JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

A SoLaTi Music a BJC színpadán

Itt van az ősz, itt van újra, és a hazai zenekarok a jól megérdemelt nyári szünet és pihenés, fesztiválok után visszatérnek a megszokott mederbe, az iskolai tanév is elkezdődik, és sok ismerős név tér vissza a budapesti jazz klubok színpadaira. A SoLaTi Music koncertjéhez a Facebookon meghirdetett esemény is csak ennyit hirdet: „Szeptembertől indulunk a szokásos helyünkön!”, és ezen a hűvös csütörtöki estén el is indultak.

hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg


A SoLaTi eredetileg 4 tagból állt, és elsősorban Tzumo saját szerzeményeit szólaltatta meg. Most azonban csatlakozott hozzájuk két vokalista is, akiket egy „versenyen” választottak maguk mellé – a meghallgatáson a zenekar egyik népszerű számát, a „Tell Me” című dalt kellett előadniuk a jelentkezőknek, és közülük került ki győztesként két tehetséges fiatal, Hildebrand Dorothea és Ocsovay Damjan.

Tzumo Árpád zongorán és szintetizátoron vezeti a zenekart, Pocsai Kriszta énekesnővel karöltve, a ritmusszekciót pedig Heilig Tamás basszusgitáros, és Snétberger Ferenc dobos fia, Toni alkotja. A koncertre hoztak magukkal az új lemezükből is, amit jelenleg csak bakelitlemez formájában lehet megvásárolni – ráadásul a lemez maga kék színű. Ez talán kevéssé tűnik praktikusnak, ugyanakkor szerintem nagyon menő is. Feltehetően idővel azért sima CD-n is elérhető lesz a nagyközönség számára. Ezen az estén korábbi slágereket és új dalokat is hoztak a Budapest Jazz Club közönségének. Nekem a legjobban talán a „Bitter Water” tetszett, de érdekes módon inkább azt figyeltem, hogy egyes részletek tetszenek számokból, így külön-külön nehezen tudnám kiemelni őket, a legtöbbjükben volt valami izgalmas, váratlan, vagy csak simán élvezetes.

Tzumo sokoldalúságát bizonyítja, hogy sok másik mellett egy ilyen zenekart is létrehozott még 2016-ban, hogy a könnyedebb, poposabb, R&B – soul irányt képviselő dalait is kiadhassa magából, és ehhez kiváló zenésztársakat talált maga mellé. Kriszta énekhangja és stílusa nagyon jól illeszkedik a műfajhoz, nagyon el tudja engedni magát a nyugodtabb dalokban, és a gyorsabb darabokat is ki tudja egészíteni remek szövegekkel, és pörgős éneklésével. Ezen az estén mindkettő előkerült, még talán a felosztásban is érezhető volt, hogy a koncert első fele volt a lazább, dallamos, néha kicsit „chill” dalok gyűjteménye, míg a szünet után inkább a táncolósabb szerzemények alkották a repertoárt. Kriszta meg is jegyezte, hogy ő azt se bánja, ha az asztalokon táncol a közönség, de végül erre - balesetvédelmi okok miatt szerencsénkre, hangulat szempontjából balszerencsénkre nem került sor. Akik jegyet váltottak erre az estére, szemmel láthatóan jól érezték magukat, magának a zenének olyan lendülete és sodrása van, főleg így élőben, hogy még a jazz-zel csak most ismerkedőknek is jó élmény lehet egy ilyen koncert.

Én őszintén szólva nem vagyok ennek a műfajnak nagy rajongója, ugyanakkor ők úgy tudják keverni és egymásba foglalni a különböző stílusokat és irányzatokat, hogy mindenki kapjon belőle valamit, ami tetszik neki, és ismerkedjen olyan dolgokkal, amiket korábban nem ismert, vagy nem annyira szeretett. Számomra azért továbbra is a hangszeres tudás -elsősorban Tzumo játéka– vitte a hátán a koncertet, sokat forgolódott ide-oda a zongora és a szintetizátor között, és bár ez a koncert nem az egyéni teljesítményekről szólt, azért gyakran villantott olyanokat, amikből látszott, miért tartozik a hazai jazz billentyűsök élvonalába. De a közös játék élvezete, egy-két dögös basszusfutam, vagy szép dobos technikai megoldások is emelték az este színvonalát. Kriszta pedig remekül lavírozott ezek tetején, jó volt ilyen sokféle stílusban hallgatni, ahogy énekel, és hogy kivétel nélkül mindegyik jól áll neki. A két fiatal vokalista beválasztása a csapatba pedig szintén jó döntés volt szerintem, gazdagabb lett a hangzás, és szépen dolgoztak Kriszta alá, mindkettőjüknek jó hangja van, nekik is további sok sikert kívánok.

Végül egy kis személyes hangvétel – hosszú kihagyás után először ültem vissza újra úgy a nézőtérre, mint a JazzMa.hu képviselője, és nagyon hiányzott, hogy jobbnál jobb zenekarokat és koncerteket hallgassak. Sajnos ezúttal kísérő nélkül, csak egyedül voltam, de így is jól éreztem magam, és jó érzés visszatérni a hazai jazz vérkeringésébe.


img-20190919-201735.jpg


img-20190919-201753.jpg


img-20190919-202516.jpg


img-20190919-202531.jpg


img-20190919-202550.jpg


img-20190919-202606.jpg


img-20190919-204326.jpg


img-20190919-220353.jpg


img-20190919-220407.jpg


img-20190919-220420.jpg


img-20190919-215944.jpg

Vissza a hírekhez