JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 28.

Hírek

Klub-körkép – Balázs Csilla (Nyakas Jazz Klub, Zsámbék)

Csillát 2001-ben ismertem meg, akkor még színházi ember volt Zsámbékon.

balazs-csilla.JPG


1) Mióta üzemel a Nyakas Jazz Klub Zsámbékon?

2013 őszén volt az első klubkoncert, ami emlékezetesen jó hangulatú felütés volt, Berki Tamás és Pálinkás Gergő zenekara voltak a fellépők.

Az igazság az, hogy hiányoztak a Robiék által szervezett Zsámbék Jazz Open alkalmak a Romtemplomnál, így aztán úgy gondoltam, hogy belevágok egy klub szervezésébe, ahol továbbra is rendszeresen találkozhatnak a műfaj kedvelői. Az első időszakban Bleier Gáborral, egy külsős szervező kollégával együtt dolgoztam, ő segített elindítani a sorozatot.

Kísérlet volt, ami bizonyította, hogy Zsámbékon - nem csak nyáron - van igény a jazzre. Mára a zsámbéki művelődési ház program kínálatában markánsan jelenlévő a jazz és a blues koncertek meghatározzák az intézmény arculatát.


2) Milyen sűrűn vannak a koncertek, és mikor kezdődnek a Művelődési Házban?

4+1 koncertből áll az évadunk, melyek - élve  a város kedvező adottságaival - változatos helyszíneken valósulnak meg. A művelődési ház nagytermén kívül rendelkezésre áll a hangulatos udvar, a Romtemplom, a Lámpamúzeum udvara, de volt már koncert a Zárdakertben is. Februárban, áprilisban, szeptemberben és novemberben van jazz klub, ráadás a Múzeumok Éjszakája, ahová szintén gyakran hívok jazz fellépőt.


3) Kb. milyen látogatottsága van a jazz rendezvényeknek? Csak helybeliek jönnek, vagy a Zsámbéki medence más falvaiból, városaiból is átrándulnak ezekre az eseményekre?

A látogatottság változó, átlagosan 30-40 vendégünk van, de előfordult már több alkalommal 100 fő feletti létszám is. A jazz klub látogatói nagyjából ismerik egymást, megvannak a törzsvendégek, nem csak Zsámbékról, a környék településeiről. Beszélgetős, fogyasztós, tényleg "klubos" a hangulat, ahol találkozhatnak egymással a hasonló zenei ízlésű emberek.

A helyi vállalkozók között is vannak jazz rajongók, akik támogatják is a rendezvényeket.


4) Nyilvántartja, hogy eddig hány jazzklub est volt?

Lássuk csak: a 2013-as nyitókoncert óta 2014-2020 között 7 teljes évad évi 5 koncerttel, az összesen  36 koncert, most készülünk a 37-re.

Ha úgy vesszük nem sok, de nem is kevés. Jó élmények, kiváló muzsikusok, emlékezetes esték.


5) Mondana pár nevet, hogy kik léptek fel a maga szervezésében?

Szakcsi Lakatos Béla, Elsa Valle, Winand Gábor, Berki Tamás, Sárik Péter, Balázs Elemér, Gáspár Károly, Kónyai Tibor, Lilienn, Micheller Myrtill, Mezzo Quartet, Pálinkás Gergely Zenekara, TrióM, Csomós Feri, Kozma Orsi, Oláh Krisztián Trió, Csurkulya József, Eichinger Tibor, Pozsár Eszter, Kati Bár, Oti Voice Acoustic, Kaméleon Quintet, Piros Cipellők, így hirtelen.


6) A COVID-19 járvány gondolom Zsámbékot sem kerülte el? Melyik jazz zenekar volt a legutóbbi fellépő?

Sajnos a járvány miatti kötelező bezárás miatt 2020-ban két jazz klub is elmaradt, az áprilisi és a novemberi is. Az utolsó koncert a Piros Cipellők fúziós lánybanda fellépése volt tavaly szeptemberben, a Lámpamúzeum udvarán. Az idén sok bepótolnivalónk van.


7) És most hogy szép lassan újra nyitnak a klubok, ki lesz az első fellépő? Mikor lesz a koncert?

Optimista számítások szerint május 15-re tervezzük az évadnyitót a Tomor Barnabás Trió - Tomor Barnabás, Usztics Péter, Szumper Ákos - közreműködésével a művelődési ház udvarán, úgyhogy mindenki készítse a védettségi igazolványát :)


8) Végezetül nyárra mik a jazz tervei?

Július 17-én a Red Baron koncertezik nálunk a Romtemplomnál, és egyeztetés alatt van még a Contempo egy nyári fellépése Pozsár Eszterrel, Eichinger Tibivel és Csurkulya Józseffel. Július 30-31-augusztus 1-e között pedig szeretettel várok mindenkit az V. Zsámbéki Blues Piknikre!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez