JazzMa

Friss Hírek

Blue Monday2024. május 06.
Névnaposok – Tamara2024. május 06.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Pege Aladár Jazz Nagybőgő Verseny – Döntő (2021. november 27-én a Budapest Jazz Clubban)

Pege Aladár (1939. október 8. – 2006. szeptember 23.) nagybőgőművész egyszerre játszott klasszikus zenét és jazzt. Több évtizedig a Zeneművészeti Főiskola docense volt, ahol klasszikus zenét oktatott, a jazz-ben pedig – virtuóz játékának köszönhetően – világhírre tett szert Montreux-től New York-on át Bombay-ig. Még a Down Beat magazin éves népszerűségi listájának élmezőnyébe is bekerült. Több lemeze is megjelent, de – szerintem – az 1970-ben, a Montreux-i siker nyomán készült „Montreux Inventions” a legsikerültebb. Minden jazzlemezébe, ahogy a koncert programjaiba is, belecsempészett egy-egy klasszikus, vagy népzenei alapokon nyugvó szóló darabot, a jazz repertoárjában pedig döntő részben saját szerzemények voltak sok-sok virtuóz szólóval megtűzdelve.

pege-aladar.jpg


A Magyar Jazz Szövetség múlt évi közgyűlésén Egri János vetette fel egy bőgő verseny megrendezésének ötletét a máig leghíresebb és legismertebb magyar jazz-zenész tiszteletére. A körülmények alakulása folytán a verseny és annak döntője 2021. november 27-én délután került megrendezésre a Budapest Jazz Clubban. (Magyarországon az utolsó jazz nagybőgő versenyt egyébként 2003-ban rendezte a Bartók Rádió, amelynek résztvevői közül azóta többen a magyar jazz színtér meghatározó zenészei lettek.)

A versenyre történő nevezés feltétele a 30 évet nem meghaladó életkor, valamint kettő szabadon választott szám beküldése videón (amiből az egyik kötelezően jazz standard), és egy önéletrajz volt. A döntőre öt szám kellett, a három szabadon választottból pedig a versenyzők választhattak, hogy melyiket játsszák.

A hírek szerint hat pályázat érkezett, és az előválogatást végző zsűri mind a hatot megfelelő színvonalúnak ítélte a döntőben történő bemutatkozásra.

A műsorvezetői tisztet a jazz szövetség részéről Gayer Ferenc (szintén bőgős) töltötte be, a kísérő zenekar pedig Pege Aladár régi zenésztársaiból állt össze: Horányi Sándor – gitár (Ő 14 évig játszott Pege Aladár zenekarában), Nagy Balázs – tenorszaxofon, Pusztai Csaba – dob.


gayer-ferenc.jpg


Gayer Ferenc ismertette a verseny menetét és a nyereményeket, bemutatta a zsűrit. Kiderült, hogy az egyik versenyző, Bóni László betegség miatt nem tudta vállalni a fellépést, így öt fellépő maradt. A nyeremények felsorolása után átadta a szót Kleinheincz Gábornak, aki Pege Aladár régi tanítványaként és barátjaként még egy különdíjat is felajánlott a versenyre.


kleinheincz-gabor.jpg


Nemcsak megemlékezett a nagy bőgősről, hanem elhozta a versenyt megnézni Pege Aladár özvegyét, Ági nénit is.


pege-agi.jpg


A zsűri tagjai a következők voltak: Berkes Balázs (elnök), Egri János, Kőszegi Imre. Két bőgős és egy dobos, mindnyájan elismert, tapasztalt zenészek, hozzáértésükhöz kétség sem férhet. Kőszegi Imre egyébként több-kevesebb rendszerességgel negyven évig játszott Pege Aladárral.


a-zsuri.jpg


A döntőben a versenyzőknek két kötelező és egy szabadon választott darabot kellett bemutatni, ahogy órámon figyeltem kb. 12-14 perc időtartamban. Az egyik kötelező darab Pege Aladár szerzeménye a „Samba” volt, a másik pedig Egri János Pege Aladár tiszteletére írt „Rebop for Pege Aladár”.

Az előzetes sorsolás eredményeképp első versenyző hálátlan szerepét Sárosi Áron kapta.


sarosi-aron-1.jpg


sarosi-aron-2.jpg


A második fellépő Gyányi Tamás volt, aki az „East of the Sun” standardet játszotta, mint szabadon választott darabot. Produkciója végén a zsűri közbeszólt (egyébként ezt elég sokszor megtette a délután folyamán) és kért egy ráadás számot a bőgős kísérő szerepkörének bemutatására. A feladat a következő volt: egy 12 ütemes blues sémát indít a gitáros egy tetszőleges hangnemben, amit a bőgős lekísér. Egyébként ennek a feladatnak a lejátszását a továbbiakban az összes többi versenyzőtől is kérték.


gyanyi-tamas-1.jpg


gyanyi-tamas-3.jpg


Jónás Géza következett. Az első szám, a „Samba” elhangzása után már érezni lehetett, hogy most jó eséllyel a végső győztest hallhatjuk. A szabadon választott „Alone Together” és a másik kötelező, a „Rebop”, valamint a blues előadása után úgy véltem, hogy itt valami csodának kell rörténni a hátralévő versenyzőktől, ha az imént hallottakat túl akarják szárnyalni.


jonas-geza.jpg


jonas-geza-2.jpg


Dénes Ábel szabadon választott darabként Sidney Bechet egyik balladáját játszotta Horányi Sándor gitárossal duóban.


denes-abel.jpg


Ötödikként, utolsóként következett a versenyben Oláh Kálmán, aki csak névrokona az ismert zongoristának és szaxofonos fiának. Ő volt egyébként a versenyzők között az „ismeretlen”, a többiek több-kevesebb gyakorisággal feltűnnek különböző formációkban, koncerteken.


olah-kalman.jpg


olah-kalman-2.jpg


A zsűri a versenyeknél szokatlan gyorsasággal döntött, talán az oklevelek kiállítása, aláírása igényelte a legtöbb időt. Íme a döntés:


iii-helyezett.jpg

3. díj, ami 300.000 Ft jutalmat jelentett: Dénes Ábel


ii-helyezett.jpg

2. díj, ami 500.000 Ft jutalmat jelentett: Gyányi Tamás


i-helyezett.jpg

1. díj, ami 700.000 Ft jutalmat jelentett: Jónás Géza


kulondijas.jpg

kg-jg.jpg

Különdíj Kleinheincz Gábor felajánlásában, ami 500.000 Ft jutalmat és egy kisplasztikát jelentett: Jónás Géza


jg-tiszteletadasa-pa-nak.jpg

Jónás Géza tiszteletadás Pege Áginak


TOVÁBBI SOK SIKERT KÍVÁNUNK MINDEGYIK VERSENYZŐNEK!


mjszlogo.jpg


bjc-logo.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg



Vissza a hírekhez