JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 22.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Lemezpolc kritika:
Márkus Tibor - Trap

Márkus Tibor: Trap 2017. július 08., Dr. Nagy Sándor

markus-tibor-equinox-trap.jpg

Márkus Tibor Equinox – Trap (BMM)

A felvételek idén januárban a Supersize Recording stúdióban készültek Törökbálinton - Glaser Péter volt a hangmérnök és az utómunkákat is ő végezte.
A 11 számból 10-et Márkus Tibor szerzett "zeneileg" - egyet Jász András. Az angol szövegeket Kanizsa Georginának köszönhetjük - öt alkalommal (az egyikre még visszatérek).

Összetett-összeálló, és mégis "széthúzó" zene - a közel 65 perc sokszínű, különleges, máshoz nem hasonlítható muzsika. Az álmodozástól a gyötrődésig - a könnyed "táncosságtól" a nehezebb (ritkán) free-be hajlásig (írták már Márkusról, hogy eklektikus – azt hiszem, ez itt is helyén való).

Van olyan, hogy jellegzetesen eklektikus? Mert, ha igen - akkor Márkus "Trap"-jére ez igaz: csapdába ejti a hallgatót. Ugyanis egyik darab hangulatából szabadulnunk kell, hogy a másikba bele tudjunk "menni". Azért nem mindig könnyű... Aki hallotta már az Equinox zenéjét - tudhatja, hogy mire számítson. Bár ez kicsit más, mint a quartet: még "több", még komplexebb.
A feszült várakozással teli nyitányt Borbély Mihály szopránszaxofon- és Kézdy Luca nagyszerű hegedűszólója színesíti.

A következő kilenc tétel (és a befejező darab) változatossága feltűnő. A vokális számokban Eszes Viktória érzéki, éteri- és Kovács Linda dögös - helyenként drámai hangja hallható. Az instrumentális részek kiváló szólói és összhangja a lemezen szereplő zenészeket dicséri. A három szaxofonos és a ritmusszekció is jól illeszkedik a Márkus alkotta egyedi világhoz.
Nagyon tisztelem a "főnök tevékenységeit" a jazz-ért - Nála nem sokan tesznek többet a műfajért (oktatás, írások, játék, alkotás - van még valami?).

Hagyományokat tisztelő, egyben újító kompozícióiban úgy van jelen mindvégig, hogy a zenésztársaknak is bőven ad lehetőséget - szólói egytől-egyig szépek. Aki ismer, tudja, hogy nem vagyok a szintetizátor "rendíthetetlen híve" - Márkus még ezt a "hangszert" is jól "használja".
Végül Kanizsa Georgina "Time into Sound" című művéből idézném az utolsó versszakot - úgy gondolom, nem áll messze a lemez mondanivalójától:
"Ha semmi sem állandó,
miért követeled, hogy ne essen az eső,
hogy legyen vége a télnek?
Miért nem tudod megérteni a könnyedséget?
Játszani egy dalt egy havas téli napon
elég hogy mehess, elég, hogy maradj."

1. Tóhoku
2. New Joy Is Waiting for Me
3. Trap
4. Alone
5. Black Lamb
6. Surprise
7. Not an Easy Game
8. Sly Fly
9. Time into Sound
10. The Procastinator
11. Opened Mussel

Kovács Linda - ének
Eszes Viktória - ének
Márkus Tibor - zongora, szintetizátor, ütőhangszerek
Borbély Mihály - szoprán- és altszaxofon
Jász András - szoprán- és altszaxofon
Zana Zoltán - tenorszaxofon, EWI szaxofon-szintetizátor
Csuhaj Barna Tibor - bőgő
Jeszenszky György - dob, ütőhangszerek

Közreműködnek:
Kézdy Luca - hegedű (1)
Gyulai Csaba - udu (1)


Vissza a lemezhez