JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Exkluzív interjú Jáger Bandival

Az idén augusztus 10-én 45 évessé nemesedő Jáger Andrást (magyarul Jáger Bandit) oly hosszú évek óta ismerem, hogy szinte már nem is emlékszem megismerkedésünk dátumára… Lehet kb. 20 éve, még a márványtermi időszakból.

jager-bandi-2015.jpg


1) Bandi, mióta foglalkozol zsidó zenével?

Drága Robikám,  a Jazz zene mellett kb. 20 éve foglalkozom főleg izraeli és szefárd zenével.

Fantasztikus előadók vannak, akik nagy hatással voltak a zenémre. Pl.: PAT METHENY, AVISHAI COHEN, OFRA HAZA, YARON HERMAN. Ők mind világsztárok, és mind zsidó származásúak, akik az izraeli és jazz zenét ötvözik, ahogy ezt a Jazzrael is teszi.


2) Mikor alakítottad meg a Jazzrael-t?

A Jazzrael 2006-ban alakult azzal a céllal, hogy a jazz zene és az izraeli zene ötvözéséből egy új, különleges stílus alakuljon ki. Közismert tradicionális szefárd és közel-keleti népdalokat értelmezünk újra a jazz érintésével. Az együttest elismert jazz-zenészek alkotják, a dalok instrumentális és énekes formában hallhatók. Az együttesben Bíró Nóra énekel, Pecek Lakatos András dobol, Horváth József Plútó bőgőzik, Csejtei Ákos szaxofonozik, és én zongorázom.


3) Hogyan jött a mostani sorozat ötlete?

„A híres zsidó dallamok a világ körül” tematikus koncertsorozat célja bemutatni a hazai és nemzetközi kiemelkedő zsidó származású, vagy érintettségű művészek értékteremtő és egyben korszakalkotó munkásságát. Az apropója, hogy például jazz feldolgozásban szólalnának meg Karády Katalin, Fényes Szabolcs, Seress Rezső, stb…  dalai.


4) Mettől-meddig tart ez a sorozat?

A koncertsorozat április 5-től 27-ig fog tartani.


5) Elsorolnád a dátumokat, a helyszíneket és a fellépőket?

szoke-niki-es-a-jazzrael.jpg

SZŐKE NIKOLETTA – ÁPRILIS 5., GÖDÖR KLUB 20.00 (GEORGE GERSHWIN EST)

biro-eszter-es-a-jazzrael.jpg

BÍRÓ ESZTER – ÁPRILIS 12., RUMBACH UTCAI ZSINAGÓGA 19.00 (KARÁDY KATALIN EST)

babos-gyula.jpg

BABOS GYULA – ÁPRILIS 19., GÖDÖR KLUB 20.00 (PAT METHEY EST)

malek-andrea.jpg

MALEK ANDREA – ÁPRILIS 27., RUMBACH UTCAI ZSINAGÓGA 19.00 (HÍRES MAGYAR ZSIDÓ ZENESZERZŐK –SERESS REZSŐ, FÉNYES SZABOLCS, GÁBOR S. PÁL, HORVÁTH JENŐ- ESTJE)


6) Bővebben is elmesélnéd, hogy melyik este mi várható?

A sorozat április 5-én a Gödör Klubban indul egy Gershwin-esttel. Az oroszországi emigráns zsidó származású szülőktől (Gershowitz) már Brooklyn-ban (New York) született amerikai zeneszerző, George Gershwin (eredetileg Jacob Gershvin) önálló zenei nyelvet teremtett azzal, hogy műveiben egyesítette a jazz, a ragtime és a blues elemeit az európai klasszikus zenével, sajátos hangszereléssel.

A koncertsorozat április 12-én a Rumbach Sebestyén utcai Zsinagógában folytatódik a Karády-esttel. Karády Katalin amellett, hogy a 40-es évek nőideálja és ikonja volt, sokat tett a zsidókért a nehéz időkben, amiért 2004-ben posztumusz a Világ Igaza kitüntetést adományozták neki. Ezen az esten a legnépszerűbb dalai egyedi hangszerelésében szólalnak meg.

A sorozat harmadik részében, április 19-én Pat Metheny kerül a középpontba a Gödör Klubban. Pat Metheny egyik legsikeresebb lemeze a 2013-ban rögzített „TAP - Book of Angels Volume 20” című album, amin John Zorn klezmer alapú kompozícióit dolgozta föl a jazz nyelvén.

A koncertsorozat negyedik állomásán, április 27-én Seress Rezső, Fényes Szabolcs, Horváth Jenő és Gábor S. Pál legismertebb szerzeményei, különleges, eddig még soha sem hallott hangszerelésben hangzanak el.

A koncertsorozat az NKA, a MAZSIKE, és a MAZSIHISZ támogatásával jött létre.


7) Sok sikert!

Köszönöm drága Robikám, Isten áldjon!

Vissza a hírekhez