JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Gitármánia a BJC-ben

A Budapest Jazz Clubban tegnap este tartott legutóbbi koncertet talán a megszokottnál is egy kicsit nagyobb érdeklődéssel vártam. Gitármánia estre készültek, ahol olyan hazai kíválóságok, mint Juhász Gábor, Gyárfás István és László Attila zenéltek együtt.

hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg


A három jazz gitárost a magyar jazz szcéna legjobbjai és legnevesebbjei között tarthatjuk számon, nem is lehetett kérdés tehát a telt ház. Olyannyira nagy volt az érdeklődés, hogy újabb és újabb pótszékek tűntek fel a fal mentén, az ülőhely nélkül maradt emberek pedig a lépcsőn foglaltak helyet. Az említett triót ezen az estén dobon Gyárfás István fia, Attila kísérte, míg basszusgitáron Lattmann Béla csatlakozott.

Nagy taps fogadta a zenészeket, ahogyan helyet foglaltak a nagyon szép gitárkavalkád között. Már maguk a hangszerek is gyönyörű dallamokat vetítettek előre és a mesterek kezében nem is lehetett kérdés, hogy jó kis jazz zene szól majd a nagyérdeműnek. Előbb csak a gitárosok jelentek meg a színpadon és mindannyian egyedül, külön-külön vezették fel az estét. Miután Gábor befejezte a saját dalát, István mosolyogva annyit mondott csak, hogy gyönyörű.

Ilyen jó hangulatban telt az egész este, a gitárosok közvetlen kapcsolatot alakítottak ki a közönséggel. Egymással is viccelve, játszadozva szórakoztatták a hallgatókat a felkonferálások alatt. Viszont amíg a gitározás tartott, addig teljes tisztelet, odafigyelés és koncentráció uralkodott a kollégák között. Mindannyian megfigyelhettük azt is, hogy hiába működnek alapjáraton ugyanabban a műfajban, a jazz világában a gitárosok, mégis egy jellemző egyéni hangzással rendelkeznek és ha becsuktuk a szemünket, meg tudtuk mondani, hogy épp melyiküket halljuk.

Az első közös produkció a „Sunday Hangover” volt, egy kellemes, nyugodt, lassabb szerzemény.


img-20190920-203046.jpg


Az ezt követő dalnál, melyet korábban László Attila Snétberger Ferenccel együtt rögzített, Gyárfás Attila és Lattmann Béla is csatlakozott a trióhoz. Ennél a lendületesebb, gyorsabb kompozíciónál mintha a gitárosok is jobban felszabadultak volna zeneileg, Gábor egy lenyűgöző szólóval rukkolt elő. Betudható talán a gyors, magával sodró dinamikának, illetve annak, hogy megjelent mögöttük a biztos alapot hozó dob és basszusgitár duó.

Ezután még meghallgathattuk a Gábor által szerzett „Swing”-et, minek elnevezése nem a lüktetésére, hanem a kerti hintára utalt. Az itt elhangzott basszusgitár-szólót emelném ki külön, ami megragadta a figyelmem.

A szünet előtt még elhangzott Attila egyik dala, egy újfent gyorsabb, eleinte funky lüktetésű szerzemény. A gitárosok mindhárman együtt játszották a témát, ami nagyon stenkes volt, vitte magával előre a hallgatót. Az improvizációk terén itt István kapta el nagyon a hangulatot, és fia is egy remek dobszólóval állt elő nem sokkal később.


img-20190920-211541-1.jpg


A nagyjából negyedórás szünet után előadtak egy Antonio Carlos Jobim örökzöldet, amely jó indítás volt a második felvonáshoz. István ezután elmondta, hogy a gitárosok külön előadnak egy-egy dalt dob és basszusgitár kíséretében.

A sort Gábor nyitotta meg a „Have You Met Miss Jones” jazz alapművel.

Őt István követte, aki elmondta, hogy itt bizony nem legitározás történik és valóban egyet is kellett értenünk vele. Az egész este folyamán jellemző volt, a jókedv, egymás dícsérése. Összemosolyogtak egy-egy jól sikerült motívum és szóló után, mint a régi cimborák. A barátságos hangulat az elejétől a végéig megmaradt a kollégák között. István dalválasztásával Kenny Burrell előtt tisztelgett, majd Attila következett a „My Romance” című dallal.

Teljes felállásban elhangzott még Wes Montgomery egyik saját dala és bizony itt éreztem azt, hogy ez mindhárom gitáros számára a legbiztosabb talaj. Ez nem meglepő, hiszen Montgomery a jazz gitározás alfája és omegája, a trió tagjai mind kiváló improvizációkat adtak elő. Az utolsó választás egy saját dalra esett, ám a közönség még visszatapsolta a mestereket egy újabb produkcióra, ami végül a „Cherokee” lett.

Ez a koncert számomra kötelező darab volt. Nagyon örülök, hogy ott lehettem.

László Attila, Juhász Gábor és Gyárfás István még mindig a hazai jazz gitározás ikonjai. Mindenkinek ismerni kell ezeket a neveket, aki érdekelt ebben a zenei műfajban.


img-20190920-203052-1.jpg


img-20190920-204157-1.jpg


img-20190920-214856.jpg


img-20190920-215709.jpg


img-20190920-220347.jpg

Vissza a hírekhez