JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon – Az Avishai Cohen Trio a Zsámbék Jazz Openen (2005. július 15.)

Számtalan olyan világsztár van, akit „me and my lovely wife Gabriella” hoztunk először Magyarországra. Ezt senki sem veheti el tőlünk. Még, ha ez sokaknak „ba…a is a csőrét”!

Az izraeli bőgős Avishai Cohen egy véletlen folytán került hozzánk. Ti. a szegedi Szerdahelyi Zoltán (tényleg, mi lehet vele?) Kőszegre akarta vinni, de az ottaniak sokallták az árát. Zoli kétségbe esetten hívott fel Bartók Rádiós szobámban, segítsek rajta, és vegyem át tőle ezt a produkciót. Örömmel tettem, mert addig is meg volt Avishai összes Chick Corea Origin zenekarával készült CD-je. Ráadásul épp 2005-ben jelent meg „At Home” című önálló lemeze.


avishai-cohen-at-home.jpg


Európai turnén volt az izraeli-amerikai trió. Már csütörtökön reggel megérkeztek Budapestre, s a Magyar Rádiótól egy utcára lévő hotelben helyeztem el őket. Rögtön azt kérdezte Avishai, tudnék-e valakit, aki villámgyorsan meg tudná reparálni a bőgőjét, mert berepedt a teste, és így nem koncertképes. Azonnal felhívtam Barcza Horváth Józsit, kit ajánlana? Odajött a szállóba, és elvitte Avishai-t bőgőjével együtt a műhelybe, ahol 1 nap alatt „meggyógyították” a hangszert.

Csütörtökön kora délután a szálló lobbyjában sajtótájékoztatót hívtam össze, amire elég sokan eljöttek azok közül, akiket odahívtam. Mégis csak először járt Cohen Magyarországon. Az egyik TV-s kolléga nem tudott jönni, mert máshova küldték, de elküldte maga helyett kolléganőjét, Eperjesi Ildikót. (Ő időközben az ATV külpolitikai szerkesztője lett.)

Pénteken, július 15-én hétágra sütött a nap a Romtemplom melletti dombon, így nagyon sokan voltak kíváncsiak a koncertre. Szinte lefolyt a tömeg a domboldalról.

A „warm up band”-ek is különlegesek voltak, hisz a Pocsai Kriszta Quartet (PK – ének, zeneszerző, Cseke Gábor – zongora, Barcza Horváth József – bőgő, Mohay András – dob) nyitott, kikhez az utolsó két számra beszállt Szőke Nikoletta, aki 2 nappal korábban megnyerte a Montreux-i Jazz Fesztivál ének tehetségkutató versenyét.

Másodiknak a Botos Brothers jött. A zongorista Robi 2004-ben nyerte meg a zongoristáknak kiírt tehetségkutatót Montreux-ben, és 2005-ben saját (testvéreiből) álló trióval Oscar Peterson előzenekara volt! Zsámbékon meg az Avishai Cohen Trio-é.

Hogy a közönség mennybe jusson, Robi és én rábeszéltük Avishai-t, szálljon be hozzájuk. Cohen ráállt, s Botos Robi „Be Bach” című szerzeményét, valamint Wayne Shorter „Footprints”-ét és Sonny Rollins „Oleo”-ját játszotta a két kanadai magyarral, Botos Robival és dobos bátyjával, Botos Ferivel.

Nagyon jól játszottak, így a közönség sikítozott a gyönyörűségtől.


avishai-cohen-zsambek.jpg


A rövid átszerelési szünet után jött az Avishai Cohen Trio. AC nemcsak bőgőzött, hanem két számban („Smash”, „Caravan”) basszusgitározott is, Sam Barsh zongorázott, és a „Caravan”-ban melodikán játszott, Mark Giuliana dobolt. Mindhárman először jártak Magyarországon.

Az „At Home” CDE nyitószámával, a „Feediop”-pal kezdtek:

https://www.youtube.com/watch?v=FtyUHA0NeUM

A közönség eksztázisban tapsolt, de Avishai-ék nem csökkentették a tempót. Jöttek sorba a jobbnál jobb Cohen témák: „Remembering”, „Smash”, „Renouf’s Last Tooth”, „Emotional Song”.

Ráadásnak Juan Tizol „Caravan”-jét játszották. Ezt Cohen basszusgitáron, Sam Barsh pedig melodikán játszotta. Mivel a zsámbéki koncertről nincs fent videó a neten, így egy 2 évvel későbbi Blue Note koncertet teszek ide, ahol az Avishai Cohen Trio-hoz csatlakozott a szaxofonos Jimmy Greene.

https://www.youtube.com/watch?v=Hsum9ortSFc

Vissza az összes cikkhez