JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Dzsindzsa és Bujdosó a Fonó Budai Zeneházban

Két nappal a Tóth Viktor Tercett és vendégei emlékezetes koncertje után ismét nagyon színvonalas jazz programmal várta az érdeklődőket a Fonó Budai Zeneház. Nagyon sokan voltak kíváncsiak a magyar szabad zene egyik kultikus zenekarára, a Dzsindzsára, valamint Bujdosó János jazz felé forduló triójára.

dsc-5979.jpg


Weisz Gábor (fúvós hangszerek), G. Szabó Hunor (dob) is Hock Ernő (bőgő, basszusgitár) triója négy CD-jének anyagából válogatta rendkívül színes műsorát. Egy összefüggő zenefolyamként adták elő a széles érzelmi és dinamikai skálán megalkotott darabokat. Ihletett szólók kötötték össze a komponált témákat, organikusan fűződtek egymás után a free és a kötöttebb swing elemek, népdal idézetek és latin amerikai ritmusok. Magával ragadó volt a szaxofon- és fuvolaszólók tempója, Hock Ernő ismétlődő basszusfutamai, lírai vonós bőgőszólói, és G. Szabó Hunor rendkívül szofisztikált, lecsupaszított, szaggatott dobszólói. Hatalmas sikerük volt és csak az időhiány miatt nem adhattak ráadást a vastaps ellenére sem.


dsc-6012.jpg


dsc-6020.jpg


dsc-5995.jpg


Bujdosó János az alternatív rockzenéből érkezett, és új triójával egy fúziós jazzhez közel álló, instrumentális pszichedelikus anyagot mutatott be legutóbbi CD-jük anyagából. A magyar jazz legfiatalabb generációjának rendkívül tehetséges dobosa Klausz Ádám képviseli a jazzt a zenekarban a legerőteljesebben. A basszusgitáros Szerető Dániel nagyon pontos, virtuóz kíséretével és szólójával színesítette a John Zorn szellemiségét idéző gitárhangzást.

Bujdosó zenéjét a sokszínűség és nagyon erős feszültség jellemzi. A balkáni dallamok, a roma ritmika, valamint az experimentális hatások szabadon keverednek és alakítanak ki egy nagyon szimpatikus, gazdag, egyszerre lírai és drámaiságot sem nélkülözö világot. Nagyon izgalmas a Bujdosó Trió muzsikája, a közönség lelkes vevő volt erre a dinamikus, vérbő produkcióra. Az elektronika használata csak erősítette a kompozíciók egyébként is telt hangzását, de nem nyomta el a virtuóz, érzékeny gitárszólókat, és Klausz Ádám meghatározó, rendkívül virtuóz dobstruktúráit.


dsc-6285.jpg


dsc-6253.jpg


dsc-6244.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez