JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

15. Újbuda Jazz Fesztivál - MU Színház - 1. nap

Ha szeptember vége, akkor itt az improvizatív, kortárs kamara jazz képviselőinek koncertsorozata: az Újbuda Jazz Fesztivál, immár tizenötödik alkalommal. Nyitány: 2019. szeptember 27-én este összesen öt muzsikussal, két felvonásban, szokatlan összeállításokkal, a Kőrösy József utca 17. színháztermében.

plakat.JPG


1. rész
TÓTH VIKTOR-LUKÁCS MIKLÓS DUÓ
(Lukács Miklós - cimbalom, Tóth Viktor - altszaxofon, furulya)

Ritka - ha egyáltalán volt ilyen - párosítás, a két hangszer összekapaszkodása-szétválása nem hasonlítható más duóhoz.
Két érzékeny, szívvel-lélekkel játszó zenész kell a maradandó megvalósításhoz, jó témák és szabad, kanyargó improvizációk. Meg egy többtételes mű, izgalmas témákkal - de a nagyobb részt rögtönzések, párbeszédek kell, hogy kitöltsék. Illetve ez csak a vázlat - de a fesztivál első napján a MU Színházban (nagyjából) megvalósult az elképzelés. Soha rosszabbat! ((Csak dupla zárójelben merem megjegyezni, hogy miért kellett három (3!) koncertet egyidőben rendezni? A másik kettőt az A38-on, mindegyik érdekes lett-lehetett volna...))


duo1.JPG


miki.JPG


vik1.JPG


duo2.JPG


vik2.JPG


miki2.JPG


2. rész
ISABELLE DUTHOIT-MÁRKOS ALBERT-BOLCSÓ BÁLINT TRIÓ
(Isabelle Duthoit - ének, klarinét; Márkos Albert - cselló; Bolcsó Bálint - elektronika)

Kísérleti zene a hangokkal: magasban és mélyben, halkan és hangosan, finoman és "ijesztően". Akusztikusan (kevésbé) és elektronikával átalakítva (többnyire). Meghökkentő hangzások, furcsa hangképek, váratlan átmenetek. Hogy mennyire találták el a nézők-hallgatók ízlését - azt nem tudom. Nekem még fejlődnöm kell...


image2-31.JPG


image3-30.JPG


image4-30.JPG


image5-27.JPG


image6-12.JPG


Sajnos, alig félház a nyitó napon. Biztos vagyok benne, hogy ugyanitt vasárnap többen leszünk. Aki nyitott a szabad zenére, és az egyik legenergikusabb szaxofonost szeretné élőben hallani (Mats Gustafsson), a (talán) legjobb free-t játszó magyar zenekarral (Grencsó Kollektíva) - annak mindenképpen ajánlom a záró koncerteket!

Vissza a hírekhez