JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

606@BJC BRIT-MAGYAR KlUBFESZTIVÁL – ELSŐ NAP

Csütörtökön elkezdődött a londoni 606 Club és a Budapest Jazz Club zenészcsere programjának köszönhető háromestés Brit-Magyar Klubfesztivál. A nyitó napon a szigetországból érkező tenorszaxofonon játszó MORNINGTON LOCKETT a BALÁZS JÓZSEF TRIO-val, a zongorista DAVE OLIVER pedig ELSA VALLÉ AFROCANDO zenekarával lépett fel.

Immár több éve tart a negyven éve alapított 606 Club, és az idén kilencedik születésnapját ünnepelt Budapest Jazz Club testvéri kapcsolata. Steve Rubie a londoni klub alapítója és tulajdonosa Chelsea főutcájában, a 606 Kings Road szám alatt található alagsorban 1976 májusában kezdett baráti jam session esteket szervezni, de a lakók finoman fogalmazva ennek nem igazán örültek. Így 1988-ban költözniük kellett, és a fuvolán játszó Rubie a Lots Road egyik lakómentes, egykori gyárépületének pincéjében talált új otthonra. A régi címre utal a klub neve, amely mára fogalommá vált, a 606 Club a Ronnie Scott’s mellett, London és Európa legjobb jazzklubjai közé tartozik. Az egy költözést szintén átélt BJC ugyancsak híressé vált, a patinás klubok névsorában található a világszerte (el)ismert DownBeat magazin ajánlójában is. Mindkét klubban rangot jelent fellépni, a hazai élmezőny mellett amerikai világsztárok váltják egymást a színpadokon. A BJC „jazzpéntekjeit” szervező Harmónia Jazzműhely alapítója, Pallai Péter 56-tól 96-ig élt Londonban, tizennyolc évesen építőipari segédmunkásként kezdte, végül a BBC rádiós műsorvezetőjeként fejezte be kinti karrierjét. Majdhogynem adva volt számára az ötlet, hogy 40 alatt kialakult kapcsolatait felhasználva kezdje el összehozni az első brit-magyar zenésztalálkozókat a két klub között. Kitartó munkájának megkoronázásaként jött létre ez a három este, ahol az Egyesült Királyság legjobb zenészeiből válogatott vendégek magyar elitalakulatokkal léphetnek fel. Az esemény rangját jelzi, hogy a 606 Club tulajdonosa, Steve Rubie is eljött a zenészekkel Budapestre. A „backstage” bejáratában örömmel állt meg egy fotóra Pallai Péterrel, majd az első zenekarból Mornington Lockett és Balázs Elemér csatlakozott hozzájuk a koncert előtti percekben.


00.jpg


Szaxofonos, zeneszerző és tanár Mornington Lockett 1961-ben Londonban született, de a Wight-szigeten nőtt fel. Klarinétosként a helyi szimfonikus zenekarban játszott, később a jazz felé fordulva kezdett szaxofonozni. A Dartington College of Arts növendékeként kitüntetéssel diplomázott, 1983-ban költözött Londonba, azóta ott él, és olyan zenészekkel játszott, mint Jimmy Smith, Arturo Sandoval, Jon Hendricks, Niels-Henning Ørsted Pedersen, de a honlapján büszkén sorolt nagy nevek között a „Béla Szakcsi Lakatos” név is olvasható. Közös koncertjükre Mornington külön bekezdésben emlékezik vissza: „In May 2008 Mornington participated in a cultural exchange with the Hungarian government, playing a series of concerts in Budapest and London with multi-award-winning Hungarian pianist Béla Szakcsi Lakatos and his trio, which featured, on one occasion, legendary US drummer Jack De Johnette.” Ebben az évben a magyar közönség is láthatta őt, a Nyitott Műhelyben „párbajozott” Bolla Gáborral. A Balázs József Trio két tagjával Pecek Lakatos Krisztiánnal és Balázs Elemérrel ennek a csereprogramnak a keretében már 2004-ben játszott, amikor a magyar zenészek látogattak Londonba. Akkor Szakcsi Jr. zongorázott, így hát Balázs Józsival most találkozott először. A régi ismerősök mellett, vele is egyből megtalálta a hangot, sőt az utánuk következő második koncert után is javában folyó beszélgetésükből ítélve, egy nagy jövőt sejtető barátság alakult ki kettőjük között. Az biztos, hogy csütörtök esti koncertjükön mindketten nagyon érezték egymás játékát, de ez az állítás természetesen a ritmusszekció két tagjára is igaz volt. A Mornington Lockett hozta standard számok, elsőként a „Donna Lee” és a „Giant Steps” csaknem új szerzeményként, az angol szaxofonos feldolgozása szerint szólalt meg, a Victor Feldman szerezte „Joshua” jobban hű maradt az eredetihez, még az utolsóként játszott „Cherokee” ismét Lockett virtuóz csavarjaival volt tűzdelve. A kemény ritmusok között egy Sam Rivers kompozíció mellett Balázs Józsi balladája hangzott el a bő egyórás első részben.


01.jpg


02.jpg


03.jpg


04.jpg


05.jpg


06.jpg


07.jpg


08.jpg


A második rész angol vendége a zongorista Dave Oliver volt. Róla a BJC honlapján olvasható rövid ismertetőn kívül nem találtam használható információt. Főleg latin jazzt játszó londoni zenekarokban tűnt fel eddig, Elsa Vallé tavaly márciusi tomboló sikert aratott londoni koncertjén is ő zongorázott. Elsa-val szédületes zenei szimbiózist alkottak, így nem véletlenül kapott meghívót Budapestre. A Kubában született énekesnő, és férje Winand Gábor (ének, szaxofon, fuvola) alapította, Orbán György (bőgő), Csízi László (dob), Czibere József (ütőhangszerek) felállású Afrocando zenekarba is remekül illeszkedett egy gyors délutáni próba után. Fergeteges, és andalító ritmusok, fantasztikus szólók, igazi örömzene, mindez tetőzve még Elsa varázsával. A vége természetesen tomboló siker.


09.jpg


10.jpg


11.jpg


12.jpg


13.jpg


14.jpg


15.jpg


16.jpg


17.jpg


18.jpg


A második, pénteki estén is két zenekar, a Juhász Márton Quartet Byron Wallen trombitással az első részben, a másodokban pedig a Tálas Áron Trio Louise Clare Marshall énekesnővel lép fel. Mindkét angol vendégművész járt már nálunk, a BJC törzsközönsége ismerősként üdvözölheti őket.

Vissza a hírekhez