JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2020. augusztus 03.
Rejtvény – 2020 augusztus2020. augusztus 02.
Mi újság? - Tommy Vig2020. augusztus 02.
Heath, Jimmy: Love Letter2020. július 30.
Gold, Matt: Imagined Sky2020. július 27.
Szombat a Jedermannban2020. július 26.
JazzUp – Salvai Ádám2020. július 23.
Elek István 65!2020. július 17.

Lemezpolc kritika:
Jevtovic, Dusan - If You See Me

Jevtovic, Dusan: If You See Me 2020. július 19., Salvai Ádám

dusan-jevtovic-if-you-see-me.jpg

Dusan Jevtovic – If You See Me (MoonJune Records)


Újabb lemez, újabb ajánló. Hálás feladat e tekintetben az írás, mivel kétségtelen, hogy számos olyan albummal találkozom, amivel egyébként aligha lenne dolgom. Most Dusan Jevtovic idén kiadott anyaga a téma, a sejtelmes névvel ellátott “If You See Me”.

A lemezen a hosszú évek óta Barcelona-ban élő szerb gitáros Jevtovic mellett hallható még a legutóbbi ajánlómban szereplő német Markus Reuter, aki szintén gitározik. Az akkori írásomban Reuter mellett az angol Gary Husband neve tűnt még fel, itt szintén találkozhatunk vele. Most azonban dobon játszik zongora helyett; a katalán Bernat Hernandez a felállás állandó tagja még fretless basszusgitáron. Különleges vendégként az albumon szerepel Aleksandar Petrov, aki egy makedón népi hangszeren, tapanon zenél.

Az első dal, a „Walking Seven” egy gitár felvezetés után basszustémára épül, melyre egy sötétebb hangulatot húznak fel a többi hangszerrel. Izgalmas, érdekes atmoszférát építenek fel, az effektekkel és a torzított gitárszínnel, a páratlan ritmussal teljesen beleillenek az aktuálisan jellemző világba. A második „Babe” mindenképp különleges alkotás, hiszen szerb népi éneklést hallhatunk rajta. Jelentőssé teszi az egész albumot a tény, ahogyan a nyugati jazz fúziós zenét keresztezi a Balkán népzenei elemeivel, hiszen utóbbi rengeteg potenciált rejt magában és nincs is jobb környezet a kísérletezésre, mint a jazz zene.

A következő dalok a „Blue”, majd az album címadó „If You See Me”. Előbbinél a blues zene érezteti hatását, utóbbinál már a dal eleje nagyon megfogott. Végig az áttörést vártam, ami végül nem történt meg, helyette szépen építkezett és jutott el a csúcspontra.

A lemez második fele a „Something in Between”-nel indul, majd jön a „Once Ocho” és a „Si Pooro”. A jazzen túl egyszerre vannak pillanatok, részletek a keményebb műfajokból, de a balkáni hatás is állandóan jelen van. Viszont a hatások összekeverésével végig egész jól variálnak a zenészek.

Zárásként a találó, “Ending” címet viselő dalt hallgathatjuk meg. Nehéz lenne kedvenc szerzeményt választani, a „Blue” hangulata is nagyon tetszett, az album címadó dalánál volt némi hiányérzetem. A „Once Ocho”-t, a „Walking Seven”-t és a „Si Pooro”-t tudnám kiemelni, de összességében a teljes album egy nagyon jó élményt kínál a hallgatónak.


Dusan Jevtovic: If You See Me (2020)

  • ·Walking Seven
  • ·Babe (Grannies)
  • ·Blue
  • ·If You See Me
  • ·Something in Between
  • ·Once Ocho
  • ·Si Pooro
  • ·Ending

Vissza a lemezhez