JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Újabb gondolataim (VI. évfolyam - 9. rész)

Öt év után is folytatódik a "Gondolataim a jazz-ről" - majd később a "GONDOLATAIM" című sorozat. Évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek - havonta megjelenő írás. Újabb és régebbi zenei történések - egy jazzrajongó gondolatai. Hatodik évfolyam - kilencedik rész.

Augusztusban két megemlékezés, hat születésnapos.


image1-2021-08-31t191023971.JPG


image2-100.JPG


Nyolcvan éve, 1941. augusztus 21-én született a Kossuth-, Erkel- és Balázs Béla-díjas zongoraművész, zeneszerző VUKÁN GYÖRGY.

Ez az írás nem részletes életművet mutat be, csak felvillant egy-két képet.
Számtalan lemezfelvétel és filmzene alkotója volt, zenész pályafutása mellett 1964 után fogorvosként is dolgozott.
Most csak egy személyes talákozást elevenítenék fel. Nagyjából húsz évvel ezelőtt, még az akkori csodálatos Jazz Gardenben a pultnál megláttam a nagyszerű zongoristát. Készültem: CD-borítót és tollat is vittem magammal. Kedvesen fogadott - de az íróeszköz nem működött. (Talán látszik is a mellékelt képen.) Szerzett egy zöld filctollat - és aláírta a nevét. Féltve őrzött emlékem.
Nagyon korán, 71 esztendős korában, 2013. augusztus 12-én hunyt el.


image3-93.JPG


Szintén nyolcvan esztendővel ezelőtt (08.07.) látta meg a napvilágot az amerikai muzsikus HOWARD Lewis JOHNSON. Fő hangszere a tuba volt, de baritonszaxofonon, basszusklarinéton, és trombitán is játszott.
Zenésztársai között olyan nagy neveket találunk, mint például Charles Mingus, Archie Shepp, Gary Burton, Szabó Gábor, Charlie Haden, Carla Bley, Jack DeJohnette, Miles Davis - és még hosszan sorolhatnám.
Idén január 11-én, 79 esztendősen otthonában hunyt el.


image4-83.JPG


Augusztus 3–án lett 95 (!) éves az amerikai énekes Anthony Dominick Benedetto, ismertebb nevén TONY BENNETT. Hosszú élet- és muzsikusi pályafutásának méltatása nem ezen írás feladata - most csak egy rendkívüli duófelvételét ajánlanám: "The Tony Bennett/Bill Evans Album" (Fantasy,1975). A korszakalkotó zongorista Bill Evans kíséri TB énekét.


image5-59.JPG


Augusztus 5-én töltötte be a nyolcvanadik életévét a brazil dobos, ütőhangszeres AIRTO Guimorvan MOREIRA. A nagyszerű művész Miles Davis és Chick Corea zenekarainak is tagja volt - saját és más társulásai mellett. Megszámlálhatatlan, különleges "ütőket-rázókat" használ.
Személyes élmény - magyar vonatkozással: 1996. február 27-én a Fourth World nevű quartet-jével fellépett a Petőfi Csarnokban, amelynek felesége, az énekesnő Flora Purim is tagja volt.


image6.JPG


Hatvan esztendős lett (08.02.) az amerikai altszaxofonos DAVID BINNEY, aki talán a kevésbé ismert muzsikusok közé tartozik. Pedig - eddigi - híresebb zenésztársai a következők voltak: Mark Turner, Thomas Morgan, Bill Frisell - és még folytathatnám.
Magyar vonatkozás: 2008-ban fellépett a budapesti Trafóban.
Fantasztikus zenekarában Chris Potter tenorszaxofonozott, Craig Taborn zongorázott, Scott Coley bőgőzött, és Brian Blade dobolt!


image7.JPG


Szintén betöltötte a hatvanadikat (08.17.) az ugyancsak amerikai szaxofonos EVERETTE HARP. A könnyedebb, soul-jazz képviselője, George Duke, Stanley Clarke, Al Jarreau, Marcus Miller, és Chuck Loeb zenésztársa (is) volt - eddig.


image8.JPG


Félévszázados, azaz ötven éves lett (08.03.) a svájci zongorista, zeneszerző NIK BÄRTSCH.

2006 óta az ECM kiadó muzsikusa, quartet-quintet-sextet albumain Modulokat játszanak - nem vesződik érdekes címekkel NB - csak számokat ad a Modulok mellé. Idén jelent meg legutóbbi, szólózongora lemeze, amelynek értékelése honlapunkon olvasható.


image9.JPG


Augusztus 14-én töltötte be a negyvenedik életévét az amerikai bőgős THOMAS MORGAN. Paul Motian, Bill Frisell, Joey Baron, Jakob Bro, John Abercrombie, Tomasz Stańko zenésztársa volt eddig - mások mellett.
(Többek között) Ray Brown tanítványaként sokra hívatott.

Vissza a hírekhez