JazzMa

Friss Hírek

NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Szakcsi Jr. (ifj. Szakcsi Lakatos Béla) - Hysteria

Szakcsi Jr. (ifj. Szakcsi Lakatos Béla): Hysteria 2024. július 09., Hegedüs Zsuzsanna

szakcsi-jr-renessance-hysteria.jpg

Szakcsi Jr. Renessance - Hysteria (Hunnia Records)


Megjelent: 2024-06-05.

KÖSZÖNET ISTENNEK!

Rendhagyóan ennyit írnék. De nem fogom pusztán „csak" ennyivel lezárni ezt a hatalmas energiájú, ugyanakkor mély érzelmekről valló album bemutatást.

Hihetetlenül sok rétegű, igényes jazz-rock vesz körül, fúziós témák a legjavából, az énekesnő hangja tökéletes választás mindehhez!

Hiánypótló alkotás ez, a modern jazzre éhes fülűek elégedetten dőlhetnek hátra.

Gyönyörűen nehéz énektémák, kifogástalanul kiénekelt dallampozíciókkal.

Claudia Castagno (a legendás zongorista, Garay Attila unokája) korát meghazudtolóan, a szó legnemesebb értelmében véve „öreg hangként" hozza azt a hangulatot, ami miatt könnyen befogadhatóvá válik ez a szépségesen nehéz album.

Torma Rudolf bravúros basszusgitár alapokkal és igazi áramlatos groove-okkal fonódik össze Fazekas Tamás magasan kvalifikált és cineket bőven használó dobjátékával. Ők ketten kart-karba öltve adják meg azt a lüktetést, amit a zenék komponálója elvár tőlük.

Élményszámba megy minden gitárfutam Varga Balázs keze alatt, telt és varázslatos szólók, játékos összemozdulások, rendkívül tiszta jazzgitár hangzással. Egy ragyogó tehetséget hallunk. Itt jelzem, hogy az albumon található „Here Is the Place” című dal Balázs megrendítően gyönyörű kompozíciója.

És az elképzelések megálmodójának, Szakcsi Jr. akár akusztikus zongorán, akár elektromos zongorán előadott parádés megoldásairól írni lehetetlen. Ez tényleg hallgatni kell! Hihetetlen futamok emelik magasra a hallgatót, gyönyörű impressziók a szólók alatt, rámozdulva, kiegészítve, vagy éppen felelgetve a másik szólistával. Az album dalainak nagy része az Ő érdeme.

Tisztelgésül jelzem, hogy az „Adams Apple” nyitó dalt édesapja, Szakcsi Lakatos Béla szerzeményét, amely a legendás Saturnus együttes „Csigaházak” című albumán volt először hallható, instrumentális változatban „Halál a fa alatt" címmel, most fia hozza el nekünk, fenomenális énekes változatban!

Továbbá rendkívüli kompozíció az „Only of Course - Stolen Tears”, Szakcsi Jr. saját szerzeményét ülteti át ezen az albumon egy majd 16 perces látomásszerű egyszerre instrumentális és énekes dalba - Claudia Castagno énekhangja itt hangszerként is tündököl.

A hangmérnöknek is küldök egy hatalmas kalapemelést! Ilyen kiforrottan és precízen megmutatni ennek a dinamikus és pörgős muzsikának minden szeletét - hát kérem tisztelettel: ez is zeneművészet!

Amit még feltétlenül elismeréssel kell említsek azok a dalszövegek - melyeket Hárs Viktor, Szőke Nikoletta, és Salai Dávid írt- bibliai vonatkozása. Köszönet ezekért, mert általuk mélyen átérezzük a zene és a transzcendencia egységét.

Istennek legyen hála ezért a virtuozitásért, hogy felmenők létezése el nem múlóan folytatódik zenészeinkben!

Számlista:

1, Adams Apple 08:05

2, Psalms 06:29

3, Hysteria 06:59

4, Here Is the Place 04:55

5, Only of Course - Stolen Tears 15:56

6, Light Bringer 07:22

7, October Dance 04:16

Szakcsi Jr. - Steinway D, Roland RD 88

Claudia Castagno - ének

Varga Balázs - gitár

Torma Rudolf - basszusgitár

Fazekas Tamás - dob


Vissza a lemezhez