JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2022. augusztus 10.
AlbaRegiaFeszt – 2. nap2022. augusztus 10.
Jazzkirályság Fehérváron2022. augusztus 09.
Debrecen Debrecenben2022. augusztus 08.
Harmadik nap, színpadcsere2022. augusztus 07.
Előadja: a szerző2022. augusztus 07.
Játék – 2022 augusztus2022. augusztus 07.
Dobosok éjszakája2022. augusztus 06.
A Stég Színpadon2022. augusztus 05.
Fusio Group: XXX2022. augusztus 03.
Lakatos Ágnes: Soaring2022. augusztus 01.

Lemezpolc kritika:
Lloyd, Charles - Trios: Chapel

Lloyd, Charles: Trios: Chapel 2022. július 06., Dr. Nagy Sándor

charles-lloyd-trios-chapel.JPG

Charles Lloyd - Trios: Chapel (Blue Note / Universal Hungary, 2022)Kevés olyan muzsikust találunk újságunkban, akinek nevét a keresőbe beírva annyira sok találatot (több, mint 250-et) kapunk, mint az idén már 84 esztendős amerikai tenorszaxofonos, fuvolista Charles Lloyd. Ebből 27 Lemezpolcunkkal kapcsolatos: saját alkotások, közreműködések, vagy más zenész albumainál nevének említése.
Két idézet a közelmúltból: "...(CL) a jazz azon legendái közé tartozik, akik még - hála Istennek - velünk vannak...a lényeg: MINDEN HANGJA JAZZ!" (Gáspár Károly,2020).

Tavaly a "Tone Poem" című CD-jének bemutatásakor ezt írtam: "...a búcsú egy ima, remélem, hogy csak ettől a lemeztől köszön el a művész."
És így lett: idén itt az új Lloyd album, a "Chapel", amelyet a patinás Blue Note Redords gondozott. Ez egy három részes kiadvány-sorozat első darabja, amelyen a gitáros Bill Frisell és a bőgős Thomas Morgan működik közre.
Augusztusban jön a második mű ("Ocean" - Anthony Wilson /gitár/ és Gerald Clayton /zongora/), valamint októberben a harmadik ("Sacred Thread" - Julian Lage /gitár/ és Zakir Hussain /ütőhangszerek/).
A "Chapel" öt (ismert) részből áll: három számot Lloyd komponált, egyet-egyet Billy Strayhorn ("Blood Count") és Villa Fernandez Ignacio Jacinto ("Ay Amor").
CL zsenialitásának köszönhetően a "több százszor" eljátszott dalok ezúttal is új színben tündökölnek - illetve inkább a visszafogottság, a "mértéktartás" jellemző a viszonylag hosszú (7 és 12 perc közötti) felvételekre.

A jellegzetes, éteri szaxofon hang (természetesen) uralja a képet (egyetlen darabban /"Beyond Darkness"/ fuvolázik), Frisell kap lehetőségeket hosszabb "véleménynyilvánításokra", Morgan (elsősorban) a kíséretben jeleskedik.
Charles Lloyd több, mint hat évtizede (!) a színpadon (és a stúdiókban) - remélem, még sokáig!
Várjuk az októberben megjelenő folytatást!

1. Blood Count
2. Song My Lady Sings
3. Ay Amor
4. Beyond Darkness
5. Dorotea's Studio

Charles Lloyd - tenorszaxofon, altfuvola
Bil Frisell - gitár
Thomas Morgan - bőgő


Vissza a lemezhez