JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Mi lett velük? – Balogh Tamás (London)

Balogh Tomit (1993) 2011-ben a Balogh Csibe Jenő Jazz Zongora Tehetségkutató Versenyre beküldött demóján hallottam először játszani.

balogh-tamas-2020.JPG


1) Hogy került a Berklee-ről Londonba?

A Berklee-n nagyon szuperül alakult minden szakmailag, jól éreztem magam ott, de sajnos anyagilag nem úgy alakultak a dolgok, hogy folytatni tudtam volna. Miután már kiderült, hogy nem tudok visszamenni, megkaptam a Sólyom-ösztöndíjat, így lehetőségem lett még is külföldön tanulni még. Sajnos sok nem magyar beszámolója és a saját tapasztalataim alapján úgy döntöttem, hogy Amerika egyelőre nem lesz opció, mert jelenleg elképesztően drága és nehéz vízumhoz jutni, hogy aztán tevékenykedni is tudjon kint az ember. Így döntöttem Anglia mellett, mert innen sok összeköttetés van Amerikával, de alapból az angol zenei világot is nagyon szeretem, és eddig úgy tűnik nagyon jól döntöttem.


2) A londoni iskolának mi a neve és kik az ismertebb tanárok? Magát ezek közül ki tanítja?

London Music School. Itt egy féléves képzést csinálok zenei producer és hangmérnök szakon. Michael Keating, aki szintén hangmérnök és dalszerző például tanít, dolgozott együtt Rod Stewart-tal. (Édesapja, pedig Hollywood-i zeneszerző volt, Tony Bennett-nek is hangszerelt nagyzenekar és bigband formációra.)
Azon kívül két brazil származású tanár tanítja a hangmérnökség fortélyait, Vinicius Lima és Murillo Sguillaro (Muca).


3) A múlt hónapban Apukája nyerte Játék-unk CD-jét. Amikor feljött hozzánk, hogy átvegye, mesélte, hogy a hétvégén a Kensington metróállomáson lesz valami különleges produkciója. Hogy sikerült és milyen darabokat játszott?

A Bartók szobor mellett lett volna egy Bartók megemlékezés kapcsán, de a korona vírus szabályozások miatt elmaradt. Jövő hét pénteken, a Londoni Magyar Intézet koncerttermébe lesz felvétel, és mint online koncert lesz majd "streamelhető". Szólózongora darabok, Bartók feldolgozások és pár zongora-fuvola duó, amit feleségemmel, Bartal Zsófival fogunk előadni.


4) Mik a közeljövő tervei Londonban?

Szeretnénk egyelőre kint maradni, ahogy enyhülnek majd a korlátozások, remélhetőleg több projekt beindul majd. Sikerült már egy dalt írni és felvenni egy londoni énekessel. Kapcsolatban vagyok nagyon sok kinti zenésszel, remélhetőleg nem kell túl sokat várni majd addig, amíg létrejöhetnek a találkozások és elindulhat a személyes munka.

A másik tervem, amin jelenleg is dolgozom az egy saját weboldal, ahol főként más elektronikus zenei producereknek és zenészeknek lehet majd hangszíneket, loop-okat, úgynevezett sample pack-eket venni és letölteni. Magam is csak akkor jöttem rá, hogy ez egy működőképes vállalkozás lehet, amikor én is vettem ilyen sample pack-et. Azért is kézen fekvő, mert annyi zenét írok (dallamokat, harmónia sorokat, dobalapokat), hogy ennyit nem tudok véglegesíteni, valamint kiadni saját energián, így végre a sok ötlet nem a fiókba kerülne, hanem royalty free sample-ök és loop-ok néven elérhető lesz a weboldalamon.


5) Mikor jön haza legközelebb?

Remélem, Karácsonyra haza tudunk menni, a Család azért hiányzik.

Ja, és még két meglepetés Robi bácsinak!

Gondoltam elküldök két kis zenét, amit csináltam Londonban, amit az elmaradt szeptember 26-i koncertre készítettem, Bartók tematikában. (Sajnos, a korona vírus miatt elmaradt, de be lesz pótolva a nagykövetségen!) Mindkettő a "Kékszakállú herceg várából" kiemelt téma.

https://www.youtube.com/watch?v=R4AXeEBvqrc

https://www.youtube.com/watch?v=rz0xOr9QWmk


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez