JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A Makovics Dénes Sextet “a ‘kolera’ idején” - Helyszín: az iF Cafe, október 7-én

Szöveg: hofi, fotók: Kalocsai Richárd és Kabdebó Mátyás.

md-egyedul.jpg


2014-ben Makovics Dénes MÜPA-beli lemezbemutatóján kezdődött a történet: Schreck Ferenc és Makovics Dénes elhatározták, hogy folytatják, erre a fúvós hangzásra zenekart alapítanak. Dénesre  Miles Davis zenekara volt a legnagyobb zenei hatással: a Miles Davis Quintet egyszerű és tiszta hangzása a vesszőparipája. A fúvós kar azért is otthonos neki, mert a rendőrzenekarban remek fúvósokkal dolgozik együtt nap, mint nap.  Elhatározták, hogy trombitával tovább erősítik a zenekart.


md-pecze-balazzsal.jpg


Így jött létre a Makovics Dénes Sextet, kiváló hangszeresekből és a legjobb barát muzsikustársakból.

A szerdai koncert sok nehézségen keresztül valósult meg. A tavaszi iF-es fellépés elmaradt a karantén intézkedések miatt, nem is igen tudtak azóta sem együtt próbálni. Az utolsó pillanatban Schreck Ferencnek le kellett mondania a fellépést. Mire “színpadra” kerültek az iFben újra felerősödött a járvány és a vele kapcsolatos szorongás, visszafogottság. A zenekarban maszkot hordtak, akik tehették. A közönség maradék bátrait meg az eső tizedelte. Így is közel telt ház várta a zenekar fellépését.


md-es-a-zenekar.png


A felállás tehát: Makovics Dénes - szaxofon, fuvola, Pecze Balázs - trombita, Csapó Krisztián - harsona, Nagy János - zongora,  Hárs Viktor – bőgő, Serei Dániel - dob.


mmd-sextet-koncert-kozben.png


A műsor, tekintettel a beugró harsonásra is az ismertebb és jobban kézben lévő számokra épült, két Makovics Dénes-Oláh Kálmán szám (az  ‘Endless Fifth’ és a ‘Sunset’), valamint  Miles Davis ‘Seven Steps to Heaven’-je és a ‘So What?’-ja, valamint Art Blakey száma, a ‘Second Thoughts’  hangzottak el. Elnézést, ha valamit kihagytam volna.

Az együttes Dénes vesszőparipáját remekül lovagolta. pontos tiszta kamara együttesként szólt, kiváló egyéni teljesítményekkel a szólókban. Itt lehet meghallgatni a bemutatkozó első számot:

https://www.facebook.com/119649694670/videos/686980068839362/?t=219

A sok gond ellenére a cél megvalósult: együtt volt a zenekar a közönség és néhány órára felfüggesztettük a kedveszegett, reménytelen hangulatot. Élveztük a muzsikát és a személyes együttlétet. Amíg lesz közönség az iFben folytatjuk. novemberben ismét Makovics Sextet!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez