JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

UNESCO NEMZETKÖZI JAZZ NAP 2021 hazai környezetben

Tegnapelőtt küldte az alábbi anyagot a BJC PR főnöke, Keleti Kristóf. Kis kiigazítások, és a tegnapi Bóna Lászlóval történt telefonos egyeztetés után tettem fel! – A szerk.

nemzetkozi-jazz-nap-logo.jpg


A Nemzetközi Jazznap hazai megünneplésére ingyenesen rendezett események sora a virtuális („villany”) térbe kényszerül, ahogy tavaly is csak online tartottuk meg. A hét évvel ezelőtti induláskor meghatározott eredeti célját azonban így is megpróbálja teljesíteni, új közönséget igyekszik szerezni a műfajnak az NKA támogatásával. Debrecenben, Nagykanizsán, Pécsett (ezek a helyszínek kérésemre csatlakoztak Bóna László főszervező barátom jó kedvre derítése érdekében! – a szerk.), valamint az elsőrangú fővárosi jazzhelyszínek közül a Fonó Budai Zeneházban, az iF Kávézóban, a Jedermannban, az Opus Jazz Clubban, és a programsorozatot összefogó Budapest Jazz Clubban (BJC) rendez koncerteket az online közönségnek április 30-án, és a jazznapot megelőző két napon, 28-29-én.

Bevezető programként Hol tart, mennyire nemzetközi a magyar jazz? címmel kerekasztal beszélgetést tartunk Borbély Mihály, Harcsa Veronika és Szalóky Béla részvételével. A kérdező arra lesz kíváncsi, hogy hova soroljuk/sorolják a magyar jazzt, hiszen vendégei (összeadva) legalább száz országban adtak már koncerteket. A BJC-ben Borbély fel is lép később, a jazznapon este nyolckor, méghozzá a magyar etno jazz talán legnépszerűbb előadójával, Dresch Mihállyal közös kvartettjével.

A Ráday utca most is fókuszpontja lesz a magyar jazzéletnek, amennyiben a Jedermannban a többszörös díjnyertes zongorista, Oláh Krisztián játszik kvartettjével 28-án. Különös, haladónak is nevezhető hagyomány, hogy az utca másik klubjában, az iF Kávézóban a progresszív jazz-rock hazai kiválósága, a Halper Hendrix Experiment lesz a vendég 28-án. A szintén a Ferencvárosban lévő Opus Jazz Club pedig Gyémánt Bálint triójának újabb, és lemezükön már megjelent szerzeményeiből összeállított koncertjét ajánlja április 29-én. Ezen a napon Pécsett a Metronóm Jazz Klubban lép fel Nagy Emma énekesnő zenekara, amely a 2019-es Müpa Jazz Showcase fődíját is elnyerte.

A Fonó Tóth Viktor szaxofonos és az ütős Geröly Tamás duóját fogadja a jazznapon este kilenctől. Nagykanizsa – jogos büszkeséggel – a külföldön ígéretes karrierbe kezdett Gayer Mátyás zongoristát hívta haza. Debrecen pedig szintén ad lokálpatrióta ízt az események, a nagy hagyományú Debreceni Dixieland Jazz Band felléptetésével.

A részletes program:

ÁPRILIS 28.

BUDAPEST JAZZ CLUB

2021. április 28., szerda, 18:00-19:00  // Kerekasztal pódiumbeszélgetés

Közvetítés: https://www.facebook.com/BudapestJazzClub/

Téma: Nemzetközi-e a magyar jazz?

A Nemzetközi Jazznap alkalmából a magyar jazz nemzetközi összefüggésben kerül terítékre: hova soroljuk/sorolják a magyar jazzt? Feltéve persze, hogy van ilyen, hiszen a jazz az első hangtól és kezdeteitől fogva a zeneművészet igazán nemzetközi ága, de azért a magyar kultúrában is otthonra lelt éppen száz éve. Felvetésünkkel arra is utalunk, hogy bízunk benne: a zenei élet is hamar visszatérhet a járvány előtti kerékvágásba, elindul a hazai és országok közötti koncertturnék sora.

Az a három előadóművész, egyben zeneszerző és zenekarvezető, akiket ezirányú tapasztalataikról faggatunk, különböző generációkat, eltérő műfaji-esztétikai irányokat képviselnek, de közös bennük, hogy a magyar jazz, sőt, általában a magyar zene hírnevét külföldön is nagy sikerrel öregbítették. Harcsa Veronika és Szalóky Béla legalább 25-25 országban koncertezett már, a Vujicsics tagjaként Kossuth-díjas Borbély Mihály pedig már közel 50-ben. Az énekesnő Harcsa Veronika a pop és a klasszikus zene felé is nyitott, a szaxofonos Borbély Mihály az etno jazz és a népzene, a trombitás Szalóky Béla pedig az old-timer, swing és modern jazz stílusok avatott előadója.


JEDERMANN

2021. április 28., szerda, 19:00-20:00  //  Online koncert

Közvetítés: https://www.facebook.com/jedermann.budapest/

Oláh Krisztián Quartet

Oláh Krisztián 2018 decemberében első magyar zenészként meghívást kapott a Thelonious Monk Institute nemzetközi jazz versenyére, ahol a világ 14 legjobb fiatal jazz-zongoristája között versenyzett. A felkészülés ideje alatti időszak, valamint a Washington, D.C.-ben és New Yorkban töltött idő és tapasztalatok új vágányra terelték zenei világát, ennek eredményeként született meg ez a kvartett formáció is. A zenekar innovatív, csak Oláh Krisztián szerzeményeiből álló „At the Back of My Mind” című első albuma 2020-ban jelent meg. A CD kompozícióiban a jazz kifejezőeszközein keresztül tükröződnek vissza a – javarészt európai gyökerű – zenei inspirációk, melyek gyakran a 19. és 20. század, vagy akár a 18. század klasszikus zenei örökségére reflektálnak.

Oláh Krisztián – zongora, ifj. Oláh Kálmán – szaxofon, Orbán György – bőgő, Serei Dániel – dob


iF JAZZ KÁVÉZÓ

2021. április 28., szerda, 20:00-21:00  //  Online koncert

Közvetítés: https://www.facebook.com/IF-Cafe-Jazz-Club-119649694670

Halper Quintet

A Halper Quintet a gitáros Halper László évek óta működő legújabb formációja.  A zenekar első „Blues from Angelland” című albumán Halper László 11 kompozíciója hallható. A lemezanyag felvételei során fantasztikus vendégművészekkel egészült ki az alap quintet: a lemez 4 felvételén Eddie Gomez bőgőzik, a címadó kompozícióban Randy Becker trombitaszólója hallható.  A CD kezdőszáma erőteljességét Eddie Gomez bőgőjátéka mellett az a Szakcsi Lakatos Béla Fender zongora játéka adja, aki a 90-es években több lemezt is kiadott az Egyesült Államokban, és akinek a játékáról ezekben az években Chick Corea azt írta, hogy a 20. század legszebb billentéssel rendelkező zongoristája. A „Tip Top Funk” című szám erőteljességét a basszusgitáros Angus Bangus Thomas erősíti, aki korábban olyan kivételes zenészek zenekaraiban játszott, mint Miles Davis, Buddy Miles, és John Mayall. Ugyancsak ebben a számban játszik egy hihetetlenül sodró szaxofonszólót, az egész világon turnézó, nemzetközi hírű szaxofonos – Tony Lakatos.  A „Sydney Sunset” című kompozíciót teljesen új dimenzióba helyezte Horváth Kornél percussion játéka, aki mások mellet rendszeresen turnézik Stanley Jordan zenekarával.

Halper László – gitár, Kollmann Gábor – szaxofon, Fekete István – trombita, Kosztyu Zsolt – basszusgitár, Sramkó János – dob


ÁPRILIS 29.

KANIZSAI KULTURÁLIS KÖZPONT

2021. április 29., csütörtök, 19:00-20:00  //  Online koncert

Közvetítés: https://www.facebook.com/kanizsaikultura

Gayer Mátyás–Hofecker Dániel

A nagykanizsai származású, Londonban élő jazz zongorista, Gayer Mátyás generációja egyik meghatározó zenésze. Fiatal kora ellenére számos hazai és külföldi díj nyertese, a Montreux-i jazz zongoraverseny kétszeres döntőse. 2018-ban jelent meg első saját lemeze egy neves barcelonai kiadónál, a Fresh Sound New Talent-nél „Never Ending Story” címmel, melyen közreműködik egy kiváló New York-i dobos, Pete Van Nostrand. Mátyás évek óta az európai jazzélet aktív tagja, de többször járt már Amerikában is. A műfaj olyan legendás zenészeivel dolgozott együtt, mint Don Menza, Jim Rotondi, Luis Bonilla, Jesse Davis, Dusko Gojkovics, Stepko Gut, Grant Stewart, John Fedchock, stb.

Hofecker Dániel a grazi és bécsi zenei élet egyik fontos szereplője. Nem csak szólistaként elismert művész, hanem a zeneszerzői, hangszerelői munkái révén is sok sikerben volt része eddigi pályafutása során. A 2017-ben alapított szextettjével – Nexus LineUp – I. helyezést és különdíjakat kaptak a Magyar Jazz Szövetség Jazz Combo Versenyén, 2019-ben pedig a zsolnai nemzetközi jazzversenyen II. helyezést értek el. Mint zeneszerző, a legutóbbi két MJSZ Big Band Zeneszerző Versenyét megnyerte. 2019-ben beválasztották a helsinki, majd 2020-ban a szardíniai zeneszerző versenyek döntőjébe. Olyan kiválóságokkal volt alkalma együtt zenélni, mint Stepko Gut, Jim Rotondi, Renato Chicco, David Lukács, Frank Roberscheuten, Pete Van Nostrand, Budapest Jazz Orchestra, Modern Art Orchestra, The Coquette Jazz Band.

Gayer Mátyás – zongora, Hofecker Dániel – trombita


OPUS JAZZ CLUB

2021. április 29., csütörtök, 20:00-21:00  // Online koncert

Közvetítés: https://www.facebook.com/opusjazzclub/

Gyémánt Bálint New Trio

Hazánk egyik legismertebb jazzgitárosa, Gyémánt Bálint fiatal zenésztársakkal újította meg trióját. A csapat közös munkájának fő vezérelvei a szabadság, a kísérletezés és az új lehetőségek keresése, amelyek mindig is a jazz alapkoncepciójához tartoztak.

„A trió a személyes alkotóműhelyem, ahol számomra kivételes, inspiráló művészbarátaimmal tudok együtt dolgozni. Bár a saját kompozícióimat szólaltatjuk meg, partnereim mindig komoly szerepet játszanak a végleges hangzás kialakításában. Minden formációt sajátomnak érzek, amiben játszom, de a trió tükrözi leginkább a saját zenei nyelvemet. A határok feszegetése és az új zenei irányok keresése mindig is fontosak voltak számomra, ezért is szerettem volna ezt a friss koncepciót, egy új ritmusszekcióval közösen létrehozni” – meséli Gyémánt Bálint, aki Bartók Vincével és Szabó Dániel Ferenccel dolgozik együtt megújult triójában. A fiatal muzsikusok generációjuk kiemelkedő tagjai, akik nemcsak a jazz tradicionális nyelvét beszélik folyékonyan, hanem a legmodernebb irányzatok is komoly hatással vannak hangszeres játékukra. A trió hangzásának különlegességét az adja, hogy az akusztikus dob mellett elektromos hangszínek is megszólalnak. Így bár a zenekari felállás maradt a klasszikus jazz trió, a technikai berendezéseknek és az effekteknek köszönhetően a hangzásvilág sokkal modernebb lett, ami a zenészek kreativitásának is nagyobb teret enged.

Gyémánt Bálint „True Listener” című szerzői lemezén a fiatal izraeli zongoristát, Shai Maestro-t látta vendégül. Az album a BMC Records gondozásában jelent meg, és a világ minden tájáról kiváló kritikákat kapott. Ezen az estén a hallgatók az előző album kompozícióinak újragondolásába és a legújabb, még nem rögzített dalokba kaphatnak betekintést.

Gyémánt Bálint – gitár, Bartók Vince – basszusgitár, Szabó Dániel Ferenc – dob


METRONÓM JAZZ KLUB (PÉCS)

2021. április 29.,  csütörtök 21:00-22:00  //  Online koncert

Közvetítés: https://www.facebook.com/E78.Pecs

Nagy Emma Quintet

A Bartók Konzervatórium növendékeiből 2018-ban alakult Nagy Emma Quintet már az alapítás évében elkészített egy négy számból álló EP-t. 2019 elején pedig a nemzetközi zsűri szavazatai alapján megnyerték a Müpa Jazz Showcase szakmai díját. Első lemezük, a saját szerzeményeket tartalmazó „Set to Face” 2019 tavaszán jelent meg. 2020-ban pedig megérkezett a második nagylemez, az az év nyarán rögzített „LFO (Low Frequency Oscillator)”, amely izgalmasan, ízlésesen mozog a kortárs jazz nyitott kereteiben.

Nagy Emma – ének, Cseh Péter – gitár, Oláh Krisztián – zongora, Dénes Ábel – bőgő, Klausz Ádám – dob


ÁPRILIS 30.

KÖLCSEY KÖZPONT DEBRECEN

2021. április 30., péntek, 19:00-20:00  //  Online koncert

Közvetítés: https://www.facebook.com/KolcseyKozpont

Debrecen Dixieland Jazz Band

Az 1984-ben alakult Debrecen Dixieland Jazz Band az elmúlt 37 év alatt körülbelül 1000 koncertet adott, külföldön 14 országban (köztük az USA-ban) mintegy 30 alkalommal járt, kb. 100.000 km-t utazott, számos rádió, televízió és lemezfelvétele készült itthon és külföldön. Túl azon, hogy a Debreceni Jazz Napok állandó résztvevője, olyan jeles helyszíneken játszott többek között, mint a European Broadcasting Union Jazz Festival, a Drezdai Dixieland Fesztivál, a New Orleans-i Jazz and Heritage Fesztivál, a Klaipedai Jazz Fesztivál (Maynard Ferguson-nal és Billy Cobham-mel) és a United Europe Jazz Festival. A 25. Megéve-i Jazz Verseny közönségdíjasai lettek 2018-ban.

A zenekar repertoárja a kezdetek óta folyamatosan fejlődik. Jelen vannak a hagyományos, New Orleans-i gyökerű zenék, illetve 2016 óta a műsor markáns részét képviselik a klezmer-jiddish hagyományokból táplálkozó számok, melyek a “Stílusok találkozása” című programjukban hallhatók. Csak tőlük hallható, egyedi hangszereléseink és a sok énekkel fűszerezett koncertjeik gyakran aratnak hangos sikert a közönség soraiban.

Az 1960-as és 70-es években a magyar jazzélet markáns, nemzetközileg is jegyzett képviselője volt a Debreceni Jazz Quartet. Vezetőjének, Dr. Kiss Ernőnek halála után a zenekar tagjai néhány évre abbahagyták a közös muzsikálást. 1984-ben Gyarmati Zoltán, a Quartet korábbi szaxofonosa elhatározta, hogy további tagok bevonásával más stílusban játszó, új zenekart alapít. Így jött létre 1984 végén a Debrecen Dixieland Jazz Band, melyben az elmúlt évtizedekben számos kiváló debreceni muzsikus játszott (Erdei Kálmán, Nagy Imre, Subicz Gábor, Fejes Márton, Kónya Sándor, Fazekas Csaba, Molnár Zoltán, Gombos Géza, Mátyás Ferenc, Kovács János, Czesznak Tamás). A stílusválasztás jónak bizonyult, a dixieland megalakulásától fogva számos hazai és külföldi meghívást kapott, valamint 1985 óta a Debreceni Jazz Napok állandó résztvevője. Ma is büszke arra, hogy két évvel megalakulása után, 1987-ben az Európai Rádió Unió Tonderi Fesztiválján (Dánia) sikerrel képviselte Magyarországot, és már 1989-ben eljuthatott az európai oldtimers zene kiemelkedő ünnepére, a Drezdai Dixieland Fesztiválra. A Debrecen Dixieland Jazz Band azóta Európa csaknem összes országában és két alkalommal a jazz őshazájában, az Egyesült Államokban, ezen belül New Orleans-ban is nagy sikert aratott. Ezen túl természetesen a különböző hazai jazz és dixieland fesztiválok rendszeres vendége, a Magyar Rádió mellett Európa számos országa közvetíti műsorait (2002-ben egyszerre 15 országban hallhatták élő koncertjét). A zenekar repertoárjában a népszerű dixieland-örökzöldek és a tagok saját szerzeményei mellett különböző stílusok dixieland-es megszólaltatása is szerepel.

Kovács Marietta – hegedű, ének, Gyarmathy István – klarinét, Kovács János – trombita, Tóth Dániel - harsona, Zádor Tamás – gitár, Kerekes Imre – tuba, Pataji Géza – dob


BUDAPEST JAZZ CLUB

2021. április 30.,  péntek 20:00-21:00  //  Online koncert

Közvetítés: https://www.facebook.com/BudapestJazzClub/

Borbély-Dresch Quartet

Róluk, úgy gondoljuk, nem kell kiemelten írni, hisz a két Misi munkásságát mindenki ismeri, aki szereti a jazzt.

Borbély Mihály – szaxofon, tárogató, basszusklarinét, furulya, Dresch Mihály – szaxofon, fuhun, Horváth Balázs – bőgő, G. Szabó Hunor – dob


FONÓ BUDAI ZENEHÁZ

2021. április 30.,  péntek 21:00-22:00  //  Online koncert

Közvetítés: https://www.facebook.com/fonobudaizenehaz

Geröly Tamás-Tóth Viktor Duo

Geröly Tamás – dob, ütőhangszerek, Tóth Viktor - altszaxofon


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez