JazzMa

Friss Hírek

Bluesy Wednesday2024. május 08.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Mi újság? – Oláh Krisztián

Krisztiánt először 2008. február 15-én léptettem fel (Jazz a Márványteremben), mikor is alig múlt 12 éves! Azóta nagy utat járt be.

olah-krisztian.jpg


1) Hallom, hogy tanítani kezdett a Bartók konziban. Komolyzenei, vagy jazz részen? És ki kereste meg az állásajánlattal?

A konzi jazz tanszakán kezdtem tanítani, Tálas Áron barátom és kollégám az idei tanévet Svájcban tölti, ennek apropóján keresett meg Áron és Lakatos Ági, hogy helyettesítsek. Természetesen rögtön igent mondtam, amellett hogy szeretek tanítani, különös személyes kötődésem van a Bartók konzihoz, hiszen ide jártam klasszikus zongora tanszakra, csodálatos négy évet töltöttem az iskolában, mind zeneileg, mind emberileg megalapozta a jövőmet, és emellett életre szóló barátságokat kötöttem. Felemelő, hogy most lehetőségem adódott visszaadni amennyit csak tudok, ebből a sok jóból, amit ott kaptam!


2) Tanított már ezelőtt is zeneiskolában, vagy eddig csak magántanítványai voltak?

Jazzt leginkább magánúton tanítottam az elmúlt években, viszont az idei tanévben a konzi mellett a Tóth Aladár Zeneiskolában is elkezdtem tanítani.


3) És hogy megy a távoktatás?

Természetesen nem könnyű, hiszen a zongorázás előadóművészeti része kénytelen most picit háttérbe szorulni, viszont szerintem az az egy lehetőségünk van, hogy több energiát fordítunk a zenélés olyan szegmenseire, amik kifejezetten otthoni műhelymunkát igényelnek. Azt hiszem, a tanítványaimmal közösen fedezünk fel újabb és újabb lehetőségeket a távoktatásban, kiderült például hogy a transzkripcióírás és a harmonizálás jól működik online is, úgyhogy igyekszünk ezekre fókuszálni :)


4) Hogy sikerült a CAFe Budapesten az ősbemutatója? Mikor komponálta ezt a darabot?

A darabot idén komponáltam vonószenekarra és jazz quartetre. Nagyon jól sikerült a bemutató, amellett, hogy mindig felemelő érzés egy nagyobb projektet színpadra vinni, az év viszontagságainak tükrében hihetetlenül hálás vagyok, hogy élőben elő tudtuk adni a darabot. Különösen nagy öröm volt a közös munka  a Budapesti Vonósokkal, hihetetlenül gyorsan adaptálták a zenémet, megtalálták azt a vonószenekari hangzást, amit a darab igényelt.


5) Most jutott tudomásomra, hogy megnyerte a Pleszkán Frigyes Emlékversenyt. Ismerte Fricit, vagy Apukája, esetleg Egri János mesélt róla?

Személyesen nem ismertem, de természetesen édesapám mesélt róla, illetve a jazztanszakon Binder Károly Tanár Úr is sokat mesélt róla, illetve felvételekről ismertem a játékát.


6) Miket játszott Monoron?

Két saját szerzeményemet, a “Peaceful”-t és a "Bagatell no.2”-t vittem, a három jazz standard feldolgozásom pedig John Coltrane-től a „Naima”, Geoge Shearing-től a „Conception”, és Mongo Santamaria-tól az „Afro Blue” volt.


7) Voltak ismert nevek az ellenfelei között?

Természetesen ismertük egymást a zongorista kollégákkal, egytől-egyig mindenki fantasztikus zongorista volt a versenyen, szóval mind a hét kolléga nevét ideírnám: Rafael Márió, Horváth Balázs, Farkas József, Gallyas Lakatos Róbert, Varga Tivadar, Horváth Albert és Csipkés Sándor,


8) Lesz ennek folytatása? I mean, lesz a Müpában gálaest?

A hivatalos gálaest közvetlenül a verseny után volt megtartva a Monori Vigadóban. A verseny fődíja mellett Bágyi Balázs felajánlására nyertem egy fellépési lehetőséget az Oláh Krisztián Quartettel a jövő évi Magyar Jazz Ünnepére, amit izgatottan várok.


9) Gratulálok az utóbbi hónapok sikereihez!

Köszönöm szépen!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez