JazzMa

Friss Hírek

Kézdy Luca: MORNING AIR2023. május 29.
Beyond2023. május 26.
Bahr, Clint: Puzzlebox2023. május 19.

Lemezpolc kritika:
Turner, Mark - Return from the Stars

Turner, Mark: Return from the Stars 2022. június 26., Bereczki Bálint

mark-turner-return-from-the-stars.jpg

Mark Turner - Return from the Stars (ECM/Hangvető)


Return from the stars – ez nem csak Mark Turner legújabb lemezének a címe, hanem egy Stanislaw Lem novelláé is. Talán nem véletlenül, a kozmikus végtelenben történő súlytalan lebegés akár a zenei mottója is lehetne az anyagnak.

Turner modern szaxofonos, aki saját soundját erősen Coltrane hatása alatt fedezte fel, most Jason Palmer trombitással, Jonathan Pinson dobossal valamint Joe Martin bőgőssel vonult a stúdióba. Az eredmény egy egyedi hangzású, bonyolult, matekos, odafigyelős CD lett.

A nyitó számból már kiderül, mire számíthatunk: post-bopos hangulat, nyakatekert dallamívek, a trombita és a szaxofon hol harmonikusan, hol kicsit disszonánsan kerülgetik egymást. A ritmusszekció derekasan dolgozik, de nem gondolják túl a harmóniákat, lehetőséget teremtve a szabadabb improvizációknak.

Turner szólói nagyon átgondoltak, skálaszerűen le és fel, jól összesűrítve a hangokat. Nagyon magasra tud menni, az altissimo regiszter tetejéig talán, és ezt kihasználja.

Palmer remek partnernek bizonyul, nagyon érzik egymást Turner-rel. Kettejük játékának komplexitása még az akkordikus hangszer hiányát is elfeledteti.

Aki szereti Coltrane közepes, post-bopos dolgait, annak tetszeni fog Mike Turner zenéje is.


Vissza a lemezhez