JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 20.
Olvasói levél2024. szeptember 19.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.

Hírek

15 éve (2006) történt – Sárközi Lali

Lalikát már 12 évesen megismertem, és fel is léptettem Jazz a Márványteremben sorozatomban. Aztán 3 évvel később megnyerte a Bartók Rádióban az általam szervezett jazzhegedű tehetségkutató versenyt.

01-lajos-sarkozi-jr.jpg


1. Annak idején honnan tudta meg, hogy lesz a Bartók Rádióban jazz hegedűverseny?

Szakmán belül elég sokat beszélgetünk a muzsikus társakkal, akkor nagy szenzáció volt, hogy megrendezésre kerül először jazz hegedűverseny, ezáltal mindenki erről beszélt, így hamar eljutott hozzám a hír!


2. Emlékszik még arra, hogy miket játszott az elődöntőben?

Sajnos pontosan nem emlékszem, de biztosan az akkori kedvenc Bebop dalokból állt programom. (Segítek: Erroll Garner „Misty”, Charlie Parker „Donna Lee”! – A szerk.)


3. És a döntőben?

A döntőben a kötelező szám (Oh, Lady Be Good!) mellett Chick Corea fantasztikus szerzeményét játszottam, melynek címe: Spain.


4. Kik voltak a zenészek a kísérő zenekarban? Meg volt velük elégedve?

Cseke Gábor - zongora, Sárkány Sándor - nagybőgő/basszusgitár, Berdisz Tamás - dob. Természetesen, maximálisan elégedett voltam, hisz ők mindhárman a szakma kiemelkedő muzsikusai!


5. Ismerte a zsűritagokat? Nem zavarta, hogy ott ülnek magától 1 méterre a Márványteremben?

Ha személyesen nem is ismertem valamennyiüket, de mindenkiről ódákat hallottam, nem zavart, hogy közel ülnek, inkább minél jobban megszerettem volna felelni nekik!


6. 15 évesen megnyerte a versenyt. Miket kapott ezért?

Életem legnagyobb nyereménye volt, igazi Kánaán! A díjhoz tartoztak:


sarkozi-lajos-im-only-15.jpg


Életem első kiadott lemeze, pénznyeremény, egy fantasztikus mesterhegedű és vonó, több koncert felkérés, és különdíjként híres festőnk, Szentandrássy István felajánlott egy festményét, őt idézve, független attól, hogy hányadik helyezést érek el, mindenképp nekem szeretné ajánlani!


7. Voltak meghívások a versennyel kapcsolatban?

Mivel a díjhoz felkérések is voltak, ezért több koncertet adhattam abban az évben!


8. Nem sokkal később volt egy szomorú esemény is, meghalt Anyukája... Ekkor vált felnőtt férfivá? Hisz ott volt a kisöccse, akit fel kellett nevelni...

Igen, sajnos elég korán meg kellett tudnom/éreznem az élet és a sors kegyetlen oldalát! Azt hiszem miután édesanyám elköltözött a szebb világba, abban a pillanatban felnőttem, és felelősséget éreztem a testvéreim felé!


9. Hol és melyik zenekarban kezdett el dolgozni?

Az első jazz zenekar, amibe meghívást kaptam, az ifj. Szakcsi Lakatos Béla együttese volt. Rengeteget koncerteztünk bel- és külföldön egyaránt.


10. Volt azért lehetősége mást is játszani?

Egész gyermekkorom óta szerencsésnek mondhatom magam, hiszem 3 műfajt játszhatok és ebbe természetesen bele tartozik a jazz, amivel rengeteget utaztam és játszottam!


11. Eddig hány jazzlemezen játszott?

Körülbelül 10 jazz lemezen működök közre.


12. Van saját jazz zenekara is?

Természetesen van egy quartet-em, amiben magyarországi, élvonalbeli muzsikusokkal játszhatok.


13. Ráér augusztus 6-án, pénteken? Mert akkor meghívom a Debreceni Bor és Jazz Napokra. De csak akkor, ha megígéri, hogy legalább egy számban gitározni is fog!

Igen, ráérek! Nagyon szépen köszönöm a meghívást, alig várom és, ha nem probléma, akkor több számot is játszanék gitáron!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez