JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Borbély Mihály és a Parker Jazz Quartet

A Balatonfüreden működő Parker Jazz Club 2019 márciusában kezdete meg működését. Az elképzeléseknek megfelelően a nyári főszezont és a téli pihenő időszakot kivéve, évi nyolc koncertet rendeznek meg a szervezők. Az első évben voltak már szóló, duó felállású koncertek, illetve előfordult, hogy egy-egy szólista oldalán a jazz klub „házizenekara” működött közre.

Így volt ez legutóbb is, szeptember 19-én csütörtökön, ahol Borbély Mihály, a magyar és nemzetközi jazzélet kiváló fúvóshangszerese látogatott el a balatonfüredi jazz koncertek helyszínére.

Az eseményeket rendszeresen látogató törzsközönség mellett mindig akadnak új arcok, az éppen aktuális fellépő művészeknek köszönhetően, hasonlóképpen most is, ahol nemcsak Balatonfüredről, hanem a környező településekről, illetve Veszprémből is érkeztek vendégek Borbély Mihály koncertjére.

A klub tematikájának megfelelően a program minden esetben egy beszélgetéssel kezdődik, ahol az est közreműködői mesélnek magukról, zenei elképzeléseikről, művészi hitvallásukról, a végén akár a közönség is bekapcsolódhat a beszélgetésbe. Ez magában már lehetőséget ad arra, hogy a zenészek és közönség között kialakulhasson valami kommunkikáció, az esetleges feszültségek feloldódjanak, elindulhasson egyfajta közös lélegzés.

A hangverseny programjának gerincét ismert és kevésbé ismert jazz standard-ek alkották, de úgyanúgy helyet kaptak az est szólistájának saját szerzeményei is.

A koncert a „Cherokee” című Ray Noble szerzeménnyel kezdődött, ami kiváló választás volt annak érdekében, hogy a zenekar elérje az üzemi hőfokot.

Borbély Mihályt nem hiába tartják nyilván az egyik legsokoldalúbb multiinstrumentalistaként, aki ugyanúgy felbukkanhat autentikus népzenei, jazz vagy kortárs zenei produkciók

szólistájaként, már az első kompozíció alatt bebizonyította mindenki számára, hogy

kimagasló zenei tudásának, szakmai rutinjának köszönhetően remekül tudja irányítani, vezetni a zenekart, dacára annak, hogy ez nem egy több éve összeszokott formáció.

Mihály invenciózus, nagyívű, szükség esetén rendkívül virtuóz szólóival, ahogyan mondani szokták már az elején megvette a közönséget, amiért a hallgatóság a koncert végéig nagyon lelkesen kitartott.

Egymást követték a gyorsabb bebop darabok, úgyanúgy mint a lassú balladák, swing és bossa nova örökzöldek (In a Sentimental Mood, Afro Blue, Spain, Lucky Southern, Days of Wine and Roses, Cantaloupe Island, stb.) egyaránt, majd elhangzott Borbély Mihály egyik, műfaji korlátokon átívelő szerzeménye, a „Ne rejtőzz el”.

Jó volt látni és hallani, hogy ebben a kortárs, jazz-népzene hatásokat magában foglaló kompozícióban mennyire ki tudott teljesedni a művész, talán el lehet mondani, ez volt az est csúcspontja.

A zenekar dobosát Csomós Ferencet és Mihályt már sok éves, mondhatni több évtizedes munka és barátság köti össze, ennek köszönhetően kettőjük gyakori felelgetős együttjátéka szintén igazi csemegének számított. Ferenc dobszolóit, Bérces Viktor zongoraszólóit akárcsak Borbély Mihály kiegyenlített, magas művészi színvonalú és technikailag tökéletes játékát nagy ovációval fogadta a közönség.

Mindenképp érdemes megemlíteni, hogy a jazz klub „házizenekara” is tökéletesen helytállt az est folyamán, aminek köszönhetően egy igazán remek koncertet élvezhetett, aki ellátogatott a koncertre.

Hadd idézzem Borbély Mihály egy korábbi interjúban megjelent gondolatait: "Pénzért, vagy egoizmusból nincs értelme zenélni!". Aki ott volt megtapasztalhatta, hogy sem egoizmusról, sem bármiféle alá- és fölérendeltségről nem beszélhettünk, maximális együttműködésről és alázatról viszont annál inkább.

Köszönjük az élményt a fellépő művészeknek és a szervezőknek.

A Parker Jazz Quartet tagjai:

Bérces Viktor – zongora, Szakáll Norbert gitár, Nagy Ferenc - bőgő, Csomós Ferenc - dob

A fotókat Mórócz Anikó készítette.


20190919-203740.jpg


20190919-203804.jpg


20190919-203823.jpg


20190919-204215.jpg


20190919-204220.jpg

Vissza a hírekhez