JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

A Gustaffson-Kurzmann Duo feat. Grencsó Kollektíva az Újbudai Jazz Fesztiválon

Nagy nap volt szeptember 29-e a kísérleti és free zenék kedvelőinek, ugyanis a 15. Újbuda Jazz Fesztivál elhozta nekik Mats Gustaffson és Christof Kurzmann különleges duóját, akik a második szettől a Grencsó Kollektívával szántották fel a MU Színház színpadát.

A svéd Mats Gustaffson (Fire, The Thing) a kortárs free jazz kulcsfigurája, nagy kísérletező hírében áll, és ehhez remek párra talált az osztrák Christof Kurzmann személyében, aki szintén újítónak számít az elektronikus zene területén. Műsorukat nehezen lehetett zeneinek nevezni, inkább zajok és frekvenciák zseniálisan eltalált párosítása, ütköztetése, monoton szinuszhangok folyamatos modulálása volt. Amikor előkerült Gustaffson valamelyik hangszere (baritonszaxofon, fuvola), akkor is mindenre használta őket a dallamalkotáson kívül. Hosszú kitartott, szándékosan félreintonált hangok szóltak a szaxofonfúvókával megerőszakolt fuvolából, bálna-halálsikolyok a baritonból. Kurzmann laptopjából is nagyrészt random frekvenciamodulációk csendültek fel, melyek Gustaffson fűnyírózajszerű gerjesztett oszcillátoraival összeolvadva kellemesen (néhol kellemetlenül) bizsergették a közönség agytekervényeit.

Rövid szünet után következett az est második része, melyben a fenti duó és a Grencsó Kollektíva közös örömzenélése került sor. Az alkalmi combo egy összeszokott társaság látszatát keltette, nagyon egymásra éreztek, óriási pillanatokat élhetett át a nagyérdemű. Itt is minimalizmusból, kitartott hosszú hangokból rakták az alapokat, amiket aztán gyorsan szétráztak, főleg Grencsó villámgyors futamainak, Miklós Szilveszter innovatív kopácsolásának, és Pozsár Máté disszonáns free akkordjainak köszönhetően. Gustaffson sokszor inkább szerényen a háttérbe vonult, csak a kütyüjeit tekergette, de párszor annyira odafújt, hogy majd szétesett a ház.

Nagyon új és érdekes dolgokról szólt ez az este, kevés dallammal, de annál több experimentális megoldással.


img-8803-1.jpg


img-8804-1.jpg


img-8805-1.jpg


img-8812-1.jpg


img-8816-1.jpg


img-8824-1.jpg


img-8829-1.jpg


img-8831-2.jpg


img-8834-1.jpg


img-8835-1.jpg


img-8839-1.jpg


img-8847-1.jpg


img-8862-1.jpg



Vissza a hírekhez