JazzMa

Friss Hírek

BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

Mi lett velük? – Mózes Tamara

Tamarát (ha jól emlékszem...) még a 2000-es évek végén ismertem meg.

tamara-mozes4.jpg

Fotó: Schindl Gabi


1) Emlékszem, hogy hosszú évekkel ezelőtt már élt Párizsban. De hogyan és mikor került Brüsszelbe?

2016-ban voltam hosszabban először Belgiumban, Antwerpenben fejeztem be egy mesterképzést jazzének szakon. Aztán jött Brüsszel, mert megismerkedtem a londoni énekes-zongoristával, Pete Churchill-lel (aki a Conservatoire Royal de Bruxelles jazztanszakán is tanít). Egy workshopján vettem részt (szintén Belgiumban), a játéka és a tanítási módszere olyan erős hatással volt rám, hogy azt éreztem, ő az a mester, aki pontosan abban tud segiteni, amire szükségem van, amit régóta keresek. Erős zenei személyiség, hatalmas tudással és tehetséggel. Így tőle tanultam ezután két éven keresztül, kifejezetten az énekes-zongorista előadóművészségre koncentrálva, és elvégeztem egy 1 éves postmaster jazztanári szakot is, ugyanebben az intézményben. (Érdekesség, hogy mivel Belgium félig flamand, félig francia nyelvterület, Brüsszelben mindenből kettő van, Zeneakadémiából is..., de a két intézménynek valójában nincs köze egymáshoz, teljesen más tanári kar, teljesen más szisztéma.)

A képzések hivatalos nyelve nekem a francia volt, ez a párizsi évek után nem volt különösebben nehéz, de azért a tanári képzés nagyon magasra tette a lécet; sok és szerteágazó volt a követelmény, és annyira a szakmai nyelvre épült, hogy őszintén szólva embert próbáló volt, többször majdnem feladtam, de igy visszanézve mégis megérte; sok mindent másképp tanítok azóta.


2) Melyik zeneiskolában és mit tanít? Éneket, vagy zongorát?

Jelenleg a Lazar Music School-ban és a Schuman School of Music-ban tanítok, éneket és zongorát. Alapvetően franciául, de előfordul Brüsszelben élő külföldi (pl. amerikai, vagy portugál), növedék is, őket angolul.


3) Fogékonyak a belga fiatalok a zeneoktatásra?

Persze, nagyon figyelnek. Amit leginkabb szeretek, az a sokféleség. Ez itt eleve jelen van a városban (ahogy írtam, a dupla nyelv miatt is, illetve az internacionális közeg miatt). És ez érezhetően hat a kultúrára is. Egyszerűen mindenkiben van valami, ami ki tud virágozni. Több a felnőtt tanitványom, amit kifejezetten szeretek, könnyen lehet párhuzamokat használni és dolgokat szemléltetni. A kisebbeknél jobban rá kell érezni, mi az, ami inspirációt ad nekik, másfajta  repertoárral kell dolgozni.


4) Meddig tart a szerződése? Magyarul: mikor tér vissza Budapestre?

Július elején leszek újra Magyarországon, július 3-ra van egy koncertdátumunk Kaltenecker Zsolttal az Opus Jazz Clubban, ami egy duókoncert lesz.

Utána pár nappal pedig kezdődik a BVIT Világzenei és Improvizációs Tábor, ahol éneket és zenekari gyakorlatot tanítok. Így ezekben a hetekben otthon leszek, de utána Franciaországba hívtak meg tanítani, szintén egy zenei táborba, az július végefelé lesz.


5) Van alkalma kint jazzkocerteket adni? Egyáltalán kinyitottak már a belga jazzklubok, vagy csak streamelni tud?

A belga klubok most kezdenek lassan működni, eddig minden zárva volt. A korlátozások miatt nem is olyan rég még lemondták egy itteni szólókoncertemet, sajnáltam, mert egy impozáns helyszínre volt szervezve, Steinway zongorával, jó körülmények a szólóműsorhoz, de majd talán lesz mód bepótolni. Egyelőre most 1-2 brüsszeli privát rendezvény van kilátásban rövitávon.


6) Összehaverkodott már belga jazzmuzsikusokkal? Csinált már kinti combot?

Igen, vannak itt jóbarátaim, belgák és Belgiumban élő franciák, illetve néhányan, akik szintén más országból érkeztek (pl. Görögország, Szlovénia, stb…). Természetesen a legtöbbjük zenész, de van pincér és újságíró is, szeretek velük beszélgetni.

Szóval sokszor játszottunk már együtt a zenész kollégákkal az elmúlt években, itteni belga jazzklubokban, de nem az én nevem alatt. Nagyon szeretek kooperálni, és ha meghívnak, törekszem a maximumot nyújtani. Viszont jelenleg nem célom zenekart összetartani, a régebbi hazai, ill. francia zenekaraim után (ahol nem győztem egyedül a szervezői munkát, menedzsert pedig nem volt pénzem fizetni) megfogadtam, hogy nem leszek egy személyben menedzser és zenész.  Ami a szívemhez amúgy is a legközelebb álló formáció, az a duó.


7) Amíg Párizsban volt, francia muzsikusokkal készített CD-t. Várható ez belgákkal is a közeljövőben?

Igen, 2014-ben készült az "Album of the Ear" című lemez, amit négy párizsi zenésszel vettünk fel. Azóta 7 év eltelt, annyi idő alatt már állítólag az ember összes sejtje kicserélődik…

Lemezfelvételt tervezek, igen, de nem belga kollégákkal, hanem Kaltenecker Zsolttal (billentyű). Egy EP-t szeretnénk rögzíteni pár hónap múlva, közösen írt számainkból.

Várom ezeket a felvételeket; a zenei anyag ad egy olyanfajta szabadságot vokális szempontból, ami számomra nagyon inspiráló. Zsolt zenei ötleteire könnyen jönnek az énektémák, gördülékeny a munkafolyamat, és olyanfajta kreativitást igényel, amiben otthon érzem magam. Az EP terjesztésében remélhetőleg majd egy belga producer fog nekünk segíteni.

Felkerült a youtube-ra egy új dalunk Zsolttal, címe "Meminimus", saját készítésű rajzos videónkkal, Janus Pannonius szövegére. Sok szeretettel küldöm!

https://youtu.be/GJMfcYKgz44


8) Sok sikert a tervei megvalósításához!

Nagyon szépen köszönjük!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez