JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Zoltán2024. június 23.
Salamon, Guy: Free Hugs2024. június 20.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Lemezpolc kritika:
Harrison, Joel - Anthem of Unity

Harrison, Joel: Anthem of Unity 2023. augusztus 31., Hegedüs Zsuzsanna

joel-harrison-anthem-of-unity.jpg

Joel Harrison - Anthem of Unity (HighNote Recording)


Megjelent: 2023. július 21.

Az egység himnusza. És ez nem csak az album címe.

Joel Harrison most megjelent 25. albuma igazi meglepetésvilággal rukkol elő.

Az album 2 dalán kívül minden eredeti Joel szerzemény. És a stílus! Maga a tökéletes Joel Harrison-féle hangzásvilág.

Az 1957-ben Washington, D.C-ben született, jelenleg Brooklyn-ban élő gitáros, zeneszerző, hangszerelő, szövegíró, író, oktató és énekes Joel Harrison nevét nem nagyon kell bemutassam. Az AllMusic webhely Harrison stílusát „a kreatív jazz, a modern klasszikus és az etnikai fúzió felvillanyozó keverékeként" írja le, míg a DownBeat Magazine „elképesztő képességű és széleskörű gitárosnak, zeneszerzőnek és hangszerelőnek" minősítette. Zenésztársai között szerepelt Dave Liebman, Donny McCaslin, Gary Versace, David Binney, Dewey Redman, Norah Jones, Uri Caine, és Christian Howes.

A számos jazz elismerésben részesült gitáros legújabb fantasztikus albumát hallgatva az ember valóban a zene egységébe kerül bele.

Rengeteg fényes unisono-s téma, különlegesen sodró impressziós szólók és a szerzemények elképesztően változatos stílusa- ebből lesz az album egysége!

A címadó dal, az „Anthem of Unity” himnikus hömpölygésével a különlegesen tiszta unisono téma felvezetéssel figyelemre méltó albumkezdetnek bizonyul.

https://www.youtube.com/watch?v=2W1QEySfq0k

Egyfajta transzélménnyel megajándékozva húz fel bennünket a nyitó szám ahhoz a tudati állapothoz, amelyben a zene létrehozója és hallgatója ebben a szerencsés esetben most tökéletesen eggyé válik!

Hirtelen váltással lépünk a második szerzeménybe, mely óriási dinamizmusával az egyfajta „üldözöttségtől a megérkezettségig” zenei történetét adja át számunkra.

Majd, hogy a megérkezettség az előző szám után teljes lehessen: egy gyönyörű waltz-os témájú, békés és meghitt dallamvilágú Bob Dylan szerzeményt, a „The Times They Are A-Changin’-t” halljuk. Zseniális elgondolás volt a számrendezés ilyen tudatos kialakítása. Végtelenül kedves gitár és szaxofon unisono - mely olyan tiszta, hogy abba üdítő forrásként merülünk alá.

A következőnóta a „Today Is Tomorrow's Yesterday” frenetikus szólókkal örvendeztet meg bennünket. Olyan, mintha Versace minimum 12 ujjal rendelkezne, Tardy pedig gyönyörű dallamvezetéssel és felhangosodó dinamizmussal fújja a tenorszaxofont. (Tudom, milyen teljesítmény ez, mert egy tenoros a férjem...)

Azután egy újabb fantasztikus feldolgozás, Sonny Rollins „Doxy”-ja. Magyarul ezt mondanám: laza, mint a Riga-lánc! És valóban! Rá sem lehet(ne) ismerni a dalra, ha meg nem érkezne a téma. Ebben az újragondolásban áramvonalas, „rogyasztott térdű” blues hangulatú lett ez a kompozíció!

A „Migratory Birds"-ben Tardy fuvolán játszik, amely a hullámzó, az alapkíséretnek misztikusan ható orgona felett lebeg; kedves, nyugalmas gitársorok és emelkedő hangulat, lebegve szállunk és repülünk tova, a messzeségbe...

Majd, kedves Olvasó, a „Parvati” Jack DeJohnette másfél perces (!) elképesztően dögös dobszólójával kezdődik. Vajon mi születik meg ebből? Egy hihetetlenül gazdag, poliritmikus post bop-os szerzemény, melyben a szerző gitárszólója minden képzeletet felülmúlóan megrendítő. Ebben a szerzeményben olyan ősi erő lakozik, mint amilyen erős az az istennő, akiről a nevét kapta. Parvati ugyanis az összes hindu istennőnek és megtestesítőjének az alap istene.

A záródal, a „Mohawk Valley Peace Dance” szépen megeffektezett gitárjátékához tökéletesen kapcsolódnak a szaxofon futamok - igazi jazz-rockos hangulatú nóta ez.

Megvallom: ilyen zárószám után én még vártam volna egy-két-három újabb dalt, de, óriási sajnálatomra a lemeznek itt vége lett!

Az album szerzeményeinek felrakása, a Hammond harmóniái, a szaxofon/fuvola, a dob és maga a gitár elképesztő sokszínűsége az élet teljes spektrumát, tényleg a nagybetűs Egységet áramoltatják bele a hallgató lelkébe!

Közreműködnek:

Joel Harrison – gitár

Gary Versace - Hammond B-3 orgona, zongora

Gregory Tardy - tenorszaxofon, fuvola

Jack DeJohnette - dob

joel-harrison-quartet.jpg

Számlista:

1. Anthem of Unity 8:17 - Joel Harrison

2. Survival Instinct 4:35 - Joel Harrison

3. The Times They Are A-Changin’ 5:30 - Bob Dylan

4. Today Is Tomorrow's Yesterday 5:08 - Joel Harrison

5. Doxy 7:54 - Sonny Rollins

6. Migratory Birds 4:21 - Joel Harrison

7. Parvati 8:31 - Joel Harrison

8. Mohawk Valley Peace Dance 6:02 - Joel Harrison


Vissza a lemezhez