JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Mi újság? – Mády Kálmán

Kb. egy hete, valamikor augusztus végén személyre szóló levelet küldtem minden olyan magyar jazzmuzsikusnak, akinek tudom az e-mail címét. És higgyék el, nem kevésnek tudom… Amikor már második napja görnyedtem a klaviatúra felett, feleségem megkérdezte: „Ilyen sok hír van, amit fel kell tenni a JazzMa.u-ra?”. Amikor elmondtam neki, hogy mit csinálok, akkor azt válaszolta: „Eddig is mindig mondtam, Te vagy a Jazz Róbert bácsi. De lehet, hogy mától fogva, Sziszi Fuszinak szólítalak.”. Nos, özönlöttek is a válaszlevelek és tegnap megérkezett az eddigi legérdekesebb, vagy mondjuk úgy legértékesebb, legtartalmasabb válasz. Ezt pedig a dobos-perkás Mády Kálmántól kaptam. Ez adta az ötletet, hogy „What’s news?”, jaj, akarom mondani „Mi újság?” címmel elindítsak egy olyan rovatot (eddig is alig volt munkám a JazzMa.hu-val…), amiben olyan muzsikusokat szólaltatok meg, akikről mostanában nem nagyon hallani, illetve mivel nem nyomulósak, nem nagyon ad hírt róluk a so called „szaksajtó”.

Kedves Kálmán, mi van Veled mostanában? Rég nem hallottam Rólad.

Köszönöm az érdeklődésed, nagyon jól esik!!!

Volt több minden is korábban, amiről hírt tudtam volna adni. Pl. egy ötletem, amit Grencsó Pistával csináltunk meg duóban, a Fészek dísztermében, a műsornak a "Hangsáv némafilmre" címet adtam. Egy fotós barátom diaporámájára játszottunk úgy, hogy mi sem láttuk előre a (drámai) képsorokat. Így a képek általi rögtönzés valósult meg a  basszusklarinét - ütőhangszerek duó által. (A basszusklarinét egyébként az egyik kedvenc hangszerem, imádom a hangját.)


hangsav-nemafilmre.jpg

Megjegyzés: A Fészek klub Dísztermében játszottunk duóban Grencsóval, úgy ahogyan fent írtam. (a felvétel pillanatában épp nem nézzük a vásznat, de amúgy néznem kellet, hisz én voltam a "látvány közvetítő")

"Hangsáv némafilmre" kivonat (YouTube): http://www.youtube.com/watch?v=7LvXcbieOok

Van egy különleges triókezdeményezésünk is, ami a kissé kafkai csengésű "Jazz K" névre hallgat…

Aztán játszottam Lakatos Ágival egy közös projektben a Kék madár fesztiválon, Kalocsán. Egy nagyobb létszámú banda volt, benne Csuhaj Barna Tibivel, sőt Gábor fiacskámmal is. Teltházas, nagyon szép este volt.


kek-madar.JPG

A kalocsai Kék madár fesztivál (alapítvány a beteg gyermekekért) koncert képe, Lakatos Ágiékkal közös projektben (Eclectica). 
Jobb oldalon hátul épp derbukán játszom, a háttérben Ági mögött Gábor fiam a doboknál.  A koncert annyiban is nevezetes, hogy először voltam együtt színpadon vele.

De korábban meghívtak ismét a Dob-Ban ritmusfesztiválra, ami Csíkszeredán szokott lenni, viszonylag nemzetközi mezőnnyel. A rendezvényről be is számoltam az itthoni Dobosmagazin hasábjain.


dob-ban-.jpg

A csíkszeredai Dob-Ban nemzetközi ritmusfesztiválon felvett kép, amint a rám jellemző dob-ütőzés kombinációval játszom. (percodrumming-nak neveztem el)

A többi fellépésem mostanában inkább világzenés vonalon zajlott, a szegedi Dóm tértől a zürichi Magyarok Házáig. Ebből született idén egy szép lemez is, amin Lantos Zoli hegedül sok dalban, és amiben alkotóilag is részt vettem a dobokon-perkákon túl. Dehát ez sem jazz...


gyula-varszinhaz.JPG

Karácsonyi koncert a Gyulai Várszínház meghívásában, Lantossal és Grencsóval a széleken, abban a világzenés projektben (Lighthouse). A szólisták ekkor játszottak először együtt, egészen más világ, de érdekes volt.  Részemről szintén a percodumming megy éppen..


Viszont tervezem a Kalengo fúziós world jazz bandám újraszervezését. Az irányvonal kicsit tudatosabb lesz, de továbbra sem epigon műfaj várható...

Beszélő dobok - Dob beszédek: www.kalengo.hu

(Jut eszembe, még a régi időkben volt itthon egy mondás a zenekarok körében a sikeres érvényesülésről, hogyaszondja:  "Mindegy mit játszol, csak valamihez hasonlítson!" :))

Vissza a hírekhez