JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

A jazzélet visszatérésének ígéretes jelei Svájcban - 3. rész (újraindultak a klubok)

A COVID-19 fertőzöttek száma Svájcban is, mint sok más országban, egy pár hónapos folyamatos csökkenés után egy viszonylag alacsony szintre beállt, de onnan nemigen mozdul még lejjebb – egyelőre. De azért a svájci zenei élet, ha döcögve is, de újra beindult, ahogy a korlátozásokon folyamatosan lazítanak a kantonok. Valamennyire. Egyharmadon limitált nézőszám mellett, elválasztófalak mögött, szigorúan felmaszkozott nézők hallgatják a koncerteket. Amely koncertek többnyire svájci és nemzetközi zenészek kombinációit jelentik.

Például múlt héten a viszonylag átlagos svájci Bconnected fúziós zenekart (Eugene Montero gitáros bandája), a francia szaxofonos Philippe Sellam „dobta fel” a Lausanne-i Chorus-ban.


bconnected-sellam.jpg


Ezen a héten, ugyanott, a ragyogó magyar (Lausanne-ban élő/dolgozó) zongorista, Spányi Emil játszott duóban a brilliáns francia gitárossal, Sylvain Luc-kel (az utolsó részre Emil professzor-kollégája a lausanne-i konzervatóriumból, Francis Coletta gitáros is beszállt egy kicsit Monk-ozni).


spanyi-luc.jpg


Tegnap pedig a baseli Birds Eye-ban játszott a Ralph Alessi kvartett (Gerry Hemingway amerikai dobos, Florian Weber remek német zongorista, és Bänz Oester, a svájci bőgősök egyik legjobbja). Alessi (vagyis most már Alessi professzor), kiváló New York-i trombitás, tavaly augusztus óta a bern-i zenei konzervatóriumot erősíti. Ugyanígy Hemingway professzor is már majd’ 13 éve Lausanne-ban él és az ottani konziban tanít. Szóval, amerikai/svájci/német zenekart hallottunk, az Alessi-t jellemző sajátos, komplex, a modern jazz, post-bop és az avantgárd zene határán egyensúlyozó többdimenziós és poliritmikus stílusban játszani. A kvartett, a jelek szerint, ebben a mostani felállásban fogja felvenni a legújabb lemezét, talán ezt is az ECM-nél, ahol Alessi és Weber is része a „roster”-nek.


alessi-weber.jpg


Egyébként a szokásos svájci nyári zenei fesztiválok közül Montreux meg lesz tartva (kedden teszik fel a programot a honlapjukra); Langnau-t törölték, Cully-t nyár végére halasztották; a baseli OffBeat fesztivál meg lett/lesz tartva (rengeteg változtatás és halasztgatás mellett), és a St. Moritz-i fesztivál is meglesz. A jazz-klubok pedig, hiába csak nemrég és részlegesen nyitottak ki, nemsokára újra bezárnak: nyári szünet kezdődik. COVID, vagy nem COVID: a szabály az szabály, a nyári szünet pedig nyári szünet mindenhol; Svájcban meg aztán sokszorosan.

Vissza a hírekhez