JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Indul a solymári Little Jazz Pub 16. évadja – Exkluzív interjú Márkus Tiborral

2002 óta folyamatosan működik, és szeptember 23-án beköszönt a 2017-2018-os évad. Így hát épp ideje jól kifaggatni a „klubvezetőt”!

img-0527.JPG


1) Kinek az ötlete volt, hogy pont Solymáron legyen Equinox klub? És mikor történt ez?

- A történet 16 évvel ezelőttre, Budapestre nyúlik vissza. Az Újpesti Ifjúsági Házban akkor Varga Zsolt volt az igazgató. Akkoriban zajlott az „Amit tudni akarsz a jazzről” című ismeretterjesztő előadássorozatom. Zsolt meghívott, adjam elő a Műv. Házban is. Tudni kell, hogy ez a sorozat nemcsak beszédből meg zenei példák prezentációjából állt, hanem minden előadásra hívtam egy-egy vendéget, akik bemutatták hangszerüket, majd kis duó koncerttel zártuk az estét. Vendégem volt többek közt Gyafi, Berki Tomi, Berkes Balázs, Borbély Misi, Csuhaj Tibi és Jeszi Gyuri is. Az előadássorozat utolsó alkalma zárókoncert volt minden, a sorozatban szereplő művész részvételével.

Varga Zsoltnak nagyon tetszett a koncepció és a koncert is, ezért pártfogásába vett minket. Azt követően sok rendezvényre hívta az Equinox-ot.

Idővel aztán Zsolt megkapta a solymári Apáczai Csere János Művelődési Ház igazgatói állását. Szólt nekem, hogy ugorjak le, nézzem meg újdonsült munkahelyét. Levezetett egy kis klubba, ami a pincében volt. Azonnal megfogalmazódott bennem egy mondat: „Itt jazzklubot kell csinálni!!!”. Zsolt, valamint a klub vezetője, Straub István támogatta az ötletemet, így megvalósult és 15 éve folyamatosan működik, havi rendszerességgel. Hálás vagyok az említett embereknek, hogy sikerült ezt megvalósítani!


apaczai-bejarat.jpg


2) És ha már Solymár, akkor miért pont a Little Jazz Pub? Oda hány néző fér be?

- Azért Little, mert kicsike. Abszolút alkalmas a jazzre. Ha már 20 vendég van, akkor a teltház látszatát kelti. Szerencsére kialakult egy hasonló létszámú lelkes törzsközönség, amelynek tagjai ki nem hagynak egy alkalmat sem. De van egy hátsó helyiség is, úgyhogy elférnek akár hatvanan is (volt már rá példa).


img-0681.JPG


3) Elejétől hívtatok vendégeket, vagy csak az Equinox játszott ott havonta?

- Az említett előadássorozatot Solymáron is prezentáltam vendégeimmel. Ez volt a nyitó évad. Azt követően már az elején az volt a koncepcióm, hogy mindig hívunk majd vendégeket. Az első alkalom kivételével, mert először egy bemutatkozó koncertet tartottunk az Equinox-szal. Azóta is előfordul, hogy ha valami új produkciónk van, akkor azt a teljes felállású zenekarral mutatjuk be Solymáron. Így lesz ez december 9-én, amikor is a szeptettel mutatjuk be új, „Trap” című CD-nket Kézdy Luca vendégszereplésével. (Ö is játszik a lemezen.)

http://www.jazzma.hu/lemezpolc/hazai-eloadok/markus-tibor/trap/kritika/markus-tibor-trap/


4) Milyen koncepció szerint hívtál/hívsz vendégeket a LJP-ba?

- Minden tehetséges, nagyszerű muzsikust szeretnék meghívni. Az idősebb generációhoz tartozó, neves művészbarátaimat éppúgy, mint a fiatal, akár még valamelyik jazztanszak padjait és „hangszereit koptató” hallgatóit. A muzsikáláson és komponáláson kívül szívem csücske a tanítás, és ennek során nagyon sok kiváló, tehetséges művészpalántával találkozom. Tudom, hogy megszállottak. Mindent megtesznek, hogy muzsikusok legyenek, bármennyire nehéz pályát választottak. A magam eszközeivel szeretném támogatni őket, többek közt azzal is, hogy fellépési lehetőséget biztosítok számukra az LJP-ben.

A 15 év alatt természetesen rengeteg vendégünk volt. Kár, hogy nem vezettem róla statisztikát.

És még a vendégek meghívásáról. Minden évad záró aktusaként, júniusban, Jazz Weekend címmel kisebb fesztivált rendezünk a Műv. Ház udvarán, ahol meghívott zenekarok lépnek fel. A koncepció ugyanaz: meghívunk vendégeket a fiatal és az élvonalbeli generáció képviselőinek zenekaraiból is.


5) A 2017/2018-as évadnak mikor kezdtek neki? És kik lesznek ezúttal a vendégek?

- Az évadnyitó szeptember 23-án lesz. Minden klubestnek adok egy címet. Az első alkalom az „Ez az év is jól kezdődik” címet viseli. Ugyanis két olyan fiatal művész lesz vendégünk, akik igazán elmondhatják ezt. Márkus Liza énekesnő a múlt tanévben végzett a Bartók Konzi Jazz Tanszakán, Puskás Levente gitáros pedig felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakára.


6) Az Equinox az évadnyitón is a megszokott (Márkus Tibor - zongora, Zana Zoltán - szaxofon, Csuhaj Barna Tibor - bőgő, Jeszenszky György - dob) felállásban játszik majd?

- Mivel vendégeket is hívunk, általában csak az Equinox ritmusszekciója játszik, de sokszor eljön Zana Zoli is. Most, mivel két vendégünk lesz, Csuhaj Tibi, Jeszi és én muzsikálunk majd a vendégekkel.


img-0634-filtered.JPG


markus.JPG


img-0400.JPG


jeszenszki.JPG


7) És ha az interjút olvasva valamely autó nélküli olvasónk kedvet kapna erre a koncertre, hogyan tud kijutni Solymárra? És mi a Little Jazz Pub pontos címe?

- Rendszeres buszjárat indul az Árpád híd pesti hídfőjétől, ami pont a Művelődési Ház előtt áll meg. De vonattal is el lehet jönni, a Nyugati Pályaudvarról.

A cím: Apáczai Csere János Művelődési Ház, Solymár, Templom tér 25.

Vissza a hírekhez