JazzMa

Friss Hírek

Kézdy Luca: MORNING AIR2023. május 29.
Beyond2023. május 26.
Bahr, Clint: Puzzlebox2023. május 19.

Lemezpolc kritika:
Meier, Nicolas - Magnificent - Stories - Live

Meier, Nicolas: Magnificent - Stories - Live 2021. november 01., Varga Bendegúz

nicolas-meier-world-group-magnificent-stories-live.jpg

Nicolas Meier World Group - Magnificent / Stories / Live (MGP Records)


2021-ben jelent meg Nicolas Meier három CD-t tartalmazó zenei kiadványa, amely összesen több, mint három óra zenét tartalmaz. Három lemez gyűjteményéről van szó. A lemezeken mind a közelmúltban felvett anyagokat hallhatunk, nem valamiféle retrospektív kiadvány a szóban forgó alkotás.

A három CD külön címet kapott és többé-kevésbé elkülönül egymástól.

A „Magnificent” a Nicolas Meier World Group új stúdióalbuma, a „Stories” Meier szólólemeze, míg a „Live” zenekarának egy 2020 februári angliai koncertjének felvétele.

A Svájcban született, de Angliában élő, negyvenes évei végén járó Nicolas Meier (1973) rendkívül sokoldalú, számos zenei stílust ismerő és játszó, kiváló gitárművész. Nagy szerelem fűzi Godin nylon húros akusztikus gitárjához, de  elektromos gitáron is játszik - sőt mi több, saját heavy metal formációt vezet, a Seven7-t. Ezen kívül 12 húros gitáron, 11 húros glissentáron, bund nélküli gitáron, valamint török, lant-szerű, egymással szoros rokonságban álló hangszereken, név szerint sazon és baglamán is játszik. Elsajátította a jazz, a rock, a flamenco, a tangó mellett a török és más közel-keleti népek zenéjének fortélyait. Ez utóbbihoz való vonzódását köszönheti annak is, hogy török felesége van. Tudása és érdeklődése tehát figyelemreméltóan szerteágazónak nevezhető.

A World Group angol zenésztársaiból áll, de szervezett már kaliforniai turnét Jimmy Haslip és Vinnie Colaiuta szereplésével. Szívesen játszik szólóban, avagy duóban is, Pete Oxley angol gitármesterrel. Turnézott világszerte a rocklegenda Jeff Beck zenekarával, valamint együttműködött Deva Budjana indonéz progresszív jazz-rock sztárral is.

A három lemezes kiadvány jól tükrözi Meier művészetét. A World Group hangzása elsősorban az akusztikus irányvonalra van hangolva. A gitár társa, mint szóló hangszer, a hegedű. Dob helyett finomabb hangzást megformáló ütőhangszerek szerepelnek a zenekarban. Viszont nem bőgőst, hanem basszusgitárost hívott Meier a csapatába, amely azokban a számokban jön jól, mikor kemény-rockos, torzított gitár hangzást használ.

A „Stories” lemezen szólóban, többféle gitárt használva, elsősorban jazz standardeket, de ezen kívül sokféle más stílusú számot is rögzített, amelyek spektruma a Metallica-tól a török hangzásokat felvonultató saját szerzeményekig terjed.

A World Group-pal csak saját kompozícióit vették fel, mind a stúdióban, mind élőben. Ezek közül a közel-keleti ihletettségű számok tetszettek számomra a leginkább, mint a "Mesudiye", vagy a "Besiktas Cafe". A zenekar hangzását letisztultság, kiegyensúlyozottság és némi kiszámíthatóság jellemzi. Bár a jazz műfajának sajátosságai megnyilvánulnak a számok szerkezeti felépítésében és az improvizatív szólókban, mégis a világzene és a progresszív rock stílusa ugyanennyire rányomja bélyegét a kompozíciókra és az előadásmódra.

A három album közül egyértelműen a szóló lemez a kedvencem. Meier virtuózitása, kockázatvállalási hajlandósága itt sokkal inkább megmutatkozik. Hallható a sok-sok munka, a gitár iránt érzett fanatizmusa. A 14 szám egy stíluskavalkád. A hangulatok változatossága zavarba ejtő, de mégis izgalmas, Nem tudhatjuk, mit húz elő a szinte végtelenül mély tarsolyából a következő pillanatban.

Nicolas Meier figyelemre méltó, széles látókörű gitárvirtuóz. Gigászi zenei albumát bátran ajánlhatom a gitárművészet szerelmeseinek.


Nicolas Meier World Group: Magnificent / Stories / Live  (MGP Records 2021)

Magnificent

1. Mesudiye

2. Semur's Bridge

3. Hip

4. Stories from the Garden

5. Sous le ciel de Fribourg

6. Villa Olivo

7. The Pond

8. Under an Olive Tree


Stories

1. La vie en rose

2. Blues for Alice

3. The Godfather

4. Kismet

5. Mona Lisa

6. Goodbye Pork Pie Hat / Brush with the Blues

7. My Foolish Heart

8. October in Ankara

9. Nothing Else Matters

10. C'est ci bon

11. Sous le ciel de Fribourg

12. Night & Day

13. Stories from the Garden

14. Esmeralda


Live

1. Manzanita Samba

2. Besiktas Cafe

3. Caravan of Anatolia

4. City of the 3 Rivers

5. Riversides

6. Princes' Islands

7. Water Lilies

8. Tales

9. Adiguzel


Nicolas Meier - Godin neylon húros akusztikus gitár, bund nélküli akusztikus gitár, 12 húros gitár, jazz gitár, glissentar

Kevin Glasgow - basszusgitár

Richard Jones - hegedű

Demi Garcia Sabat - ütőhangszerek


Vissza a lemezhez