A zene könnyen befogadható, leginkább a különleges hangszerek, a magával ragadó lüktetések és energiák fogják meg az embert. Számomra először zavaró volt a sokszínűség, túl soknak, zsúfoltnak, kicsit kaotikusnak tartottam, aztán ahogy elkezdtem jobban odafigyelni a részletekre, teljesen magával ragadott, és a gazdag hangzás már izgalmasan, felpezsdítően hatott. A különleges, tradicionális hangszerek és a világzene kedvelőinek mindenképpen ajánlom a lemezt, nagyszerű élményben lesz részük.


DWIKI DHARMAWAN - acoustic piano,

NGUYÊN LÊ - electric guitar, soundscapes,

CARLES BENAVENT - bass guitar,

YARON STAVI - upright bass,

ASAF SIRKIS - drums and special guests

DEWI GITA- lead vocals,

SA'AT SYAH- suling flute, vocals,

ADE RUDIANA – kendang percussion,

TEUKU HARIANSYA and INDRA MAULINA KEUBITBIT – Rapa’ss Acehnese percussions,

NYOMAN WINDHA’s GAMELAN JASS JEGOG – Balinese gamelan & percussions, and SMIT – vocals, LaLove traditional Sulawesi flute.


Vissza a lemezhez