JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Dave Holland (1946-)

Dave Holland 1946. október 1-jén született Angliában, Wolverhampton-ban.

1-kep-6.JPG


Mindössze négy éves volt, amikor autodiakta módon elkezdett ukulelén tanulni. Ezt követően gitározni, majd basszusgitározni kezdett. 15 éves korában otthagyta az iskolát és egy pop zenekarban kezdett játszani, de hamar képbe került a jazz is.

Kezdetben Ray Brown és Oscar Peterson zenéjét hallgatta. Basszusgitárját hamar nagybőgőre cserélte és elkezdett az általa megvásárolt lemezekre gyakorolni.

Brown-on kívül Leroy Vinnegar, Charles Mingus és Jimmy Garrison basszusjátéka is inspirálta.

Később, 1964-ben Londonba költözött. Ekkoriban kisebb helyeken játszott, James Edward Merrett egyengette az útját. Megtanult kottát olvasni, majd jelentkezett a Guildhall School of Music and Drama iskolába, ahol teljes ösztöndíjat kapott.

A későbbiekben olyan zenészekkel játszott együtt, mint Coleman Hawkins, Ben Webster, Joe Henderson, John McLaughin, Evan Parker, Chris McGregor, John Stevens, vagy Kenny Wheeler.

1968-ban Miles Davis és Philly Joe Jones hallotta őt játszani a londoni Ronnie Scott’s Jazz Club-ban. Jones továbbította Holland-nek, hogy Davis azt akarja, a bőgős csatlakozzon a zenekarához Ron Carter helyére. Davis elhagyta az Egyesült Királyságot még mielőtt a bőgős kapcsolatba léphetett volna vele. Később Holland kapott egy felszólítást arra, hogy három napon belül New York-ba repüljön, hogy Count Basie éjszakai klubjában dolgozzon. A felszólításnak eleget téve elutazott. Ezután kezdődött meg a Miles Davis mellett töltött időszak. Holland és Davis első közös felvételei a Filles de Kilimanjaro című albumon hallhatók (Chick Corea, Wayne Shorter és Tony Williams társaságában). Holland bőgőjátéka hallható az In a Silent Way és a Bitches Brew című albumokon is.


2-kep-5.jpg


Miután véget ért az említett időszak Holland Chick Corea Circle jazz formációjában (+Anthony Braxton, Barry Altschul) kezdett játszani, illetve az ECM lemezkiadóval is hosszú távú együttműködés kezdődött.

Ekkoriban olyanokkal játszott együtt, mint Barry Altschul, Anthony Braxton, Sam Rivers, Thelonious Monk, Stan Getz, John Abercrombie.

Az 1980-as években alapította meg első kvintettjét, amit követően sorba jelentek meg albumai. Később a Dave Holland Trio is megalakult, melynek tagjai: Holland, Steve Coleman és Jack DeJohnette voltak.

A későbbiekben még hosszabbra nyúlt azoknak a listája, akikkel együtt zenélt: Billy Higgins, Hank Jones, Roy Haynes és Pat Metheny.

Társalapítója az Overtone Quartet-nek, melynek tagjai: Dave Holland, Chris Potter, Jason Moran, és Eric Harland.

Kiemelnék néhány számomra fontos lemezt, ami az ő neve alatt jelent meg: Conference of the Birds (1972) – az első saját neve alatt kiadott LP!, Jumpin’ In (1983), Seeds of Time (1984), Extensions (1990), Ones All (1993), Prime Directive (1999), Not for Nothin (2001), Overtime (2005), Pass It On (2008), Pathways (2010), Without Deception (2020).


3-kep-4.jpg


Holland már többször játszott hazánkban.

Legelőször a Gateway Trio-val (John Abercrombie, DH, Jack DeJohnette) 1983. július 14-én a Debreceni Jazz Napokon lépett fel.

De emlékezetes volt a Miles Davis Tribute Band-del (Wayne Shorter, Wallace Roney, Herbie Hancock, DH, Tony Williams) 1992. november 18-i BS-beli fellépése is.

Kiemelném még a Herbie Hancock Sextet (HH, Michael Brecker, John Scofield, DH, JDJ, Don Alias) 1997. július 11-i BS-es koncertjét.

Hancock „River” című lemezének 2008-as világkörüli útja során is eljutott Magyarországra, mikor is július 24-én a VeszprémFeszt-en lépett fel.

Legutóbb 2017. december 4-én önálló triójával (DH – b, Kevin Eubanks – g, Obed Calvaire – dob) szerepelt Budapesten.


dave-holland.jpg


Ha a COVID-19 járvány addig lecseng, akkor az idén télen is lehetősége lesz a magyar közönségnek arra, hogy élőben hallja a játékát.

Vissza a hírekhez