JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2023. december 01.
Benjamin, Lakecia: Phoenix2023. november 28.
NoSax NoClar: No Dåhïss2023. november 26.
Austin, Patti: For Ella 22023. november 20.
Jazz Grammy Nominees 20242023. november 19.

Lemezpolc kritika:
Jormin, Anders - PASADO EN CLARO

Jormin, Anders: PASADO EN CLARO 2023. március 18., Bereczki Bálint

anders-jormin-pasado-en-claro.jpg

Anders Jormin - PASADO EN CLARO (ECM/Hangvető)


Anders Jormin (1957) nagybőgős és Lena Willemark (1960) énekesnő, hegedűs munkakapcsolata már legalább két évtizedes múltra tekinthet vissza.

Jormin inkább a jazz világából jött, Willemark a svéd folkzene és a költészet párosításán dolgozott komolyabban. Kreatív kis duójuk az évek múltával kibővült: először Karin Nakagawa (1979) került képbe, aki a japán népi hangszert a pengetős, citeraszerű koto-t szóltatja meg, majd Jon Fält (1979) érkezésével vált teljessé a kép, aki Bobo Stenson zenekarában dobol.

A kvartett muzsikájából árad a skandináv tavasz fagyos, de mégis napsugaras hangulata. Mintha egy messzi északi természetfilmet néznénk jó hosszú snitekkel: a zene leginkább egy téma, vagy hangulat körül hömpölyög, nem sajnálja az időt annak részletes körülírására.

Willemark éneke inkább melodikus szavalásnak érződik. A zenében a dallamosság kevés, a versek zengése és a svéd nyelv csengése kompenzálja ezt valamennyire.

Az album szövegei a svéd költészet mellett ősi kínai és japán forrásokból, valamint Petrarca és Octavio Paz munkásságából is táplálkozik.

Intim, kreatív hangulatú anyagról van szó, a költészetbe oltott szabadzene kedvelői fogják igazán értékelni.


Vissza a lemezhez