JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2020. október 20.
Olvasói Szavazólista 20202020. október 20.
Brötzmann, Peter: At Mu2020. október 15.
Rousseau, Yves: Fragments2020. október 10.
Simmons, Adam: Zatoczka2020. október 09.
Nagy Emma Quintet – River2020. október 07.
GreMi: Red Carpet2020. október 07.
Versenyfelhívás - Jazz Combo2020. szeptember 29.
FELHÍVÁS 2020. szeptember 06.

Lemezpolc kritika:
Rypdal, Terje - Conspiracy

Rypdal, Terje: Conspiracy 2020. szeptember 21., Salvai Ádám

terje-rypdal-conspiracy.jpg

Terje Rypdal - Conspiracy (ECM Records/Hangvető, 2020)


A skandináv jazz univerzum egyik oszlopos tagja, a norvég Terje Rypdal (73 éves!) nemrégiben egy újabb albummal jelentkezett. A lemez a legendás ECM kiadó gondozásában jelent meg, címként pedig a sejtelmes "Conspiracy"-t kapta. Ebben az esetben vajon mire gondolhatott a költő?

Mikor első alkalommal felfedeztem az ECM-t, csak idő kérdése volt, hogy az északi gitáros neve is felbukkanjon kutatásaim során. A most megjelent lemezen társa a billentyűs Ståle Storløkken, akivel korábban dolgoztak együtt Rypdal "Vossabrygg", valamint "Crime Scene" albumain. Rajta kívül a dobon Pal Thowsen csatlakozik; a névsor a fiatal basszusgitáros Endre Hareide Hallre által válik teljessé. A felvételeket az Oslo-i Rainbow Studio-ban rögzítették, a produceri munka pedig Manfred Eicher-hez és Rypdal-hoz köthető.

Már a legelső dal elnevezése, az "As If the Ghost...Was Me!?" is tovább növeli a homályt, ahogy elkezdem feltérképezni ezt a zenei anyagot. Az elejétől kezdve van egy kettős érzet, az intenzív dob kísérettel szemben áll a billentyű hangszíne, ezekre épül fel a gitár és a basszusgitár szólójátéka. A különleges, egyedi atmoszféra azonnal jelen van, ami a következő "What Was I Thinking"-ben folytatódik. Nagyon könnyű elmerülni a zenészek által kreált hangulatban, sosem sok az, amit játszanak. Pont annyi hangzik el, amennyire szükség van.

A harmadik dal a címadó, a "Conspiracy", melynek hangulata az előzőeknél egyértelműen zaklatottabb. Még mindig illik a kialakult képbe, de egyértelműen csúcspontjára ért feszültséget tekintve a torzított elektromos gitár és a feszes groove-ot hozó basszusgitár-dob duó miatt. Eddig is teljesen megfogott a lemez, de itt végleg magába szippantott. A "By His Lonesome" kellemesen, nyugodtan indul, de a továbbiakban is megőrzi ezt a csendességet. Az utolsó előtti dal a "Baby Beautiful", mely többnyire még mindig alacsony fordulatszámon pörög, viszont mégis hordoz magában egy adag elfojtott feszültséget. A végén ez részben elszabadul, de talán nem teljesen. A sejtelmes zenei utazást a legrövidebb szerzemény, a "Dawn" zárja le.

Egy újabb igazi ECM lemez került a rendkívül hosszú polcra a többi, már megjelent kiadvány közé. A meghallgatását megelőzően sem gondoltam volna, de természetesen nem okozott csalódást. A zenészek nagyon jól ragadnak meg pillanatokat, érzéseket, illetve képeket, amiket szinte látunk magunk előtt. Bátran ajánlom ezt az albumot azoknak, akik nyitott szemmel és főleg füllel keresnek, kutatnak ehhez hasonló zenéket.


Terje Rypdal: Conspiracy (ECM Records, 2020)

  1. As If the Ghost...Was Me!?
  2. What Was I Thinking
  3. Conspiracy
  4. By His Lonesome
  5. Baby Beautiful
  6. Dawn

Vissza a lemezhez