JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. február 24.
Odd Day2024. február 24.
66-ik jazz Grammy-díjasok2024. február 05.

Hírek

„Átfedések” – Koncert a Három Hollóban

Munkatársunk, Sára első egész estét betöltő koncertszervezése! – A szerk.

Öt zenész, két zenekar és egy dob duó. Különleges estének nézünk elébe február 11-én, pénteken a Három Holló színpadán: a Baló Sámuel Trió és a Baló István Projekt “közös” koncertjén.


balo-samuel.jpg


A Baló Sámuel Trió indítja majd az estét akusztikus hangszerekkel, a modális jazz és a népzene világából merített impressziók, hangulatok és tapasztalások mentén írt saját szerzeményekkel. A trió koncertjein a tagok közötti zenei kommunikáció, az improvizáció is nagy hangsúlyt kap. Baló Sámuel zongorán játszik, Miskolczi Márk nagybőgőn, Richter Ambrus pedig a dobokon.


balo-istvan.jpg


Az est egyik különleges része, a két koncert közötti “átvezetés”: a két együttes dobosának duója. Baló István, a 2022-es Debreceni Bor és Jazz Napok Artist in Residence-e fog dob duót játszani Richter Ambrussal, aki az augusztus első hétvégéjén megtartott fesztivál Junior Artist in Residence-e lesz.


richter-ambrus.jpg


Mindkét dobos számos zenekarban játszik, és az a megtiszteltetés érte őket, hogy a debreceni fesztivál több napján is fel fognak lépni mindketten. A fesztiválnak minden évben van egy vezető tematikája, idén a jazz dobosok lesznek. A február 11-ei estének specialitása, hogy a két zenész duót improvizálnak a közönségnek.

Az átvezetés alatt az előző zenekar átalakul a Baló István Projektté: amiben Baló István dobol, Ördög Krisztián fúvósokon, Baló Sámuel billentyűn (szintetizátor) és Miskolczi Márk basszusgitáron játszik. Zeneileg - a jazz műfajon belül - a két fellépő együttes teljesen más élményt ad és lehetőség van most a kontrasztot egy estén belül átélni.

A Baló István Projektet az elmúlt hónapokban hallhattuk a Jedermannban megrengetni a színpadot, akusztikus verzióban. A Projekt különlegessége, hogy három alformációban tud színpadra állni, és ebből kettőben elektromos hangszerek is megszólalnak.

A Projektnek már 3 lemeze is megjelent (ezek elérhetők Spotify-on is) és a „Folyó medrében” című lemezről megjelent kritikát itt a JazzMa-án el is olvashatják.

Baló István saját szerzeményeit hallhatjuk a Projektben, ám a szerzemények tulajdonképpen keretes szerkezetet adnak a megszólaló számoknak és a különböző szólókban és közös játékban a zenészek teljes szabadságot kapnak az önkifejezésre. Ettől a zenészek számára is izgalmas és élvezetes kihívás a Projektben játszani.

A koncertet február 11-én 20:00 órától hallhatják a Három Holló (Budapest, Piarista köz 1.) színpadán.

További információ: https://linktr.ee/atfedesek


Vissza a hírekhez