JazzMa

Friss Hírek

Hírek

Gondolataim - 2023 (VIII. évfolyam - 9. rész)

Nyolcadik évfolyamába lépett a sorozat - folytatódik a “Gondolataim a jazz-ről”, a “GONDOLATAIM”, majd az “Újabb gondolataim” című, havonta megjelenő írás. Évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek - újabb és régebbi zenei történések - egy jazzrajongó aktuális gondolatai. (Nem részletes bemutatás - csak egy-két érdekesség, köszöntés, vagy esetleg személyes élmény.) Nyolcadik évfolyam - kilencedik rész.

Az augusztusra visszatekintő számban két megemlékezés, hat születésnapos muzsikus, és egy új album.

image0-2023-09-01t162903403.jpg

Harminc évvel ezelőtt, 1993. augusztus 4-én hunyt el az amerikai-dán zongorista Kenneth Sidney “KENNY” DREW.

A (talán) legjelentősebb lemezek, amelyeken játszott: Sonny Rollins - Tour de Force (Prestige, 1956); John Coltrane - Blue Trane (Blue Note, 1958).

A legfontosabb zenésztársak: Charlie Parker, Lester Young, Coleman Hawkins, Niels-Henning Ørsted Pedersen, Freddie Hubbard, Ed Thigpen, Alvin Queen, Dizzy Gillespie, Dexter Gordon - és még hosszan sorolhatnám.

Szóló-, duó- és triófelvételeit (főleg) a Riverside, a SteepleChase, a Baystate és az Alfa kiadók gondozták - az ötvenes évek közepétől haláláig.

64 évesen, gyomorrák következtében - de nem teljesen “tiszta” körülmények között hunyt el.

image1-72.jpg

Augusztus 4-én lett hetven esztendős az amerikai dobos JEFF HAMILTON.

A Clayton-Hamilton Jazz Orchestra (egyik) vezére, az L.A. Four négyes alapító tagja.

Együtt játszott (eddig) olyan nagynevű muzsikusokkal, mint például: Woody Herman, Ella Fitzgerald, Count Basie, Oscar Peterson, Diana Krall - mások mellett.

A hetvenes évek óta - napjainkban is - aktív zenész.

image2-46.jpg

Tíz évvel ezelőtt, 2013. augusztus 5-én hunyt el az amerikai billentyűs, zeneszerző, énekes - és még számtalan hangszer kezelője - GEORGE M. DUKE.

Több műfaj jeles képviselője volt (fusion, R&B, rock, smooth, stb.), néhány Grammy jelöléssel és két elnyert díjjal rendelkezik.

Önálló lemezei mellett számtalan jelentős közreműködése volt, többek között Jean Luc-Ponty, Billy Cobham, Cannonball Adderley, Frank Zappa mellett - és a felsorolás még hosszan folytatható.

67 esztendős korában, vérképzőszervi betegség (krónikus limfoid leukémia) következtében hunyt el.

image3-33.jpg

Augusztus 10-én töltötte be a nyolcvanadik életévét az osztrák trombitás, zeneszerző MICHAEL MANTLER.

Az avantgárd és a kortárs zene képviselője; kisebb és nagyobb zenekari művek komponistája; Carla Bley és Charlie Haden egykori zenésztársa - természetesen mások mellett.

Albumai nagyrészt az ECM kiadó gondozásában jelentek meg, a mai napig is aktív.

image4-37.jpg

Isten éltesse sokáig az augusztus 15-én kerek születésnapot ünneplő nagyszerű énekesnőt, TISZA BEÁT!

image5-30.jpg

Hetven esztendős lett (aug. 18-án) az amerikai zongorista, zeneszerző DAVID Bryan BENOIT.

A könnyedebb jazz képviselője, filmek és rajzfilmek zenéjének komponistája.

Albumajánlat: Heroes (Peak, 2008) - a zongorista, billentyűs által tisztelt, elismert előadóknak, muzsikusoknak (Elton John, The Beatles, Horace Silver, Bill Evans, Dave Brubeck, stb.) “címezve”.

image6-26.jpg

És még egy “hetvenkedő”: az amerikai szaxofonos, zeneszerző Robert Michael “BOBBY” WATSON, aki augusztus 23-án töltötte be a hetvenedik életévét.

A hetvenes évek második felében vált ismertté Art Blakey Jazz Messengers nevű társulása tagjaként.

Saját felvételei is megjelentek egyidejűleg, majd folyamatosan, napjainkban szintén - utóbbiakat a Smoke Sessions gondozta.

Ajánlat: Love Remains (Red, 1987) - John Hicks - zongora, Curtis Lundy – bőgő, és Marvin “Smitty” Smith - dob. Watson altszaxofonon játszik.

image7-23.jpg

Augusztus 25-én lett nyolcvan esztendős a német dobos GÜNTER “BABY” SOMMER.

Érdekesség, hogy először trombitálni tanult - aztán 15 éves korában kezdett dobolni.

A hatvanas évek óta aktív muzsikus, de igazán a Hormusik (FMP, 1979) című szólófelvétele után figyeltek fel rá.

Azóta - a számtalan önálló album mellett - zenésztársa volt: Peter Kowald, Wadada Leo Smith, Peter Brötzmann, Irene Schweizer, Cecil Taylor, Albert Mangelsdorff, Barry Guy - és még sokan mások - vagyis Sommer elsősorban az avantgárd képviselője.

A mai napig “dolgozik”; alkotásait a Jazzwerkstatt, az Intakt Records, a Clean Feed, az ILK Music és az Euphorium nevű kiadók gondozták - eddig.

image8-21.jpg

A közelmúltban jelent meg az amerikai zongorista BRAD MEHLDAU The Folly of Desiré című albuma, amelyet a holland Pentatone kiadó gondozott. Közreműködik az angol énekes (tenor) Ian Bostridge.

A 16 darab nagyrészt Mehldau kompozíciója. A “This Foolish Things”, az “Ev’ry Time We Say Goodbye” és a “Night and Day” előadása ellenére nem jazz-t hallunk…

Vissza a hírekhez